Duel Frenka Lamparda i Jirgena Klopa (©Reuters, ©Shutterstock)
Duel Frenka Lamparda i Jirgena Klopa (©Reuters, ©Shutterstock)

Duel izazivača i šampiona: Lampard opet bira formaciju i tim, Klop udara na Stamford Bridž svim silama

Vreme čitanja: 5min | ned. 20.09.20. | 11:04

Čelsi dočekuje Liverpul u velikom derbiju drugog kola Premijer lige (TV Sportklub, 17.30)

Bezmalo dva meseca prošla su od onog susreta Čelsija i Liverpula, tada na Enfildu, koji je bio pravi melem za oči svih kladilaca koji vole igru na golove. Posle osam pogodaka tada, previše bi bilo da molimo fudbalska božanstva da nam srede još jedan duel sa identičnim brojem golova. Takav trend uspostavljen je na startu Premijer lige i gotovo da nismo videli utakmicu bez minimum tri pogotka, pa se ne bismo bunili da nas Redsi i Plavci u kasno nedeljno popodne počaste još jednom fudbalskom predstavom od koje zastaje dah (TV Sportklub, 17.30).

Veliki derbi drugog kola engleskog prvenstva i duel izazivača i branioca titule razrešiće nam bar delimično neke dileme – ima li ovaj Čelsi štofa da pomrsi račune već viđenim kandidatima za titulu i da li je Liverpul spreman da bude ponovo dominantna sila koja će se prošetati do nove krune. Neće svet stati posle ove utakmice, niti će prvenstvo biti rešeno, ali koliko je Liverpul uljuljkan u miru šampionske generacije kojom rukovodi Jirgen Klop, toliko je Frenk Lampard u rascepu između velikih očekivanja i realnosti.

Izabrane vesti

Čelsi je ovog leta potrošio brdo para i javnost traži više od prošlogodišnjeg četvrtog mesta, možda i previše. Ne zato što Čelsi nema kvalitet da se potuče sa Liverpulom, Sitijem i ostalima za vrh Premijer lige, već zato što možda nije realno očekivati da Plavci baš ove sezone napadnu titulu. Prvo i osnovno – baš zbog strahovitih promena uzrokovanih ulaganjima od preko 200.000.000 evra – i biće ih još –, a onda i zato pti se ored Frenka Lamparda stavlja posao s kakvim se u kratkoj dosadašnjoj trenerskoj karijeri nije susretao.

U Derbiju pogotovo ne, a ni u prošlogodišnjem Čelsiju, gde je započeo svojevrsnu transformaciju tima koja će trajati sigurno još godinu ili dve, pre nego što se uopšte bude videla titula na horizontu. Pitanje je, uostalom, da li nekada vrsni vezista ima to što je potrebno da ovaj novi Čelsi izvede na pravi put? Dosad se pokazao da nema previše znanja o defanzivnoj taktici, iako njegov tim igra atraktivan, napadački fudbal s eksplozivnim transformacijama. Zato je doveo Entonija Berija da mu pomogne, ali će za sve biti potrebno vreme, pa i za implementiranje novih ideja u defanzivnom sistemu Čelsija. A, vreme leti…

Ni za današnju utakmicu Frenk Lampard ne može da računa na dobar deo tima koji će sigurno biti u startnih jedanaest kada za to dođe vreme. Potvrdio je u najavi ovog susreta da su Ben Čilvel, Hakim Zijeh i Tijago Silva i dalje nedostupni. To znači novo tumbanje postave, možda čak i promena formacije u odnosu na duel s Brajtonom u ponedeljak, Još se čeka dolazak Eduarda Mendija, pa će Kepa Arizabalaga verovatno dobiti poslednju šansu da zablista i iskupi se za grehove iz prošlosti. Biće promena i u kvartetu ispred Kepe. Ris Džejms, Andreas Kristensen i Kurt Zuma ostaju, mada je moguće da na konto većeg iskustva umesto Danca uskoči Antonio Ridiger, a njima će se pridružiti oporavljeni kapiten Cezar Aspilikueta na levom boku umesto Markosa Alonsa.

Opet je najveća dilema u veznom redu. Odnosno – da li ići sa dvojicom ili trojicom centralnih vezista. Najverovatnije će Lampard izabrati sistem sa trojicom u vezi, pošto se iz suspenzije vraća Mateo Kovačić, Ngolo Kante ostaje, a uz njih bi mogao da zaigra Ros Barkli prema nekim najavama.

To bi značilo da će po krilima opet funkcionisati Kai Haverc i Mejson Maunt, koji se u tim ulogama baš i nisu videli previše na Ameksu. Ispred njih ostaje Timo Verner koga nije hteo gol u ponedeljak, ali je pokazao izuzetnu brzinu i želju da trese mreže.

Detalj iz duela koji je završen pobedom Liverpula od 5:3 (©Reuters)Detalj iz duela koji je završen pobedom Liverpula od 5:3 (©Reuters)

Ako se, pak, Lampard odluči samo za Kovačića i Kantea u sredini, pitanje je kako će triling ispred funkcionisati. Odnosno, da li će se Maunt preseliti iza centarfora, kako bi Verneru oslobodio prostor na levom krilu, da bi Olivije Žiru počeo u špicu.

Na Lampardovu žalost Kristijan Pulišić je i dalje upitan zbog povrede zadnje lože, mada je trenirao sa ekipom.

Liverpul je u najavi gostovanja na Stamford Bridžu obradovao navijače sa dva potpisa. Stigli su Tijago Alkantara i Diogo Žota za nešto više od 70.000.000 evra ukupno, a oni će na Bridžu biti verovatno samo u ulozi posmatrača.

Jirgen Klop je samo doterao i već dobro podmazanu mašinu, mada se protiv Lidsa videlo da bi odbrana ponovo mogla da bude problematična. Suviše lako je Liverpul dozvoljavao golove Lidsu koji kod Marsela Bijelse igra samo napred, nešto slično Čelsiju, pa bi Frenk Lampard iz tog iskustva mogao dosta da nauči. Odnosno, da igra na gol više, ali da odbranu konačno postavi na stabilne noge. Protiv Brajtona je Čelsi suviše prepuštao inicijativu rivalu i da je bio neko kvalitetniji, Plavci bi u ovaj susret ušli s nula bodova.

Lids je protiv Liverpula igrao muški, ofanzivno, bez previše respekta i tu su se razotkrile neke slabosti Redsa. Ali, Jirgen Klop je u prednosti jer ima tim koji se poznaje u dušu. Alison na golu, Aleksander Arnold, Gomez, Van Dajk i Robertson u odbrani, Fabinjo, Vajnaldum i kapiten Henderson ispred, a u napadu triling Salah – Mane – Firmino.

Kostas Cimikas se oporavio od posledica virusa korona, mada je pitanje da li će biti u protokolu, Džerdan Šaćiri je ostavio povredu iza sebe, ali Aleksa Okslejd Čembrlena i dalje nema.

U četiri od pet minulih susreta ovih klubova na Stamford Bridžu padala su bar po dva gola, a generalno je najčešće prolazio tip GG. To neka vam bude prvi izbor, a oni hrabriji neka čak probaju sa trijumfom Plavaca, jer teško da će Čelsi imati bolju priliku da na kolena baci šampiona Engleske od nedelje. Pogotovo jer na svom terenu Čelsi ima seriju od sedam pobeda u svim takmičenjima, u kojim je dozvolio samo jedan gol!

---------------------------------------------

ČELSI – LIVERPUL (TV Sportklub, 17.30)

Stadion: Stamford Bridž, London.

Sudija: Pol Tirni (Engleska)

ČELSI (4-3-2-1): Kepa – Džejms, Kristensen, Zuma, Aspilikueta – Kovačić, Kante, Barkli – Haverc, Maunt – Verner.

LIVERPUL (4-3-3): Alison – Aleksander Arnold, Gomez, Van Dajk, Robertson – Fabinjo, Henderson, Vajnaldum – Salah, Mane, Firmino. 

---------------------------------------------

PREMIJER LIGA - 2. KOLO

Subota

Everton - Vest Bromvič Albion 5:2 (2:1)

/Kalvert Luin 31, 62, 66, Rodrigez 45, Kin 54 – Dijangana 10, Pereira 47/

Lids – Fulam 4:2 (2:1)

/Košta 5, 57, Klih 41 penal, Bamford 50 – Mitrović 34 penal, Rid 63/

Mančester junajted - Kristal Palas 1:3 (0:1)

/Van de Bek 80 – Taunsend 7, Zaha 74 penal, 85/

Arsenal - Vest Hem 2:1 (1:1)

/Lakazet 25, Nketija 85 – Antonio 45/

Nedelja

13.00: (2,95) Sautempton (3,25) Totenhem (2,45)

15.00: (2,70) Njukasl (3,00) Brajton (2,85)

17.30: (3,00) Čelsi (3,40) Liverpul (2,35)

20.00: (1,70) Lester (3,70) Barnli (5,20)

Ponedeljak

19.00: (2,60) Aston Vila (3,05) Šefild Junajted (2,90)

21.15: (5,70) Vulverhempton (4,00) Mančester Siti (1,60)

*** kvote su podložne promenama



Obaveštavaj me

Čelsi
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara