Vinisijus (© Reuters)
Vinisijus (© Reuters)

Eksplozija Vinisijusa: Španija je rasistička država! Predsednik odgovara: Izmanipulisan si! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.05.23. | 10:34

Reakcije Ančelotija, Mbapea, Ferdinanda...

Da je izolovan indicent možda bi prošao neopaženo. Problem je što se ponavlja. Desilo se opet. Bilo je vređanja u Valjadolidu, na Nou Kampu, Metrpolitanu i na Balearskim Ostrvima, ali način na koji je tretiran Vinisijus Žunior na Mestalji je naveo Brazilca da eksplodira.

U vatrenom okršaju sa Valensijom (0:1) publika ga je vređala na rasnoj osnovi. Ponovo. Uz bitnu razliku što se krilnom napadaču Real Madrida smučilo do te mere da je rešio da stvar istera na čistac. Sve usled utiska da organizatori takmičenja nisu učinili ništa kako bi zaštitili sportistu tokom cele sezone, pa su navijači protivničkih klubova protumačili kao šansu da nastave salvu uvreda i tako isprovociraju Vinija.

Izabrane vesti

Tokom nadoknade meča sa Slepim miševima ušao je u otvoren sukob sa gledaocima stacioniram na južnoj strani stadiona – baš onoj odakle su ne tako davno letele flaše vode ka glavi Lionela Mesija – posle čega ga je sudija Rikardo de Burgos Bangoećea isključio, jer je u opštem metežu uzvratio Ugu Duru i napadača Valensije udario šakom po licu.

Nagrada koju su rasisti dobili je moje isključenje. To nije fudbal, to je La liga“, napao je Vinisijus Žunior krovnu organizaciju objavom na Tviteru čim se utakmica završila.

Dok su strasti još bile uzburkane, uzvratio mu je Havrijer Tebas, predsednik La lige, koji je otvorio nekoliko frontova tokom sezone, uglavnom sa Barselonom, a sad je zaratio i sa Realom.

Pošto oni koji bi trebalo da objasne šta je La liga i kako može da dejstvuje u slučajevima rasizma, nisu to učinili, pokušali smo mi da ti objasnimo, ali se nisi pojavio na dva zakazana sastanka koja si sam inicirao. Pre nego što kritikuješ i vređaš La ligu, moraš prethodno dobro da se informišeš. Ne dozvoli sebi da budeš izmanipulisan i potrudi se da u potpunosti razumeš moć drugih i sve što radimo zajedno“, uzvratio je Tebas.

I tako samo dodatno izbacio iz takta Vinisijusa, koji je posle crvenog kartona gestikulirao publici da će Valensija ispasti u Drugu ligu, a zatim opet osetio potrebu da reaguje, smatrajući da Tebasove izjave i balge kazne (ako ih i ima) samo podstiču izgrednike.

Nije se ovo desilo prvi put, niti drugi, a ni treći. Rasizam je u Primeri postao normalan. Takmičenje ga smatra normalnim, FS Španije i naši protivnici ga ohrabriju. Žao mi je zbog toga. Šampionat je nekad pripadao igračima kao što su Ronaldinjo, Ronaldo, Kristijano i Mesi, a danas pripada rasistima. Divna nacija me je prihvatila i volim je, ali je iz rasističkih zemalja uvela novi oblik ponašanja. Žao mi je Španaca koji se neće sa mnom saglasiti, ali u mojoj zemlji, u Brazilu, Španija se danas tretira kao rasistička država. Primeri za tako nešto stižu iz kola u kolo i nemam način da se odbranim. Uprkos tome dovoljno sam jak da isteram ovu stvar do kraja. Čak iako nisam odavde“, dodao je Vinisijus.

Nevolje po jednog od najproduktivnijih fudbalera Reala počele su još pri dolasku na Mestalju, navijači su ga prilikom izlaska iz klupskog autobusa dočekali povicima: „Ti si majmun“, kasnije su isto skandirali tokom meča. Vinisijus im je odgovorio oponašajući majmuna, te pokazujući u pravcu tribine i konkretnog navijača koji ga je sve vreme prozivao.

Zar posle svega želite da pričamo o fudbalu? Neću da govorim o igri, već o tome šta se desilo. Vinisijus nije želeo da nastavi igru zbog uvreda, međutim, nisam hteo da ga povučem na klupu, objasnio sam mu da nije krivac, već žrtva i zato je nastavio. Kasnije je dobio besmislen crveni karton. Jasno je da problem postoji, ali Vini nije problem, već La liga ima probleme i zbog ovakvih situacija moraju da se prekidaju utakmice. Kad publika na celom stadionu koristi rasističke uvrede onda igra mora da stane, a rival pobedi 3:0. Nema drugog načina. To sam predočio sudiji, na šta mi je pojasnio da protokol predviđa da unapred obavestimo arbitre i da će prekinuti meč samo ako se sporno skandiranje nastavi. Vinisijusa su vređali od prvog minuta. Ljut je, utučen i tužan. Nikad u životu nisam čuo da ceo stadion skandira: „Majmune, majmune, majmune...“ Ne može ovo tek tako da prođe“, u dahu je govorio trener Karlo Ančeloti.

Da je sulučaj prevazišao okvire sporta vidi se po podršci koju je iz Pariza Vinisijus dobio od Kilijana Mbapea, kao i rečima nekadašnjeg reprezentativca Engleske, Rija Ferdinanda.

„Koliko puta moramo da vidimo da ovaj mladić prolazi kroz ista s...? U njegovim očima vidim bol, gađenje, vidim da mu je potrebna pomoć. Vlastodržci ne rade ništa čime bi mu pomogli. Niko ne zaslužuje ovakav tretman, ali su ga Španci dozvolili. Mora da postoji jedinstveni pristup problemu, inače će ga opet gurnuti pod tepih“, dodao je bivši štoper Mančester junajteda.


tagovi

PrimeraVinisijus ŽuniorReal MadridKarlo AnćelotiHavijer Tebas

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara