Nikola Ninković, Ivan Stojković, Nemanja Mihajlović, Zlatan Šehović i Filip Kljajić (©Starsport)
Nikola Ninković, Ivan Stojković, Nemanja Mihajlović, Zlatan Šehović i Filip Kljajić (©Starsport)

Dva srpska trenera i 15 fudbalera u borbi za četiri titule

Vreme čitanja: 5min | pet. 01.03.24. | 10:19

Ovog petka počinju prvenstva Estonije, Litvanije, Kazahstana i Gruzije, a u nekadašnjim republikama Sovjetskog Saveza karijere pokušavaju da podignu Nemanja Mihajlović (Žalgiris), Nikola Ninković (Torpedo Kutaisi), Zlatan Šehović (Ordabasi)…

Većina država na istoku Evrope je zadržala sistem da im se fudbalska prvenstva igraju tokom kalendarske godine, od marta do kasne jeseni. Sa prvim danom trećeg meseca otpočeće čak četiri šampionata, u Estoniji, Litvaniji, Kazahstanu i Gruziji.

Na prvi pogled, nisu to preterano kvalitetne lige koje zaslužuju da privuku pažnju navijača u Srbiji. Međutim, svakako ih vredi ispratiti, zbog velikog broja naših fudbalskih radnika koji će se tamo boriti za ta četiri trofeja. Reč je o dvojici trenera i petnaestorici fudbalera, od kojih je nekolicina njih poznata po partijama koje su pružali u dresu Partizana.

Izabrane vesti

Najviše Srba će biti u Kazahstanu, a upravo to prvenstvo će prvo i da počne. Otvoriće ga megdan vicešampiona Astane i novog prvoligaša Ženisa u petak od 10.30 časova.

Titulu brani Ordabasi, koji je potpuno promenio tim za novi šampionat. Otišao je Mamadu Mbođ u Izrael, pre njega i Radosav Petrović, a na pozajmicu je iz Partizana sada došao Zlatan Šehović. Levi bek crno-belih je u potrazi za minutažom koju nije imao još od sezone 2021/2022 u Izraelu.


10.30: (1,35) Astana (4,50) Ženis (8,50)


Pored Astane, glavni izazivač Ordabasiju biće Tobol, na čijoj klupi se nalazi srpski strateg Milić Ćurčić. Za tu ekipu igraju bivši vezista Jagodine, Napretka, Šahtjora iz Soligorska i Astane Igor Ivanović i doskorašnji štoper Sočija Ivan Miladinović. Njih dvojica su svojevremeno bili saigrači u Jagodini.

Jednog Srbina ima i Šahtjor Karagandi (Filip Stamenković), dok za Žetisu igraju dvojica (Nikola Čučkić i Aleksandar Ješić). Samo šest srpskih fudbalera igra ove sezone u Kazahstanu, znatno manje nego prošle sezone, kada je naša država na terenu imala čak 18 predstavnika.

U Litvaniji je prošle sezone Panevežis priredio veliko iznenađenje i osvojio titulu. Zbog toga je Žalgiris tokom zime napravio rekonstrukciju i angažovao čak trojicu srpskih fudbalera. Gol će braniti nekadašnji čuvar mreže Rada i Šerifa Dušan Marković, a u napadu će sarađivati Nikola Petković i nekadašnja velika nada srpskog fudbala Nemanja Mihajlović. Obojica će u Litvaniji probati da oporave karijere.

Petković se kao mlad, posle odličnih partija u dresu Javora izborio za transfer u Francusku. Međutim, već na samom početku karijere u Šabliju je doživeo tešku povredu noge, posle čega više nije bio onaj stari. Šambli je bez njega ispao u treću ligu Francuske, a kasnije je u tom takmičenju Petković odigrao jednu sezonu i na 31 mečeva postigao pet golova.

Prošle sezone 27-godišnji centarfor je probao da se vrati na ozbiljan nivo preko slovenačke Mure, ali na 28 mečeva je ostvario učinak od samo četiri gola i jedne asistencije. Možda će mu bolje biti u Žalgirisu.

Slično razmišlja i godinu dana stariji Mihajlović, kojem je karijera od odlaska iz Partizana u Herenven 2017. godine za 1.700.000 evra u konstantnom padu. Nije ostavio značajniji trag u Holandiji, kao ni kasnije u poljskoj Arki, turskim drugoligašima Boluu i Balikesiru, pa ni subotičkom Spartaku. Poslednjih godinu i po dana je proveo u Republici Srpskoj, igrao je za Slogu iz Doboja i Borac iz Banjaluke, ali sa veoma skromnom minutažom. Zato, evo ga sada na Baltiku.


18.00: (4,60) Suduva (3,40) Šjauljaj (1,75)


Započeo je u Litvaniji sedmu godinu Aleksandar Živanović, nekadašnji štoper Jagodine i Mladosti iz Lučana, sada član Suduve. Dugo je već 36-godišnji Nišlija u tom klubu, postao je i kapiten Suduve, sa kojom je dvaput bio šampion Litvanije.

U Estoniji ćemo moći da navijamo samo za jednu ekipu, Paide, koji svakako ne spada među kandidate za titulu. Tamo su se po kvalitetu izdvojila samo dva kluba, aktuelni šampion Flora i vicešampion Levadija, dok su svi ostali ipak daleko iza.

Paide od prošle sezone trenira Ivan Stojković, nekadašnji pomoćni trener u Levadiji, a on je ove zime dobio pojačanje u liku Predraga Medića. Reč je o doskorašnjem vezisti Voždovca, koji je na krovu imao slabu minutažu. Stojkovića i Medića povezuje Marko Savić, blizak saradnik trenera Pajdea u Levadiji, koji je tokom jeseni trenirao Medića u Voždovcu.


18.00: (1,48) Flora (4,30) Nome Junajted (5,30)


Za razliku od nekih ranijih sezona, ove će nam biti interesantnije prvenstvo Gruzije. Tamo ćemo gledati srpske fudbalere u tri različita kluba.

Titulu brani Bojan Mlađović sa Dinamom iz Batumija, a upravo će nekadašnjem štoperu Radničkog iz Niša, Mladosti GAT i Tobola da pripadne čast da otvori šampionat. Ovog petka od 18 časova njegov Dinamo će da ugosti Kolheti.

Torpedo iz Kutaisija će probati da se umeša u borbu za titulu sa dvojicom bivših igrača Partizana, Nikolom Ninkovićem i Filipom Kljajićem. Obojica su letos stigli u Gruziju, Kljajić iz Novog Pazara, a Ninković iz banjalučkog Borca.

Poslednjeg dana januara iz Kazahstana je u Gruziju došao i Stefan Bukorac. Novi defanzivni vezista Telavija je u zemljama nekadašnjeg Sovjetskog Saveza igrao za Šahtjor Karagandi, Kaspij i beloruskog prvoligaša Torpedo Žodino. Iz Srbije je Bukorac otišao još 2019. godine, posle solidne sezone u dresu novosadskog Proletera.

----------------------------------

SRBI KOJI OVOG PETKA OTVARAJU PRVENSTVA

Estonija

Paide: Ivan Stojković (trener) i Predrag Medić

Litvanija

Žalgiris: Nemanja Mihajlović, Nikola Petković i Dušan Marković

Suduva: Aleksandar Živanović

Kazahstan

Tobol: Milić Ćurčić (trener), Ivan Miladinović i Igor Ivanović

Žetisu: Nikola Čučkić i Aleksandar Ješić

Ordabasi: Zlatan Šehović

Šahtjar Karagandi: Filip Stevanović

Gruzija

Torpedo Kutaisi: Nikola Ninković i Filip Kljajić

Dinamo Batumi: Bojan Mlađović

Telavi: Stefan Bukorac

----------------------------------


KAZAHSTAN 1 – 1. KOLO

Petak

10.30: (1,35) Astana (4,50) Ženis (8,50)

13.00: (3,45) Kajsar (3,30) Aktobe (2,05)

13.00: (2,05) Žetisu (3,25) Aksu (3,50)

Subota

10.00: (1,98) Kajrat (3,30) Kizilžar (3,70)

10.00: Jelimaj - Atirau

12.30: (1,35) Ordabasi (4,40) Šahtjor Karagandi (9,00)

15.00: (1,50) Tobol (3,80) Turan (6,50)


LITVANIJA 1 – 1. KOLO

Petak

18.00: (4,60) Suduva (3,40) Šjauljaj (1,75)

Subota

12.00: Džijugas - Panevežis

14.00: Banga - Kauno Žalgiris

Nedelja

12.00: Dainava - Žalgiris

17.30: Hegelman - Transinvest


ESTONIJA 1 – 1. KOLO

Petak

18.00: (1,48) Flora (4,30) Nome Junajted (5,30)

Subota

11.30: (5,50) Kuresare (4,00) Kalju (1,50)

13.30: (1,25) Levadija (5,70) Narva (8,50)

Nedelja

11.30: Talina - Tameka

13.30: Parnu Vaprus - Pajde


GRUZIJA 1 – 1. KOLO

Petak

18.00: Dinamo Batumi - Kolheti

Subota

15.00: (berija 1999 - Telavi

16.00: Dinamo Tbilisi - Samgurali

17.00: Torpedo Kutaisi - Samtredija

Nedelja

15.00: Dila Gori - Gagra

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Estonija 1Litvanija 1Kazahstan 1Gruzija 1Nemanja MihajlovićNikola NinkovićFilip KljajićZlatan ŠehovićMilić ĆurčićIgor IvanovićIvan MiladinovićAleksandar ŽivanovićBojan MlađovićStefan BukoracIvan Stojković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara