David Tveh, bivši fudbaler Dinama, a sada član Ruha (©Shutterstock)
David Tveh, bivši fudbaler Dinama, a sada član Ruha (©Shutterstock)

Duel ljubavnice i bivše žene: Sastaju se dve „igračke“ beloruskog milionera

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.07.21. | 14:53

U okviru 15. kola prvenstva Belorusije u nedelju od 19 časova sastaju se dva tima iz Bresta, Dinamo i Ruh. U centru pažnje je biznismen Aleksandar Zajcev

Fudbal je ove nedelje centralna tema u Brestu, ali i u čitavoj Belorusiji. Povod je utakmica Dinama i Ruha, u sklopu 15. kola Višaje, koji je na programu od 19 časova.

Nije reč o velikim rivalima, nije njihovo neprijateljstvo te vrste. U pitanju su dve igračke beloruskog milionera Aleksandra Zajceva, pa su u lokalnim medijima utakmicu nazvali okršajem ljubavnice i bivše žene.

Izabrane vesti

Naime, Zajcev je godinama radio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde se žestoko obogatio. Ekspresno se na listi najbogatijih Belorusa probio ka vrhu, njegovo bogatstvo je procenjeno na oko 220.000.000 dolara.

19.00: (3,35) Dinamo Brest (3,25) Ruh Brest (2,10)

Vratio se sredinom prošle decenije u Belorusiju, gde je počeo da ulaže u fudbal. Kako je rodom iz Bresta, očekivano je bilo da će da pomogne nekom lokalnom klubu. Izbor je pao na Brest, čiji je postao glavni finansijer.

U to vreme, 2016. godine, osnovan je Ruh, kao razvojni klub Bresta. Tamo su mladi igrači igrali na pozajmici, odnos je bio kao između Partizana i Teleoptika. Ipak, nije to dugo potrajalo.

Ruh je u dve sezone ušao iz treće u prvu ligu, tamo je debitovao prošle godine i izborio je opstanak, zauzevši osmo mesto. U međuvremenu je Brest uz pomoć Zajceva i njegovog sponzorstva osvojio dva puta Kup Belorusije, a zatim 2018. i titulu. Pamti se da tokom leta 2018. Dinamo angažovao Dijega Armanda Maradonu kao direktora, ali njihova saradnja je potrajala veoma kratko. Ipak, bio je to sjajan marketinši potez.

Dijego Armando Maradona u Brestu (©Reuters)Dijego Armando Maradona u Brestu (©Reuters)

Kada je Ruh dogurao do Višaje, a zatim i ostao u njoj, Zajcev je kupio taj klub. Zvanično više nije sponzorisao Dinamo, pa su se odjednom zamenile uloge ta dva tima.

Uoči ove sezone čak 15 fudbalera Dinama je prešlo u doskorašnju filijalu, a stigla su i neka inostrana pojačanja. Među njima i 23-godišnji Filip Jović iz surduličkog Radnika.

Epilog: Ruh je trenutno treći na tabeli i ne može da se bori za titulu samo zato što Šahtjor iz Soligorska igra nestvarno dobro i baš nigde ne prosipa bodove. Međutim, plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije je realan cilj.

Sa druge strane, Dinamo je uoči ovog meča sedmi na tabeli, sa osam bodova manje od Ruha. Posle solidnog početka sezone usledila je rezultatska kriza i ostvario je samo jedan trijumf na poslednjih devet utakmica. Savladao je Gomel sa 1:0.

Samo su tri ekipe dale manje golova od Dinama, a one trenutno zauzimaju pozicije koje vode u niži rang. Smorgon je 10 puta tresao protivničke mreže, Neman i Spitnjih po 12, a Dinamo Brest tek 15 puta. Ne može ni da se poredi sa Šahtjorom i BATE Borisovim, koji su dali duplo više golova na 14 utakmica.

Do sada se nijednom nije desilo da Ruh pobedi Dinamo, a nije uspeo da izvuče ni jedan bod. Sva tri dosadašnja susreta bivši šampion Belorusije je lako rešio u svoju korist, rezultatima 1:0, 4:1 i 5:2. Međutim, sada je situacija totalno drugačija. Na tom poslednjem njihovom susretu, odigranom u oktobru prošle godine, svih pet golova za Dinamo su postigli drugi igrači. Niko od njih više nije u klubu, Sergej Kislijak je u Dinamo Minsku, Sergej Krivec u Lehu, Mihail Godejčuk u Lijepaji, a Denis Laptev i Kiril Pečenin su među onih 15 fudbalera koji su prešli u Ruh. Sada će da igraju ovaj novi, neobični derbi u nastajanju na suprotnoj strani.

BELORUSIJA 1 – 15. KOLO

Petak

Minsk – Smorgon 2:2 (1:2)

/Alisejko 2, Muniru 72 – Zadi 43, Muniru 45+1ag/

Subota

Torpedo Žodino – Neman 1:1 (1:0)

/Klenje 23 – Zabelin 90+2/

Energetik – Isloč 1:1 (1:0)

/Mirošnikov 22 – Lisakovič 79/

Sluck – Sputnjik 3:2 (1:1)

/Alfred 37, Kločkov 70 – Fedjanin 18, Kontsedailov 60/

Nedelja

15.00: (5,90) Vitebsk (3,80) BATE Borisov (1,55)

17.00: (1,30) Dinamo Minsk (4,80) Slavija Mozir (9,50)

19.00: (3,35) Dinamo Brest (3,25) Ruh Brest (2,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Belorusija 1Dinamo BrestRuh Brest

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara