Nemanja Matić, Mile Svilar i Veljko Birmančević (©AFP)
Nemanja Matić, Mile Svilar i Veljko Birmančević (©AFP)

Dramatičan dan u Ligi Evrope: Samo Matić, Svilar i Birmančević se bore za osminu finala

Vreme čitanja: 6min | čet. 14.12.23. | 11:25

Večeras ćemo da saznamo ko će da se pridruži Liverpulu, Bajer Leverkuzenu i Atalanti

Pre početka grupne faze Lige Evrope svi smo konstatovali da će ovo da bude jedno od najkvalitetnijih izdanja ovog takmičenja. I nismo pogrešili… Uoči poslednjeg kola, koje je na programu ovog četvrtka u standardnim terminima od 18.45 i 21.00 časova, samo tri pobednika grupa su poznata. U pet tek treba da se odluči oko tog mesta koje vodi direktno u osminu finala.

Malo stvari je zasad poznato. Samo to da će Bajer Leverkuzen, Liverpul i Atalanta sigurno da budu pobednici svojih grupa, da će Sporting iz Lisabona stoprocentno da igra baraž za osminu finala protiv nekog od timova iz Lige Evrope, kao i da će Servet iz G grupe da se preseli u Ligu konferencije.

Izabrane vesti

Zanimljivo, samo su dve od 32 ekipe ostale bez bilo kakvog takmičarskog motiva, moldavski Šerif i švedski Heken, koji će sigurno biti poslednji u grupama G i H. Sve ostale ekipe mogu da se nadaju barem plasmanu u baraž za Ligu konferencije, uključujući i srpskog predstavnika TSC Bačku Topolu, kojem bi pobeda nad Olimpijakosom donela treću poziciju.

U četiri grupe će direktni dueli da odluče kome ide prvo mesto. Reč je o okršajima Vest Hema i Frajburga u A grupi, Brajtona i Olimpik Marselja u B grupi, Betisa i Glazgov Rendžersa u C grupi i Rena i Viljareala u F grupi. Samo se meč u Francuskoj igra od 18.45 časova, susreti u Londonu, Brajtonu i Sevilji su zakazani za 21.

21.00: (1,90) Vest Hem Junajted (3,50) Frajburg (4,10)

Krenimo redom. U A grupi je Vest Hem savladao Frajburg u Nemačkoj, tako da mu je večeras za prvo mesto dovoljan i bod, bez obzira na to što su ova dva tima izjednačena sa po 12 bodova. Oba tima su ostavila daleko iza sebe Olimpijakos i TSC, tako da su proleće u Ligi Evrope već obezbedili.

U B grupi Olimpik ima bod više od Brajtona, te i njemu odgovara remi. Tu je posao već mogao francuski tim da završi, da nije ispustio protiv Brajtona dva gola prednosti na Velodromu. Njihov prvi duel je završen 2:2.

Neizvesna je u ovoj grupi i borba za treće mesto, odnosno Ligu konferencije. Prvak Grčke AEK iz Atine ima dva boda više od Ajaksa, ali njihov direktan susret se igra u Amsterdamu. Neverovatno zvuči, ali Kopljanici još uvek nemaju nijednu pobedu. Uzeli su samo dva boda, po jedan protiv Olimpika (3:3) i upravo AEK-a (1:1).

U C grupi je Betis propustio prvu veliku priliku da overi pol-poziciju u prošlom kolu, izgubio je od Sparte u Pragu sa 1:0. Sada mora težim putem, direktnim okršajem sa drugoplasiranim Glazgov Rendžersima. Škoti imaju osam poena, jedan manje od Betisa, a jedan više od Sparte. Čehe samo remi u Sevilji vodi na prvo mesto, ali uslov je da savladaju Aris iz Limasola sa tri ili više golova razlike. U slučaju da u Španiji ne dođe X, bilo koja pobeda im je dovoljna za drugo mesto. U slučaju da Sparta remizira sa Arisom, a Rendžers izgubi od Betisa, Škoti će ostati drugi, a Česi treći iako će biti bodovno poravnati zbog međusobnog rezultata. Međutim, pitaju se nešto i Kiprani. Aris još može do Lige konferencije ako savlada Spartu sa dva ili više golova razlike.

Detalj sa meča Sparte i Betisa (©AFP)Detalj sa meča Sparte i Betisa (©AFP)

Atalanta je sigurno prva u D grupi, a Sporting drugi. Zato, otvorena je borba za treće mesto. Šturm i Rakov su izjednačeni sa po četiri boda i istim međusobnim odnosom (obe ekipe imaju po jednu pobedu sa po 1:0), tako da je situacija krajnje napeta. Šturm igra u Lisabonu, Rakov dočekuje oslabljene Italijane, a u slučaju da oni i posle ovog kola budu bodovno poravnati odlučivaće gol-razlika. Šturmova je 4:6, Poljacima je 3:6. Dakle, samo jedan pogodak pravi razliku…

Što se tiče E grupe, Liverpul je sigurno prvi, a Tuluz je blizu overe mesta broj dva. Dovoljan mu je bod protiv LASK-a ili da Union Sen Žiloaz ne ostvari ubedljivu pobedu protiv Liverpula. Belgijancima je realnije da nastave u Ligi konferencije, ali i to im samo pobeda garantuje. LASK ima dva boda manje i bolji međusobni odnos sa Unionom, tako da će da bude veoma motivisan u Lincu protiv Tuluza.

18.45: (2,05) Ren (3,60) Viljareal (3,90)

U F grupi gledaćemo direktne duele za prvo i treće mesto. Ren dočekuje Viljareal sa dva poena prednosti, za isto toliko je i Panatinaikos bolji od Makabija iz Haife, pred meč koji takođe igra na svom stadionu. Grci ne mogu da stignu Viljareal, imaju šest bodova manje, tako da je Žutoj podmornici barem zagarantovan baraž za osminu finala Lige Evrope. Danas bi Špancima i remi odgovarao protiv tima za koji igra Nemanja Matić, samo da u prošlom kolu nisu odigrali 0:0 sa Makabijem iz Haife.

Češka bi mogla da ima dva tima u nokaut fazi Lige Evrope, ali jedan joj je zagarantovan. Slaviji iz Praga je baraž siguran, ali večeras je u odlilnoj prilici da overi prvo mesto. Ima dva boda više od Rome, a dočekuje nezainteresovani Servet, koji je sigurno treći. Roma će istovremeno da putuje u Moldaviju, na megdan sa Šerifom. Ako Slavija i Servet remiziraju, Vučica će morati da juri pobedu od četiri ili više golova razlike da bi se probila na prvo mesto. Teško ostvarivo, mada Slavija je već savladala Šerif sa 6:0…

I za kraj, H grupa, u kojoj je Leverkuzen sigurno prvi, pošto ima maksimalnih 15 bodova. Prvak Azerbejdžana Karabag Agdam je blizu overe druge pozicije, dovoljno mu je da u Bakuu savlada Heken za koji nastupa srpski internacionalac Srđan Hrstić. Karabag ima isti broj bodova kao Molde, ali bolji međusobni odnos, tako da sve drži u svojim rukama.

Dakle, kad se sve sabere i oduzme, blizu direktnog plasmana u osminu finala je samo jedan srpski fudbaler, Nemanja Matić sa Renom. Golman Mile Svilar bi sa Romom mogao do prvog mesta ako kiksne Slavija, a direktno u osminu finala bi mogao i Veljko Birmančević sa Spartom, ali samo u slučaju da se poklope dva rezultata. Ostali Srbi su ili eliminisani, ili se bore za Ligu konferencije...

LIGA EVROPE – 6. (POSLEDNJE) KOLO

Četvrtak

GRUPA A

21.00: (1,33) Olimpijakos (5,10) TSC Bačka Topola (9,50)

21.00: (1,90) Vest Hem Junajted (3,50) Frajburg (4,10)

GRUPA B

21.00: (1,75) Brajton (4,00) Olimpik Marselj (5,00)

21.00: (1,90) Ajaks (3,60) AEK Atina (4,00)

GRUPA C

21.00: (4,40) Aris Limasol (3,70) Sparta Prag (1,80)

21.00: (2,00) Betis (3,60) Glazgov Rendžers (4,00)

GRUPA D

21.00: (2,05) Rakov (3,45) Atalanta (3,60)

21.00: (1,75) Sporting Lisabon (3,60) Šturm (4,90)

GRUPA E

18.45: (2,30) Union Sen Žiloaz (3,60) Liverpul (3,20)

18.45: (2,30) LASK (3,50) Tuluz (3,30)

GRUPA F

18.45: (2,05) Ren (3,60) Viljareal (3,90)

18.45: (1,67) Panatinaikos (3,90) Makabi Haifa (5,90)

GRUPA G

18.45: (1,20) Roma (6,75) Šerif (14,0)

18.45: (1,32) Slavija Prag (5,50) Servet (12,0)

GRUPA H

18.45: (1,35) Bajer Leverkuzen (5,30) Molde (8,00)

18.45: (1,40) Karabag Agdam (4,80) Heken (7,75)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Liga EvropeNemanja MatićMile SvilarVeljko BirmančevićFK RenRomaSparta PragTSC Bačka TopolaOlimpijakos

Obaveštavaj me

Roma
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara