Ris Džejms (AFP)
Ris Džejms (AFP)

Džejmsu ugovor do 2028, Čelsiju pitanje zašto je za osam godina na leve bekove spiskao preko 200.000.000

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.09.22. | 15:51

Podmirena desna strana terena, pravljenje jednog od talentovanijih desnih bekova Evrope u sopstvenoj akademiji otvaraju pitanje da li astronomska ulaganja Plavaca u igrače poput Filipea Luisa, Abudl Rahmana Babe, Emersona Palmijerija, pa i Čilvela i Kukurelje mogla da budu izbegnuta

Godinama unazad Čelsi je u samom vrhu liste klubova sa najviše mladih talenata na pozajmicama širom Evrope. To jeste dobar pokazatelj da se u omladinskoj školi kvalitetno radi, kao i da skauting službe ne primaju platu uzalud. Međutim, nisu Plavci poslednjih sezona uspeli da iznedre perspektivnog levog beka iz svojih redova te su u pretprošlom i nedavno okončanom prelaznom roku spiskali maltene 120.000.000 evra za Bena Čilvela i Marka Kukurelju.

Potezom koji je danas napravio, londonski velikan je možda sam sebi postavio pitanje da li su astronomska ulaganja za jačanje leve strane terena mogla da budu izbegnuta. Ris Džejms je potpisao novi, šestogodišnji uovor sa Plavcima što jasno pokazuje da je Čelsi na sopstvenoj fabričkoj traci napravio desnog beka za čitavu deceniju.

Izabrane vesti

Međutim, dežurne klupske službe zakazale su kada je reč o levoj strani terena. Evo jasnog pokazatelja. Od 2014. do danas Plavci su na leve bekove spiskali 210.000.000 evra na bekove od kojih su većina ako izuzmemo Markosa Alonsa i još nedovoljno vremena za konkretan sud o Benu Čilvelu i Marku Kukurelji, bili promašaji.

Leta 2014. Čelsi je platio Atletiko Madridu 20.000.000 za Filipea Luisa, godinu dana kasnije za 26.000.000 iz Augzburga stigao je Abdel Rahman Baba, kroz 12 meseci potpisao je i Alonso uz obeštećenje od 23.000.000. Čekao je Čelsi do januara 2018. da iz Rome uzme Emersona Palmijerija za ne baš tako zanemarljivih 20.000.000. Kupovine Čilvela i Kukurelje svom već pomenuli i dok je Englez propustio maltene čitavu prošlu sezonu zbog kidanja prednjih ukrštenih ligamenata, prvi taktovi Španca na Stamford Bridžu bili su daleko od impresivnih.

Jedino je Alonso od pomenutih dao Čelsiju ozbiljnije brojke, 212 nastupa, 29 golova i 23 asistencije. Luis, Baba i Palmijeri kad uduže snage isporučili su tek 120 utakmica, tri postignuta i pet nameštenih golova.

Čelsi jeste smanjio štetu i uspeo da "uvalja" dvojicu Brazilaca i vrati solidan deo investicija, ali je dobio godine praznog hoda i nerešen rebus na levoj strani. Vreme će pokazati hoće li ga konačno zatvoriti Čilvel, Kukuelja ili obojica. Za isiti vremenski period u kojem je Čelsi davao kule i gradove za leve bekove, promašaj na desnoj strani bio je samo Davide Zapakosta, Italijan 2017. godine plaćen Torinu 25.000.000.

Nije Čelsi imao previše razloga da se bavi desnim bokom kada je sve probleme početkom prošle decenije rešio u Marselju. Plavci su pre tačno deset godina sa Sezarom Aspilikuetom napravili jednu od najboljih kupovina, nećemo preterati ako kažemo u istoriji kluba. Naravno, gledamo odnos cene i kvaliteta, a Španac je koštao samo 8.800.000 evra. Od tada je odigrao 481 utamicu za klub i sva je prilika da će ove sezone prestići Petera Čeha (494) i skočiti na šestu poziciju večne liste Plavaca po broju nastupa, odnosno postati stranac sa najviše utakmica u dresu londonskog kluba.

Nakon što je prebacio 30-tu, popularni Aspi je neretko korišćen i kao štoper, a polako je u prvom timu priliku počeo da dobija upravo Ris Džejms. U vatru Premijer lige ga je 2019. godine ubacio Frenk Lampard, prve dve sezone služile su za fudbalske lekcije i sakupljanje samopouzdanja, da bi u prethodnoj potpuno eksplodiro, postizao sjajne golove, delio asistencije, mučio odbrane rivala... Bio je starter i u finalu Lige šampiona, podigao "Ušati pehar". Danas ga Transfermarkt procenjuje na 60.000.000 evra, mnogi će reći samo zato što je Englez, ali ko god je prošle sezone pogledao par mečeva Čelsija jasno mu je da 22-godišnjak iz Londona poseduje ozbiljan kvalitet.

I sve je to Čelsi napravio u svom trening centru u Kobamu. Pa nemoguće da se nakon što je Džejms potpisao ugovor do 2028. godine u klubu, bez obzira na činjenicu da je nedavno promenio vlasnika, zapitaju da li recept sa desnog boka mogu da primene i na levu stranu terena.


tagovi

Ris DžejmsČelsinovi ugovorCezar AspilikuetaMarkos AlonsoAbdul Rahman BabaEmerson PalmijeriFilipe Luis

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara