Detalj sa prošlog meča El Salvadora i SAD (©AFP)
Detalj sa prošlog meča El Salvadora i SAD (©AFP)

El Salvador u (nemogućoj) misiji: Skidanje SAD sa trona

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.03.23. | 23:05

Poslednji meč D grupe KONKAKAF Lige nacija na programu je ovog utorka od 01.30 u Orlandu

Fudbalska reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država prvi je osvajač KONKAKAF Lige nacija, a ove sezone pokušaće da odbrani tron. U noći između ponedeljka i utorka, od 01.30 časova po srednjoevropskom vremenu, odigraće sa El Salvadorom meč za plasman u polufinale.

Još kada je žreb bio obavljen pretpostavilo se da će duel ove dve ekipe u poslednjem kolu da direktno odluči osvajača D grupe, odnosno polufinalistu. Kako se i pretpostavljalo, Grenada je bila preslaba konkurencija njima, preseliće se zato od naredne sezone u B diviziju, uprkos tome što je uspela da otkine El Salvadoru prošlog juna jedan bod (2:2).

Izabrane vesti

Taj remi nije skupo koštao plavo-bele, pošto su pred svojim navijačima oni odmah zatim odigrali 1:1 sa SAD. Zato su sada u situaciji da mogu da se bore u Orlandu za plasman među četiri najbolja tima Severne Amerike, s tim da su Jenkiji ipak apolutni favoriti.

I to ne samo kao branioci titule… Amerikanci su pre tri dana deklasirali kao gosti Grenadu sa 7:1, pa su iskočili na lidersku poziciju na tabeli. Imaju sedam bodova, dva više od El Salvadora, pa im noćas i remi odgovara.

01.30: (1,15) SAD (7,00) El Salvador (13,0)

El Salvadoru samo pobeda odgovara, što deluje kao nerealan cilj. Jer, do sada su se ove dve selekcije sastajale 20 puta od 1989. godine, a plavo-beli nisu pobedili nijedan put! Uspevali su u pet navrata da izvuku pet puta nerešeno, dok je SAD 15 puta trijumfovao.

Nije to ni čudno previše, s obzirom na to kolika je razlika u igračkom kvalitetu. Većina reprezentativaca El Salvadora igra u domaćem šampionatu, tek je pet igrača u SAD. Od njih, samo dvojica igraju u MLS, Erik Zavaleta za Los Anđeles Galaksi, a Aleks Roldan za Sijetl Saunders. Uz to imaju plavo-beli i jednog „Evropljanina“, vezistu Enrika Ernandeza, koji nastupa za B tim Kartagene.

S druge strane, Amerikanci će da igraju noćas u izuzetno jakom sastavu. Tu su Kristijan Pulišić (Čelsi), Đovani Rejna (Borusija Dortmund), Đorđe Mihailović (AZ Alkmar), Junus Musa (Valensija), Džo Skali (Borusija Menhengladbah), Seržinjo Dest (Milan), Met Tarner (Arsenal)…

Onome ko ostane drugi u grupi, a to će po svoj prilici da bude El Salvador, ostaje utešna nagrada. Sve ekipe koje budu druge u svojim grupama A divizije izboriće plasman na Gold kup, kontinentalni šampionat Severne Amerike, koji će se od 24. juna do 16. jula odigrati u SAD.

KONKAKAF LIGA NACIJA (A DIVIZIJA) – 6. (POSLEDNJE) KOLO

GRUPA A

Ponedeljak

Meksiko – Jamajka 2:2 (2:2)

/Pineda 17, Lozano 45+2pen – Rid 8, Alvarez 33ag/

GRUPA B

Sreda

04.00: (1,95) Kostarika (3,25) Panama (3,80)

GRUPA C

Sreda

02.00: (1,35) Kanada (4,50) Honduras (8,00)

GRUPA D

Utorak

01.30: (1,15) SAD (7,00) El Salvador (13,0)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

reprezentacija SADEl SalvadorLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara