Stadioni Dinamo Minska, Gomela, BATE-a i Dinamo Bresta, najveći na kojima će se igrati prvenstvo (©Wikipedia)
Stadioni Dinamo Minska, Gomela, BATE-a i Dinamo Bresta, najveći na kojima će se igrati prvenstvo (©Wikipedia)

Egzodus Srba iz Belorusije: Pre šest godina igrala osamnaestorica, sada nijedan naš fudbaler

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.03.24. | 10:17

Novi šampionat nekadašnje republike SSSR-a počinje ovog petka susretom Isloča i Dinama iz Bresta (15.00), a prvi put posle 14 godina nemamo ozbiljniji povod da pratimo tu ligu

Ono što je donedavno delovalo kao nezamislivo, sada se ostvarilo – u prvenstvu Belorusije ove sezone neće igrati nijedan srpski fudbaler! Barem je takva situacija na početku sezone, koju će zvanično otvoriti susret Isloča i Dinama iz Bresta (petak, 15).

Pre samo šest godina, 2018, čak 18 srpskih fudbalera je zarađivalo za hleb u elitnom rangu prvenstva Belorusije. U tom periodu beloruska liga je preživljavala svoje zlatne dane, a baš te pomenute sezone BATE iz Borisova je prezimio u Ligi Evrope grupu sa Čelsijem i PAOK-om, a u nokaut fazi ga je zaustavio Arsenal. U sezonama pre toga u Belorusiju su dolazile ekipe poput Bajerna, Barselone, Rome, Milana, Porta…

Izabrane vesti

Međutim, te 2018/2019 poslednji put beloruski klub dočekao proleće u Evropi, a od onda je krenuo pad broja srpskih igrača u tamošnjem šampionatu. U naredna dva igrala su po četrnaestorica, 2021. desetorica, prošle samo trojica… Verovatno prelomni faktor za to što Srbi više ne gledaju ka Belorusiji su vojni sukobi u Ukrajini, zbog kojih je ta država pod sankcijama i takmičenja UEFA ne može da igra u svojoj zemlji.

Zato, i poslednji predstavnici naše zemlje su se ove zime vratili kući. Sead Islamović je u januaru potpisao za Novi Pazar, dok su nekadašnjim omladinskim reprezentativcima Srbije Dominiku Dingi i Damjanu Dostaniću istekli ugovori sa Šahtjorom iz Soligorska, odnosno BATE-om, pa su sada bez angažmana. Podsetimo, ranije pre toga Partizan je doveo iz Belorusije Aleksandra Filipovića i Nikolu Antića, dok je Aleksa Pejić preko Austrije ove zime došao do TSC Bačke Topole.

Zbog sankcija beloruski klubovi su smanjili budžete – više ne mogu da računaju na prihode od prodaje karata - pa će ove sezone daleko manje inostranih fudbalera igrati tamo nego ranije. Ukupno 62, od čega 27 njih sa ruskim pasošem. Pre početka sukoba najviše predstavnika su kao po pravilu imali Ukrajinci, dok su Srbi uvek bili u vrhu.

----------------------

BROJ SRPSKIH FUDBALERA U BELORUSIJI PO SEZONAMA

2018: 18

2019: 14

2020: 14

2021: 10

2022: 8

2023: 3

2024: 0

----------------------

Nisu samo sankcije i slabije plate razlog manjeg broja stranaca, narušen je i čitavoj ligi ugled prošle godine, kada je dokazano da su Šahtjor, Energetik BGU i Belšina nameštali utakmice. Zbog toga je FS Belorusije Šahtjoru oduzeo titulu, a sva tri kluba su drakonski kažnjena za novu sezonu. Timu iz Soligorska je oduzeto 35 bodova, Energetik je krenuo sa minusom od 23, a Belšina od 11 poena. Na kraju su Belšina i Energetik ispali iz lige, dok je Šahtjor uspeo da sakupi 44 poena, završi sezonu sa +9 i opstane u eliti.

Titulu je prošle sezone osvojio Dinamo Minsk, Neman mu je bio jedini konkurent, a BATE je nastavio sa slabim rezultatima što traje već nekoliko godina, pa je šampionat okončao tek kao peti sa 22 boda manje od prvaka.

Čak ni najbolji domaći igrači nisu ostali u svom šampionatu. Na najnovijem spisku selektora Belorusije Karlosa Alosa našla su se samo osmorica fudbalera iz domaćeg prvenstva. Najviše iz redova Torpedo Žodina, legendarni napadač Maksim Skaviš, Denis Laptev i Danila Nečajev. Prvaka Dinamo predstavljaju veteran Sergej Politevič i debitant Ilja Černjak, Neman je reprezentaciji dao defanzivce Sergeja Karpoviča i Jegora Parkomenka, a Šahtjor golmana Sergeja Ignatoviča.

Koliko je opao kvalitet prvenstva pokazuje to što svih 16 prvoligaša ukupno imaju samo još dvojicu reprezentativaca u nekim drugim državama. I to u slabašnoj Moldaviji. Torpedo joj je dao napadača Andreja Kobeta, a Slavija iz Mozira vezistu Kristijana Drosa. Davno je prošlo vreme kada su igrači poput Mateje Kežmana igrali za BATE ili neki drugi tamošnji klub.

----------------------

STRANCI U PRVENSTVU BELORUSIJE OVE SEZONE

27 – Rusija

6 – Kazahstan

4 – Moldavija, Ukrajina

3 – Nigerija, Obala Slonovače, Kamerun

2 – Kirgistan

1 – Kenija, Gana, Gvineja, Albanija, Jermenija, Senegal, Belgija, Turska, Turkmenistan, Gabon

----------------------

Ove sezone će u prvenstvu Belorusije igrati 16 klubova, u dvokružnom sistemu sa ukupno 30 kola. Posle toga će biti proglašen prvak, koji će obezbediti mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2025/2026. Pošto se igra prvenstvo tokom kalendarske godine, Dinamo će igrati u narednom izdanju kvalifikacija za elitno takmičenje, koje kreću od leta.

Timovi koji ove sezone završe na drugom i trećem mestu imaće zagarantovano učešće u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Moguće je da tamo završi i četvrtoplasirana ekipa, ali to već zavisi od toga ko će da osvoji Kup Belorusije.

U odnosu na prošlu sezonu, tri nove ekipe ćemo gledati u najvišem rangu beloruskog šampionata – Arsenal iz Dzjaržinska, Dnjepar iz Mogiljova i Vitebsk. Zanimljivo, u eliti će samo prestonica Minsk imati više od jednog predstavnika (Dinamo, Isloč i FK Minsk), dok će svi ostali gradovi imati po jednog prvoligaša. Dakle, prvenstvo će da se igra zbirno u 14 različitih gradova.

----------------------

SVI ŠAMPIONI BELORUSIJE

15 – BATE Borisov

8 – Dinamo Minsk

3 – Šahtjor Soligorsk

2 – Slavija Mozir

1 – Gomel, Belšina, Dnjepar Mogiljov, Dinamo Brest

----------------------

BELORUSIJA 1 – 1. KOLO

Petak

15.00: (2,10) Isloč (3,35) Dinamo Brest (3,25)

17.00: (1,48) Slavija Mozir (4,00) Dnjepar Mogiljov (6,50)

Subota

11.00: Minsk - BATE Borisov

13.00: (1,12) Neman (7,50) Naftan (18,0)

15.00: (1,08) Dinamo Minsk (10,5) Smorgon (17,0)

Nedelja

11.00: (7,50) Arsenal Dzjaržinsk (3,90) Torpedo Žodino (1,45)

13.00: (2,80) Sluck (2,95) Gomel (2,60)

15.00: (1,80) Šahtjor Soligorsk (3,40) Vitebsk (4,30)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Belorusija 1Dinamo MinskBATE BorisovŠahtjor SoligorskBelorusijareprezentacija BelorusijeReprezentacija Moldavije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara