Foto: ©Reuters
Foto: ©Reuters

El Šaravi u nadoknadi kaznio Spaletijev kukavički pristup, Napoli gubi korak za milanskim rivalima (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | pon. 18.04.22. | 21:04

Napolitanci ispustili vredna dva boda u samom finišu meča - 1:1

Tokom čitave sezone šampionska trka u Seriji A vodila se između tri tima, Milana, Intera i Napolija, ali bi u finišu milanski velikani mogli da se izdvoje i rivala sa juga Italije ostave u prašini. Ekipa Lučana Spaletija sve više posrće u poslednje vreme i ako i ove godine ostane bez toliko čekanog skudeta, biće to zbog partija pred svojim navijačima. Umesto tvđave, stadion Dijego Armando Maradona postao je kuća na promaji kojom se rivali slobodno šetaju. Tri puta gubili su Napolitanci bodove u prethodnih mesec i po dana, svaki na svom terenu. Početkom marta podno Vezuva likovao je Olivije Žiru, prošle nedelje u ludom meču slavila Fiorentina, a večeras u Derbiju sunca bod je otkinula i Roma - 1:1 (1:0).

Imao je Napoli vođstvo od samog starta utakmice, sa golom prednosti ušao u završnicu meča i bio na dobrom putu da upiše vredan trijumf, četvrti u poslednjih pet međusobnih okršaja sa ljutim rivalom, ali ga je skupo koštao Spaletijev kukavički pristup u nastavku meča. Umesto da krene po drugi pogodak i reši pitanje pobednika, italijanski stručnjak odlučio je da više od pola sata brani minimalnu prednost, što je po ulasku u zaustavno vreme surovo kaznio Stefan El Šaravi.

Izabrane vesti

Krhka odbrana Napolitanaca, u jednom trenutku najčvršća na Čizmi, na 11. uzastopnoj utakmici u svim takmičenjima morala je da vadi loptu iz mreže. Stoga ni ne čudi što Spaletijevi tim gubi korak za milanskim rivalima u trci za Skudeto. Milan je na četiri boda više, dok Inter uz meč manje ima dva boda prednosti u odnosu na Napoli pet kola pre kraja šampionata. Istina, ima tim sa juga Italije najlakši raspored, i to mu je jedina nada u ovom trenutku. Nisu ni u rimskom klubu najzadovoljniji remijem, jer, pobeda bi ih dovela na tri boda od Juventusa i Lige šampiona, ali su svakako zadovoljniji od domaćina s obzirom na to da su morali da jure zaostatak praktično od početka utakmice.

Prva sporna situacija viđena u sedmom minutu, kada je Irvin Lozano ostao na travi posle duela sa Rožerom Ibanjezom, a čitav stadion Dijego Armando Maradona pod pritisak stavio glavnog arbitra Marka di Bela, tražeći penal. VAR je reagovao, glavni arbitar priznao previd, a Rui Patrisio, iako je pogodio stranu, nije uspeo da zaustavi udarac omalenog kapitena Napolija. Tri stvari neizbežne su na jugu Italije ove sezone: smrt, porez i gol Insinjea sa kreča. Omalenom Italijanu bio je ovo deveti gol u prvensvu od kojih je osam došlo iz penala. Samo jedan je postigao iz igre, protiv Lacija pre nešto više od mesec i po dana.

Gostujući fudbaleri katastrofalno su ušli u meč, a rano primljen gol izazvao je paniku i nervozu u redovima Vučice savršeno oslikanu u neopreznom, poprečnom pasu Serža Oliveire sredinom prvog dela koji umalo da košta tim iz Rima novog primljenog gola. Srećom po Portugalca, njegovi saigrači iz odbrane izblokirali su udarac Viktora Osimena, a Patrisio pokrio bližu stativu kod Lozanovog pokušaja.

Bio je to alarm koji je probudio ekipu Žozea Murinja, polufinalista Lige konferencije je sitnim, ali čestim prekidima usporio paklen ritam koji je nametnuo domaćin i konačno došao do daha. U finišu prvog dela po prvi put i pripretio, doduše uz veliku pomoć Viktora Osimena koji je glavom pokušao da očisti centaršut Lorenca Pelegrinija iz slobodnog udarca i umesto toga zatresao prečku gola Davida Ospine. Umesto po protivnički gol, Nigerijac je danas bio opasniji po svoj.

Nije se ni Tami Ejbraham, njegov kolega na suprotnoj strani, proslavio u protivničkom šesnaestercu. Najbolji strelac Rome prokockao je ubedljivo najbolju šansu svog tima na isteku sat vremena igre. Odličnim kretanjem nestao je sa Rahmanijevog radara i stvorio sebi prostor za udarac, ali je Rik Karsdorp – savršen centaršut sa desnog boka – ostao bez svoje treće asistencije u prvenstvu zbog traljavog udarca strelca 24 gola ove sezone. U većem delu sezone iz ovakvih situacija rutinski je pogađao, ali večeras ne.

Kako bilo, odbrana Napolitanaca se sredinom nastavka našla pod velikim pritiskom. Nedugo posle Ejbrahama i Đanluka Manćini je demonstrirao manjak koncentracija pred protivničkim golom, samo koji minut kasnije Mario Rui je spretnom intervencijom u poslednjem trenutku sprečio Pelegrinija da se nađe u stopostotnoj šansi, a seriju neiskorišćenih prilika nastavio je Nikolo Zaniolo petnaestak minuta pre kraja, kada mu je Aleks Meret skratio ugao i pokupio loptu ispred sve boljeg ofanzivnog veziste Rome. Pokupio je istina i njega, zbog čega je čitava gostujuća klupa ustala na noge tražeći penal, ali je Di Belo samo odmahnuo rukom, a Murinjo se u svom maniru ironično nasmejao. I nema sumnje da će po zavšetku meča nastaviti svoj rat sa arbitrima koji vodi tokom čitave sezone.

Pošto je pregrmeo najžešći udar rivala, Spaleti je odlučio da u drugoj polovini drugog dela da pojača odbrambeni zid ispred Mereta. Uticala je na njegovu odluku donekle i povreda Stanislava Lobotke, ali je uvođenjem Žuana Žezusa umesto Insinjea jasno stavio do znanja da po svaku cenu želi da sačuva svoj gol. Pride je umesto najraspoloženijeg Lozana koji je tokom čitave utakmice maltretirao Ibanjeza uveo nešto defanzivnijeg Eljifa Elmasa kao ispomoć u veznom redu.

Nije dalo rezultata, Murinjova izmena bila je produktivnija. I odnosi se na Stefana El Šaravija. Nekada velika nada italijanskog fudbala je u tom 91. minutu savršeno osetila prazan prostor na levom boku, ekspresno pohitala na petom ostavljenu loptu Ejbrahama i zakucala je u bliži ugao, a Napoli na treće mesto.

SERIJA A

Petak

Specija - Inter 1:3 (0:1)

/Mađore 88 - Brozović 31, Martinez 73, Sančez 90+2/

Milan - Đenova 2:0 (1:0)

/Leao 11, Mesijas 87/

Subota

Kaljari - Sasuolo 1:0 (1:0)

/Dejola 42/

Sampdorija - Salernitana 1:2 (1:2)

/Kaputo 32 - Facio 4, Lourenco 6/

Udineze - Empoli 4:1 (1:0)

/Ismajli 6 ag, Delofe 52, Puseto 79, Samardžić 87 - Pinamonti 70 pen/

Fjorentina - Venecija 1:0 (1:0)

/Toreira 30/

Juventus - Bolonja 1:1 (0:0)

/Vlahović 90+4 - Arnautović 52/

Lacio - Torino 1:1 (0:0)

/Imobile 90+2 - Pelegri 56/

Ponedeljak

Napoli - Roma 1:1 (1:0)

/Insinje 11pen - El Šaravi 90+1/

21.00: (1,68) Atalanta (3,80) Verona (5,20)

*kvote su podložne promenama



tagovi

RomaNapoliSerija ALorenco Insinje

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara