Edinson Kavani (©Reuters)
Edinson Kavani (©Reuters)

Dva lica Boke Juniors: U Kopa Libertadores žurka, u ligi muka

Vreme čitanja: 5min | uto. 10.10.23. | 23:03

Đenovljani noćas gostuju Belgranu u 8. kolu argentinskog Liga kupa

Posle uzbudljive pobede u polufinalu Kopa Libertadoresa nad Palmeirasom prošlog četvrtka, Boka Juniors konačno je pronašla malo vremena i priliku da se posveti nacionalnom prvenstvu i poveća svoje šanse da se ponovo nađe u najeminentnijem kontinentalnom takmičenju i sledeće sezone. Tim sa čuvene La Bombonjere otputovao je u Kordobu gde će se noćas (01.00) na stadionu Hulio Sezar Viljagra sastati sa Belgranom u skolu 8. kola argentinskog Liga kupa. Posle sedam odigranih mečeva u ovom takmičenju i nedavnog remija bez golova u Klasiku sa Taljeresom, Pirati zaostaju dva boda za Sentral Kordobom, inače liderom Grupe B, dok je Boka tek na 11. mestu sa samo sedam osvojenih bodova iz isto toliko utakmica, izgubivši prethodni meč kao domaćin sa 2:0 od najvećeg rivala River Plejta.

Posle tužnog završetka prvog dela sezone, ne uspevši da postigne gol u poslednjih šest mečeva i osvojivši samo dva boda u tom periodu, Belgrano trenutno u Liga kupu izgleda kao potpuno druga ekipa, pogotovo na domaćem terenu, gde je neporažen u sedam uzastopnih mečeva i bez primljenog gola u minula četiri. Tim je, iako neporažen u dosadašnjem toku takmičenja, van zone pristupa plej-ofu argentinske elite, što povećava pritisak za pobedu na ovom meču. U prošlom kolu, Belgrano se u gradskom Klasiku suočio sa Taljeresom, pri čemu je kao gost remizirao bez golova. Rezultat ga je ostavio na petom mestu u Grupi B, sa do osvojenih 11 bodova, jednim manje od Rasinga, koji zauzima četvrto i poslednje kvalifikaciono mesto za narednu fazu takmičenja.

Izabrane vesti

Tokom ove sezone, u povratničkoj kampanji posle četiri godine, izabranici Giljerma Farea su dokazali da pripadaju argentinskoj eliti i trenutno su na zbirnoj tabeli samo bod udaljeni od mesta u Kopa Sudamerikani za sledeću godinu. Nisu najagresivnija ekipa u gornjem delu tabele, ali Belgrano je definitivno jedan među najorganizovanijima. Pirati su izgledala najsnažniji kada je upitanju igra pred domaćim navijačima, ostvarujući trenutno drugi najbolji napad u Grupi B Liga kupa, sa do sada osam postignutih golova, uključujući čak šest na svom stadionu Hulio Sezar Viljagra.

Belgrano nije primio nijedan gol na svom terenu u prvih 45 minuta meča u ovom takmičenju, još od poraza od 1:0 od San Lorenca u 25. kolu prve faza šampionta. Ipak, propustili su dosadašnje prilike da se popnu na tabeli, protraćivši par prednosti u drugom poluvremenu protiv upravo San Lorenca i Njuels Old Bojsa, u oba slučaja odigrali su nrešeno 1:1, izgubivši četiri boda kao rezultat toga. U poslednjih pet utakmica zabeležena je samo jedna pobeda, četiri remija i nijedan poraz. Tokom ovog perioda, pobedili su Platense, pored remija sa Taljeresom, Sarmijentom, Godoj Kruzom i Njuels Old Bojsom. Igrajući kao domaći tim, ekipa Belgrana je nedavno ostvarila pet pobeda, tri remija i samo dva poraza u poslednjih deset odigranih utakmica.

01.00: (2,60) Belgrano (2,90) Boka Juniors (2,85)

Domaći tim će morati da se izbori sa izostancima Matijasa Garsije, Fransiska Olivera, Giljerma Pereire i Ignasija Tapije, koji su povređeni i ostaju van terena za ovaj duel. Očekuje se da će se Matijas Garsija vratiti u sastav Belgrana tek polovinom oktobra zbog povrede mišića. Od šestog do sedmog kola napravili samo jednu promenu u početnih jedanaest, ovoga puta Fakundo Lensioni će ući umesto Lautara Pastrana. Polovinu golova u dosadašnjem toku Liga kupa postigao je Lukas Paserini, čak četiri, pored njega, mrežu rivala tresli su još Matijas Marin i Alehandro Rebola.

Boka Juniors stiže sa velikim samopouzdanjem pošto je sredinom nedelje napravila veliki podvig, uspevši da u gostima eliminiše Palmeiras u polufinalu Libertadoresa, posle dva remija i time obezbedi plasman u veliko finale kontinentalnog turnira. Đenovljani sada imaju šansu da prekinu dominaciju brazilskih klubova u Kopa Libertadoresu i postanu prva ekipa van brazilske Serije A koja je podigla ovaj slavni trofej još od 2018. godine. Međutim, pre nego što razmisle o tome da pariraju Independijenteu kao klubu sa najviše titula u ovom takmičenju, izabranici Horhea Almirona imaju mnogo posla u domaćem šampionatu, pošto su tek četvrti od dna tabele u Grupi B.

Kroz 34 ligaška meča između prve i druge faze ove sezone, Boka Juniors je već pretrpela 13 poraza, pet više nego 2022. godine. Svi ti porazi su se desili kada je ovaj tim prvi primio gol, a da pritom nisu uzvratili istom merom u deset takvih slučajeva. U početnoj fazi ovog takmičenja nisu uspeli da postignu gol u skoro polovini utakmica (6/13) i nisu mnogo napredovali u tom pogledu ni tokom Liga kupa, pošto su u dva od svoja tri poslednja domaća susreta napadački potpuno zakazali.

U domaćem šampionatu, Boka ove sezone definitivno ne vodi dobru kampanju i pored toga što je u prošlom kolu izgubila od River Plejta sa 2:0, i dalje je na skromnom 11. mestu na tabeli Grupe B, sa samo sedam osvojenih bodova, ali tek pet manje od Rasinga koji zatvara zonu pristupa. U prethodnih pet duela zabeležena je samo jedna pobeda, tri remija i jedan poraz. Pobedili su Sentral Kordobu, remizirali sa Lanusom i dva puta sa Palmeirasom, pored poraza od River Plejta. Kao gostujuća ekipa, Boka je zabeležila četiri pobede, četiri remija i dva poraza u poslednjih deset odigranih utakmica.

Samo dva igrača Boke zadržala su svoje mesto u prvih 11 od šestog do sedmog kola Liga kupa, pošto su Serhio Romero i Marselo Vajgand odigrali punih 90 minuta u remiju 1:1 protiv Lanusa i porazu kod kuće od River Plejta. Lukas je postigao gol u dva od njihova poslednja tri domaća susreta. Edinson Kavani je postigao tek drugi gol u svim takmičenjima sa Bokom, kada ju je u četvrtak doveo u prednost ispred Palmeirasa, iako je kasnije promašio penal u šutevima za donošenje odluke ko ide u veliko finale Kopa Libertadores. Ipak, ostali izvođači bili su sigurni, a Giljermo Fernandes je zadao konačan udarac Verdau.

Dolazeći iz napornog duela za Libertadores prošlog četvrtka, Boka Juniors neće imati lak zadatak protiv Belgrana, koji je blagi favorit pred ovaj duel. Međutim, zlatno-plavi tim ima solidnu evidenciju kada se susreće sa Belgranom, pretrpevši samo jedan poraz u prethodnih devet mečeva u svim takmičenjima od kluba iz Kordobe, dok su samo dva puta izgubili u gostima u deset prethodnih mečeva.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

LIGA KUP ARGENTINE – 8. KOLO

Subota

Rosario – Urakan 1:0 (1:0)

/Kampaz 42/

San Lorenco – Njuels Old Bojs 0:3 (0:1)

/Fereira 21, 58, Soldo 74/

Estudijantes - Godoj Kruz 0:1

/Aljende 33/

Lanus - Defensa i Hustisija 0:2 (0:0)

/Beron 76, Solari 86/

Nedelja

Argentinos Juniors - Independijente 0:0

Sentral Kordoba - Tigre 1:0 (0:0)

/Okampos 52/

Instituto - Himnasija La Plata 1:1 (0:0)

/Kueljo 47 - Mamini 90/

Union Santa Fe - Sarmijento 1:0 (0:0)

/Orsini 90/

River Plejt - Taljeres 1:0 (1:0)

/Rondon 19/

Rasing - Platense 1:2 (0:1)

/Galjego 85 - Kastro 19pen, Martinez 55/

Ponedeljak

Arsenal Sarandi - Banfild 0:0

Barakas - Kolon 2:1 (0:1)

/Domingez 62, Arse 81 - Galvan 14/

Utorak

Velez - Atletiko Tukuman 3:1 (3:0)

/Garsija 8, Katro 12, Florentin 18 - Koronel 61/

Sreda

01.00: (2,60) Belgrano (2,90) Boka Juniors (2,85)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Liga kup ArgentineBelgranoBoka juniors

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara