Dušan Tadić (©MN Press)
Dušan Tadić (©MN Press)

Dušan Tadić: Najbitnije je da prođemo grupu, nije važno kako

Vreme čitanja: 3min | uto. 11.06.24. | 10:15

„Nama je najvažniji kontinuitet, nije se mnogo menjalo, to je prava stvar, pravi put, svi se osećaju lepo. To su bitne stvari i iz toga možemo da ostvarimo pravi rezultat“, kaže Tadić

Kapiten reprezentacije Srbije Dušan Tadić sa velikim nestrpljenjem, ali uz dozu umerenog i odmerenog optimizma, dočekuje start Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Pobedom nad Švedskom u Stokholmu Orlovi su dobili prijatnu dozu samopouzdanja, koja im je donela mir i sigurnost pred utakmicu sa Engleskom.

Izabrane vesti

Osnovni cilj je da se prođe grupna faza takmičenja.

„Raspoloženje je super, kao i obično. Ova grupa, generacija, svi se zajedno držimo, sve je u najboljem redu. Mislim da su bile dosta dobre provere, Austrija me je jako prijatno iznenadila. Rezultat nije bio toliko bitan, zadovoljan sam proverama. Treba ići utakmicu po utakmicu, protiv Engleske neće biti lako, ali učinićemo sve da prođemo dalje“, rekao je Tadić.

Javnost sa mnogo manje euforije, u odnosu na Katar, dočekuje predstojeći turnir.

Složićete se da je sad drugačije, bila je veća euforija. Sećam se kad smo prolazili ulicom, svi su govorili: ’Ma, polufinale – minimum’. Ali dobro, mi smo takav i narod, lako padnemo u euforiju. Sad je dobro da nije tolika euforija. Učinićemo sve da ostvarimo dobar rezultat, to mogu da obećam“.

Dalje prolaze i četiri trećeplasirane ekipe iz grupne faze, koliko to opušta Orlove pred EP?

„Ne opušta nas, ali sigurno da je lakše. Kad prolaze dve ekipe je teže, sad je lakše, znači to. Poenta je da osvojimo što više bodova, jer ni treće mesto ne garantuje da ćete proći“.

Raspored je po snazi rivala sličan kao na Mundijalu u Kataru.

„Slično je, imali smo najtežeg, pa da kažemo najlakšeg, a onda nekog ko je po kvalitetu da kažemo sličan nama. Ali svaka utakmica je podjednako važna, trudiš se da osvojiš što više bodova i prođeš dalje“.

Skauting rivala je odrađen.

„Gledali smo utakmicu Engleske sa Islandom, nekako mi je delovalo da su igrali sa pola gasa. Nisu se previše uzrujali, nisu igrali ni neki igrači koji će sigurno počeli. Nisu pridali toliko značaja rezultatu u toj utakmici“.

Koliko je značila vaša pobeda nad Švedskom?

„Lepo je da se pobedi, to je definitivno. I da smo izgubili suštinski bi bilo isto, jer se radi o prijateljskoj utakmici. Ali, dobro je da se pobeđuje, za neko samopouzdanje. Atmosfera je super, lepo je pobediti u svakom slučaju“.

Kako napraviti idealan spoj između defanzive i ofanzive.

„To stalno ponavljamo, da napad počinje od odbrane, a odbrana od napada. Primali smo golove, a imali smo dosta igrača iza lopte. Dobro je što smo sačuvali nulu protiv Švedske. Protiv Austrije smo svi želeli da se žrtvujemo, taj gol koji smo primili, zavukli su nam loptu iza leđa. Protiv Švedske smo se timski dobro branili prvo poluvreme, trudili smo se da sačuvamo nulu. Učinićemo sve da sačuvamo gol i postignemo što više golova. Nama je najvažniji kontinuitet, nije se mnogo menjalo, to je prava stvar, pravi put, svi se osećaju lepo. To su bitne stvari i iz toga možemo da ostvarimo pravi rezultat“.

SRBIJA PROLAZI GRUPU - KVOTA 1,60

Koji rezultat bi odgovarao u utakmici između Danske i Slovenije?

„Iskreno, ne znam. Najbitnije je da mi gledamo nas, ostvarimo najviše moguće bodova. Uvek napominjem taj Portugal 2016. godine, igrali su tri utakmice nerešeno u grupi, prošli dalje, a onda im se namestio i kostur. Hrvatska, Poljska, Vels i na kraju Francuska. Malo treba da ti se namesti, najbitnije je da se prođe grupa, nebitno kako“.

Da li je ovo kruna karijere?

„Ne mogu da kažem da je kruna. Imali smo i dva Svetska prvenstva, sada prvo evropsko. Sve su to prelepa takmičenja, svi gledaju, jedva čekamo da počne. Najbitnije je što imamo kontinuitet, Srbija treba stalno da ide na velika takmičenja, da to bude normalno. Težićemo ka tome“.

Na kraju i o susretu sa Zlatanom Ibrahimovićem u Stokholmu, dvojica bivših kapitena Ajaksa?

„Zlatan je ostavio veliki trag u fudbalu, malo smo se ispričali, neke privatne stvari. Neverovatna karijera, svaka mu čast šta je sve postigao“.


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeEHF EURO 2024Dušan Tadić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara