(©Starsport)
(©Starsport)

Drulović za MOZZART Sport: Portugalci svesni da im je Srbija pretnja

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.12.20. | 20:56

Bivši selektor veruje u Orlove

Srbija će se u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru za mesto na svetskoj smotri boriti sa Portugalijom, Republikom Irskom, Azerbejdžanom i Luksemburgom. Najbolji tim grupe A plasiraće se direktno na kontinentalnu smotru, dok će drugoplasirana reprezentcija pokušati kroz baraž da stigne do Mundijala.

Već pri prvom pogledu na grupu jasno je da Portugalija predstavlja glavnog favorita, a Ljubinko Drulović, fudbalski straučnjak sa zapaženom igačkom karijerom na Prijinejskom poluostrvu, ističe da bi Orlovi mogli da se umešaju u borbu za direktan plasman na Svetsko prvenstvo, ukoliko budu na svom najvišem nivou.

Izabrane vesti

"Sve zavisi od nas. Želim da budem realan. Po onome što prethodnih godina prikazuje Portugalija, prvak Evrope, apsolutni su favorit. Portugalci su svesni toga, vidim kroz izjave posle žreba i stav tamošnje javnosti. Ipak, isto tako su i svesni da im je Srbija glavni rival. Selektor Fernando Santoš rekao je večeras da moraju da pobede Srbiju ukoliko zaista žele da budu konkurent za osvajanje Svetskog prvenstva", rekao je Drulović.

Bivši selektor Srbije i nekadašnji fudbaler Žil Visentea, Porta i Benfike, istakao je da Kristijano Ronaldo, uprkos godinama, predstavlja prvu zvezdu tima, ali da je samo jedan od pregršt vrhunskih igrača.

"Portugalci imaju dobar spoj svih segmenata. Pre svega, imaju ozbiljan Savez, odlične mlade selekcije. Pratim portugalske televizije i sa ponosom ističu da u mladoj reprezentaciji imaju pet, šest igrača koji bi mogli bez problema da igraju za A tim. Primer su Milanovi igrači Diogo Dalot i Rafael Leao. Kristijano Ronaldo je istakao ambiciju da se nađe u Kataru što znači da će igrati u predstojećim kvalifikacijama, a tu su i drugi igrači iz samog svetskog vrha poput Bruna Fernandeša, Dioga Žote i Žoaa Feliksa".

Svoju šansu, iz senke, tražiće Irci koji će gledati da se umešaju u borbu za doigravanje koje predviđa po jedan susret sa dva rivala, poput nedavnog baraža za Evropsko prvenstvo 2021. godine. Srbija je protiv Republike Irske odigrala pet susreta od 2008. godine i upisala dve pobede uz tri remija. Prvi put, Orlovi su slavili 2014. godine (2:1) u prijateljkom meču, a selektorsku funkciju obavljao je upravo Drulović.

"Irci su, poput Škota, veliki zaljubljenici u fudbal i imaju fudbalsku tradiciju. Moramo da to poštujemo. Borbeni su, daju maksimum, po kvalitetu nisu kao mi, ali će dati sve od sebe da to nadomeste trudom. Bolji smo od Iraca, ali nas očekuju teške utakmice. Moramo da budemo na našem najboljem nivou da te susrete rešimo u svoju korist".

Drulović je potom istakao da su preduslov za uspeh u grupi A četiri pobede iz dvomeča sa Azerbejdžanom i Luksemburgom.

"Dešavalo se da nam potpuni autsajderi pomrse planove i otkinu bodove, upravo Azerbejdžan je jedna od tih reprezentacija. Da bismo bili konkurentni za vrh moraćemo da ostvarimo maksimalan učinak protiv njih i Luksemburga. Eventualni prosuti bodovi u tim utakmicama skupo će koštati svakog. Grupa na prvi pogled izgleda lako, ali oprez je neophodan, pregršt je potencijalnih mina".

Strateg koji je put gradio i na klupi Makedonije i Partizana, naglasio je da će od posebne važnosti biti da Srbija u kvalifikacije uđe "čiste i mirne glave".

"Svašta se priča u domaćoj javnosti, mnogo je polemike i smatram da Savez u predstojećem periodu treba da definiše plan. Da se posle Skupštine, kad bude definitivno poznata sudbina selektora, baci na posao i da se ozboljno krene u pripremu za kvalifikacije. Nema mnogo vremena. Neophodno je da se uspostavi hijerarhija. Da se samo selektor pita za taktiku i igrače, da ima maksimalnu zaštitu Saveza i da bude odgovoran. Imamo mnogo kvaliteta, samo je potrebno napraviti dobar tim, da budemo ozbiljan kolektiv. Naravno zavisi i u kakvoj će formi biti igrači na proleće", kazao je Drulović.

Piše: Ivan Džodić


tagovi

Ljubinko DrulovićSvetsko prvenstvo 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara