Foto: Starsport
Foto: Starsport

Drugi arsenal Evrope: Zvezdin napad u rangu sa ofanzivama Ajaksa i Bajerna

Vreme čitanja: 3min | pon. 10.05.21. | 09:53

Šampion Srbije ubedljivom pobedom popravio već impresivnu efikasnost

Jedna od najubedljivijih pobeda Crvene zvezde u aktuelnoj sezoni, na krilima furiozne igre u drugom poluvremenu, donela je šampionu Srbije dve "stotke" te crveno-beli poslednja dva kola dočekuju sa 102 osvojena boda i 104 postignuta pogotka.

Niz impresivnih statističkih parametara već sada je dugačak, te će izabranici Dejana Stankovića, i ukoliko ne postignu ni gol u naredna dva susreta, ispisati istoriju kao najefikasniji tim u istoriji Superlige, a imaju priliku da postanu prva generacija u Ljutice Bogdana koja je osvojila šampionski trofej bez poraza, kao i da nadmaše klupski rekord po broju bodova postavljen pod komandom Slavlojuba Musluina u sezoni 1999/00 (105 bodova).

Izabrane vesti

Uz pomenute uspehe koji su ostvareni ili vrlo blizu da budu arhivirani, Zvezda bi mogla da ostvari i globalni podvig i da godinu završi kao najefikasniji klub u Evropi. Naime, šampion Srbije trenutno u prvenstvu postiže 2,89 pogodaka po utakmici, te je među timovima na Starom kontinentu (koji igraju u najvišem državnom rangu) druga po efikasnosti iza Ajaksa.

Holandski klub je na 32 susreta postigao 96 pogodaka, odnosno u proseku tri po meču, te je za nijansu bolji od crveno-belih kojima za vrat diše Bajern iz Minhena sa prosekom 2,87 odnosno 92 pogotka na 32 susreta, dok je četvrti na listi Rendžers sa 85 pogodaka i prosekom 2,83 po utakmici.

Škotski šampion u odabranom društvu sa crveno-belima je i kao tim koji u aktuelnoj šampionskoj trci nema poraz, a istim uspehom mogu da se pohvale još samo Slavija Prag i Sporting. Zanimljivo, ukoliko bi Zvezda uspela da osvoji bodove i protiv OFK Bačke i Metalca ne bi postala prva generacija u Ljutice Bogdana koja je prvenstvo okončala ne osetivši gorčinu poraza jer je to prethodno uspela u sezoni 2007/08, međutim nju nije ukrasila šampionskim lovorikama.

Kada je u pitanju efikasnost crveno-belih u aktuelnoj godini direktne zasluge idu na adresu čak 19 strelaca, među kojima je najveći udeo imao Mirko Ivanić sa 15 pogodaka, dok Aleksandar Katai može da se pohvali da je 14 puta matirao protivničke golmane. Iza dvojca fudbalskih arhitekti koji ujedno čine i stubove crveno-bele igre slede još dva ofanzivca sa dvocifrenim brojem pogodaka - Milan Pavkov (12) i El Fardu Ben (10).

Crvena zvezda, i ukoliko ne postigne ni gol u narednih 180 minuta igre imaće prosek od 2,73 pogotka po meču, što je novi rekord na nivou Superlige, kojim će biti nadmašen prethodni uspeh takođe u vlasništvu crveno-belih u sezoni 2018/19 kada su izabranici Vladana Milojevića sa 97 golova u 37 kola stigli do proseka od 2,62 pogotka po meču.

U globalnoj trci sa Ajaksom, crveno-belima je potrebno da na dva susreta postignu 10 pogodaka da bi sezonu završili sa prosekom od tri pogotka na 90 minuta, međutim i Kopljanike očekuju izazovi tokom kojih će moći da poprave ili pokvare golgeterski učinak.

NAJEFIKASNIJI EVROPSKI KLUBOVI U PRVENSTVIMA

Ajaks: 96 pogodaka na 32 utakmice - prosek 3 gola po susretu

Crvena zvezda: 104 pogotka na 36 utakmica - prosek 2,89

Bajern: 92 pogotka na 32 utakmice - prosek 2,87

Rendžers: 85 pogotka na 30 utakmica - prosek 2,83

Slavija Prag: 81 pogodak na 31 utakmici - prosek 2,61


tagovi

RendžersGlasgov RendžersAjaksBajern Minhen

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara