Eden Azar (©Reuters)
Eden Azar (©Reuters)

Eden Azar otvoreno: Svako leto bih nabacio četiri ili pet kilograma! Voleo sam pivo, ali slomio me kovid

Vreme čitanja: 4min | pon. 19.02.24. | 09:42

Belgijanac u velikom intervjuu govorio i o tome ko je bio najtalentovaniji saigrač sa kojim je delio teren, a ko trener koji je umeo da izvuče najbolje iz bivšeg asa Čelsija

Na vrhuncu je bio – nezaustavljiv. Samo što vrhunac Edena Azara nije potrajao. I umesto da transfer u Real bude njegova katarza ispostavio se kao njegov kraj. Sada već bivši belgijski fudbaler, koji se penzionisao već sa 32 godine, ne krije da je dobrim delom i sam uticao na tako brz završetak karijere.

U intervjuu kod nekadašnjeg saigrača iz Čelsija Džon Obija Mikela, 33-godišnji Belgijanac otvoreno priča o višku kilograma koji ga je mučio za mandata u Madridu, ali i razlozima ranog odlaska u penziju. I ne samo o tome, otkrio je i ko je bio trener kod koga nikako nije voleo da trenira, ali je umeo da izvuče najbolje iz njega. I na kraju nas je iznenadio imenom najtalentovanijeg saigrača sa kojim je delio teren.

Izabrane vesti

No, krenimo redom. Od najzanimljivijeg, a to je svakako kraj u Realu u kome se već opširno govorilo o njegovom stomačiću i problemima sa fizičkom spremom.

To je bilo tačno. Ali ja sam svako leto nabacivao četiri ili pet kilograma. Razmišljao sam: dajem toliko sebe u tih 10 meseci sezone, telo ti je na najvišem nivou, ljudi te šutiraju, tako da je tvoje slobodno vreme – tvoje slobodno vreme. Na pitaj me ništa. Uživam sa porodicom, idem na plažu, nemoj da treniram i te tri ili četiri nedelje. Mogu da igram sa decom na plaži, nema problema, ali nemoj da me teraš da trčim”, iskreno odgovara Azar.

I kao da ne misli da je on tu nešto pogrešio.

Ako pogledate celu moju karijeru, prvi mesec sezone mi je uveo bio tek početak, zagrevanje, ali u septembru i oktobru bih leteo. Samo mi je bilo potrebno vreme da telo i um uposlim na najbolji način. Tako da jeste, to je tačno, posle odmora sam uvek dolazio sa pet kilograma viška, znao sam to i tada”.

Nije se kajao.

Volim da provodim vreme sa porodicom i prijateljima. Pojedem i ono što mi nije po ukusu. Dalje, Belgijanac sam, tamo volimo pivo i pravimo najbolja piva na svetu. Nije da sam pio svaki dan, nisam, ali ponekad posle dobre utakmice, jedno ili dva baš prijaju

Pa ipak, ako Azara pitate da li mu je zbog toga pukla karijera, on sam će reći da nije. Ali pandemija korona virsusa imala je i te kakav uticaj.

Nisam imao sreće tada. Ako hoćete da znate celu priču, bio sam u Dalasu da operišem članak, onda sam se vratio u Madrid i izbije kovid. Dva i po meseca kovida, ja sam kod kuće, bez fiziotereapeuta da sa njim radim rehabilitaciju. Sve sam radio sam. Da sam mogao nešto da promenim doveo bih fizioterapeuta. Bio mi je neophodan, jer sam želeo da opet igram na najvišem nivou… Ovako, kad je sve prošlo, kad sam se vratio na teren… Gurao sam telo do limita, ali članak jednostavno nije bio isti. Te sezone sam izlomio sve. Ostatak priče znate”.

NIKAKO NISAM VOLEO KONTEOVE TRENINGE, ALI KOD NJEGA SAM NAJBOLJE IGRAO

Igrao i kod Murinja i kod Kontea (©Reuters)Igrao i kod Murinja i kod Kontea (©Reuters)

Tada je trener Reala još bio Zinedin Zidan, uzbro ga je zamenio Karlo Ančeloti, radio je Azar i sa Žozeom Murinjom, Rafaelom Beitezom, Mauricijem Sarijem, Gusom Hidinkom… Ali jednog će uvek da pamti…

Najbolje sam igrao kod Antonija Kontea”, kao iz topa je ispalio Azar, a kad ga je Mikel podsetio da je mrzeo i da trenira kod Kontea Eden se samo potvrio.

Nikako”.

Ali baš kod Kontea je Azar odigrao sezonu 2016/2017, uzeo titulu i sa 16 godina priznanje za najboljeg igrača sezone.

Cele nedelje treninzi. Samo sam subotu voleo. Izašao bih malo da uživam, morao sam. Znao sam: već od sutra opet treninzi. To je bilo mojih 90 minuta uživanja. Moram nešto da radim. Ostatak nedelje, sećam se, prekidaj trening, pa pričaj o taktici: ‘Ne, ovo moramo ovako’. Subota je bila najbolji dan” , premotava film.

SAMO ZBOG KAKUTE SAM REKAO ‘VAU’

Gael Kakuta u Amijenu (©AFP)Gael Kakuta u Amijenu (©AFP)

A kad već premotava, stiže i do jednog zaboravljenog igrača koga će sam Azar uvek pamtiti.

U Realu sam igrao sa najboljima na svetu. Luka Modrić, Karim Benzema, to je vrh liste. Kad kažeš Kevin de Brujne, i on je na vrhu liste. Frenk Lampard, Huan Mata, sve je to sam vrh. Ali jedini zbog kojeg sam ja rekao ‘vau’ je Gel Kakuta. Pitao si me ko je najveći talenat, e pa Kakuta je bio broj jedan, ubedljivo. Talenat, čoveče, ‘vau’”, iznenadio je Azar.

Pa da se pojasni Azar. Jer Kakutu zna još iz omladinskih dana. Vršnjaci su.

Igrali smo dosta u Francuskoj, ja u Lilu, on u Lansu. Derbi je, na severu Francuske. Dobijali smo svaku utakmicu, sa 5:0 ili 6:0. Ja uvek najbolji igrač utakmice. Ali svaki kad je on igrao – gubimo. On je najbolji igrač utakmice. Najbolji. To je bilo normalno. Sad je to lako reći, ali prerano je otišao u Čelsi. Imao je 16 godina, to je preveliki korak”.

Kakuta je posle dugo lutao, a tek poslednjih sezona se vratio, što u Lansu, što u drugoligašu Amijenu.


tagovi

Eden AzarDžon Obi MikelČelsiReal Madrid

Obaveštavaj me

Čelsi
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara