Dušan Kerkez
Dušan Kerkez

Dušan Kerkez trener meseca u Mozzart Bet Superligi: Moramo i mi da budemo čarobnjaci, efikasan fudbal vraća publiku

Vreme čitanja: 5min | pon. 03.10.22. | 10:30

Strateg Čukaričkog sa četiri septembarske pobede dospeo u prvi plan

Paralelne borbe na domaćoj i međunarodnoj pozornici uticale su na avgustovske oscilacije Čukaričkog, međutim, tim sa Banovog brda tokom septembra je ušao u željeni ritam i sa četiri vezana trijumfa u odličnom raspoloženju otišao na pauzu. Pobede protiv Mladosti iz Lučana (3:1), Radnika (4:0), Vojvodine (2:0) i Voždovca (3:0) predstavljale su idealnu uvertiru u završne borbe Brđana tokom jeseni i istovremeno donele zasluženo priznanje Dušanu Kerkezu za trenera meseca septembra u Mozzart Bet Superligi.

Tim perspektivnog stratega maksimalnih 12 bodova osvojio je uz samo jedan primljen gol, a učinak još impresivnijim čini činjenica da je svaki trijumf postignut sa minimum dva gola razlike.

Izabrane vesti

"Ova nagrada nije samo za mene već za ceo stručni štab i igrače, za sve koji radimo u klubu. Ne bih je dobio da sam bio sam. Fudbal je timska igra i zasluge pripadaju svima, ja sam samo taj koji se slika i koji je ispred njih. U svakom slučaju, priznanja znače", istakao je Kerkez.

Brđane već danas od 16 časova na domaćem terenu očekuje utakmica protiv Radničkog iz Niša kojom će nastaviti prvenstvene izazove, a za duel sa ekipom Nenada Lalatovića Kerkezovi izabranici pripremali su se na Zlatiboru.

"Pauza je dobro došla da se neki igrači vrate posle povreda poput Adžića, Kovača, Jankovića... Takođe, drugi igrači su stigli da se osveže jer je bilo dosta naporno, a i očekuje nas zahtevan nastavak prvenstva. Radnički, sa nekadašnjim trenerom Čukarickog Lalatovićem, ekipa je koja ne zaslužuje mesto na kome je. Imaju odlične igrače, ali mi smo spremni igramo kući i očekujemo pobedu".

Tokom nekoliko mseseci provedenih u superligaškom fudbalu strateg Čukaričkog se odlično adaptirao, ali i shvatio u kojoj meri predstavnici njegove struke imaju malo vremena da ostvare rezultate.

"Dolazim sa Kipra gde je slično, ako ne i isto. Rezultati se traže instant, ali sve je to proces.. Potrebno je vreme, ali mi treneri moramo da se navikavamo da je svake godine teže za nas i da će biti sve veći pritisak. Klubovi ulažu, hoće rezultat i moramo i mi malo da budemo čarobnjaci".

Kerkez je na Banovom brdu pronašao recept za uspeh, iako tvrdi da igra njegovog tima još nije dostigla maksimum.

"Vrlo je važno da održimo ovaj nivo i rada, i igre, i rezultata. Ipak, najteže je održati se, a da bismo u tome uspeli neophodno je da svi verujemo i da nastavimo vredno da radimo jer bez rada nema uspeha. Uvek može bolje, da postignemo više golova, manje da primimo, da to izgleda lepše... Vidim prostor za još neke mlade igrače. Čukaricki ima kvalitet u mladim snagama i verujem da će, pored sada standardnih, još njih zaigrati i ustaliti se u timu".

Brojnim članovima Mozzart Bet Superlige veći ulog koji nosi sezona usled uspeha srpskih klubova u Evropi bio je povod da se značajno pojačaju i dodatno ulože u tim te aktuelni rezultati Čukaričkog dodatno dobijaju na značaju ukoliko se uzme u obzir oštra konkurencija.

"Pratim dosta lige u regionu i imam informacije stručnog štaba. Svi su mišljenja da se liga poboljšala, jedino što kaska je infrastruktura i nadam se da će se to popraviti. Vrlo je bitno što se Zvezda i Partizan nisu odvojili, što su u grupi od šest ekipa i nadam se da će to potrajati što duže. To vraća i gledaoce na stadion i svim ostalim ekipama daje više motiva, da veruju da mogu da promene nešto. Nadam se da će ostati neizvesno što duže, do kraja takmicenja".

Priliku da trku učine još neizvesnijom Čukarički će imati između ostalog i kroz duele upravo sa Crvenom zvezdom i Partizanom koji ih očekuju do kraja 2022. godine.

"Verujem da možemo da budemo tim koji će uzeti bodove Zvezdi i Partizanu i nadam se tome, ali ti dueli su najlakši za trenere. Motivacije ne manjka, igrači su za te utakmice posebno inspirisani. Nijedna ekipa u Srbiji nema šta da izgubi, napravi li iznenadenje, odigra li nerešeno ili pobedi - to je odmah veliki bum. Verujem da imamo ekipu da možemo da igramo sa Zvezdom i Partizanom, ali teren je jedino merilo i tu ćemo videti".

Kerkez je potom istakao zadovoljstvo što se sve više klubova opredeljuje za ofanzivan stil igre, te se uz Brđane kao pozitivan primer ističu Novi Pazar, Vojvodina i niz drugih konkurenata.

"Pohvalio bih Vladu Gaćinovića, to je moj bivši trener u Leotaru i dobri smo prijatelji. Hvalio ga ja ili ne, igra njegovog tima pokazuje sve. Dobro je što sve više ekipa igra moderan fudbal, videli su mnogi treneri da može i ofanzivnim fudbalom da se dođe do rezultata, a ne samo niskim blokom i defanzivom. Zato je liga i dosta efikasnija i smatram da je i to dobro za superligaški fudbal, da uz bolju infrastrukturu jedino efikasan fudbal može da vrati gledaoce na tribine".

Pomen modernog fudbala bio je povod i da strateg Čukaričkog otkrije ko je trener sa najveće fudbalske scene čiji rad posebno ceni.

"Od svakog trenera može nešto da se nauči. Iako je već iskusan, Karlo Ančeloti mi je posebno zanimljiv. Real igra najmodernije. Igra i visoki presing, i zna da čuva loptu, da igraju svi defanzivu... Pored takvih zvezda umeju i da se spuste u niski blok, da trpe dok ne uzmu loptu. Imaju i fenomenalnu tranziciju. Real u globalu, sa Ančelotijem sada je tim koji igra kako se meni sviđa. Fudbal definitivno ide ka tome da ekipa mora da bude spremna da igra sve. Ne može samo da je dobra u tranziciji, da ima posed i drži loptu. Mora da igra u oba pravca i zato su sada isplivali mnogi brzi igrači", kazao je Kerkez.

Podsetimo, pre Kerkeza su nagradu za trenera meseca poneli Žarko Lazetić (jul) i Vladimir Gaćinović (avgust).

MOZZART BET SUPERLIGA, 13. KOLO:

Petak

Novi Pazar - Mladost Lučani 3:1 (1:1)

/Majdevac 20, Nikčević 78, Gavrić 89 - Bojović 29p/

Subota

TSC - Radnik 2:1 (1:1)

/Jovanović 31, Mirčevski 53 - Oreščanin 22/

Javor - Voždovac 0.2 (0:1)

/Mijailović 32, Pantović 82/

Napredak - Kolubara 4:0 (3:0)

/Šarić 11, Putničanin 26, 33, Čečarić 88/

Nedelja

Spartak - Radnički 1923 1:2 (1:2)

/Hrstić 4 – Krajišnik 34, Vidosavljević 45+3p/

Mladost GAT - Crvena zvezda 0:4 (0:1)

/Ivanić 12 i 84, Katai 70, Kanga 87 pen/

Partizan - Vojvodina 4:1 (2:0)

/Natho 16 i 23 pen, Filipović 60, Baždar 82 - Nikolić 81/

Ponedeljak

16.00: (1,50) Čukarički (4,20) Radnički Niš (6,75)




tagovi

Trener meseca Mozzart Bet SuperligeMozzart Bet SuperligaDušan KerkezČukarički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara