Enco Fernandez (©Reuters)
Enco Fernandez (©Reuters)

ENCO FERNANDEZ: Detaljna analiza budućeg najboljeg veziste na svetu

Vreme čitanja: 6min | uto. 13.12.22. | 12:13

Zaista ima taj potencijal

Dok ceo svet zadržava dah da vidi da li Lionel Mesi može da osvoji Svetsko prvenstvo u onome što mora da bude njegov poslednji pokušaj, mladi talenat izlazi iz njegove senke. Juče smo pisali o Encu Fernandezu i njegovoj priči, ali danas ćemo u potpunosti analizirati njegov stil igre. Koja je njegova najbolja pozicija i koji su kvaliteti koji ga čine jednim od najvećih perspektivnih veznih igrača na svetu?


Izabrane vesti


ZANAT UČIO NA LA ESCUELA DE FUTBBOL RIVER PLATE


Poput legendarnog Enca Frančeskolija, po kome je dobio ime, Fernandez i River Plejt su duboko povezani. Nakon što im se pridružio kao petogodišnjak, debitovao je 13 sezona kasnije, pod vođstvom Marsela Galjarda. I nakon godinu dana na pozajmici u Defensi i Justicia, postao je ključni igrač na stadionu Monumental Antonio Vespucio Liberti.

Za River Plate, Fernandez je uglavnom igrao kao desni centralni vezni u formaciji 4-3-3, ili kao “osmica” kako se to popularno zove u fudbalu.

Kada pogledamo Fernandezovu igru, postoje četiri ključne karakteristike koje ga izdvajaju od ostalih veznih igrača.

Kvalitet #1: šut

Kratak pogled na njegovu statistiku pokazuje da je postigao 10 golova i imao sedam asistencija na 28 mečeva, što se svodi na impresivan doprinos golovima od 0,59 za 90 minuta. S obzirom da su udarci sa velike udaljenosti prvo od njegovih glavnih oružja, nije iznenađenje da su četiri od ta gola došla izvan kaznenog prostora. Generalno, voli da šutira kad god je prilika i ima sjajan udarac, kombinaciju snage sa naglim padom i teškim odskocima za golmane.

Kvalitet #2: pas igra

Nije samo njegova sposobnost da postiže golove ono što ga je dovelo do statusa jednog od najboljih talenata na svetu. Fernandez je kreativan igrač sa velikim dometom dodavanja. Iako smo ga uglavnom gledali kako kontroliše igru i postavlja tempo na Svetskom prvenstvu, on je sposoban da odigra fantastične odlučujuće pasove, kratke ili dugačke, kao što možete videti u nastavku.



Da vam pokažemo koliko je neverovatna njegova sposobnost dodavanja, ispod je vidite u poređenju sa svim veznim igračima iz prvih osam evropskih liga tokom prošle godine, a konkretno u poređenju sa njegovim večerašnjim protivnikom Lukom Modrićem. Fernandez je već među najboljima u svakoj kategoriji.

Kvalitet #3: otpornost na pritisak


U današnjem fudbalu, gde je presing postao standard, timovi žele igrače koji mogu da izbegnu pritisak na bilo koji način i Fernandez je jedan od najboljih primera u tom pogledu. Svojom agilnošću, pribranošću i sposobnošću da dribla ili odigra pas kako bi se izvukao iz nevolje, on stvara prostor za svoje saigrače. Nešto što fudbalski entuzijasti koji govore španski zovu „la pausa“. Sposobnost privlačenja pritiska i oslobađanja prostora na drugom mestu. Ali više o tome kasnije.

Kvalitet #4: odbrambena sposobnost


Tri gore navedena kvaliteta bila bi dovoljna za većinu ljubitelja fudbala, ali ono što Enza čini posebnim je to što sve to kombinuje sa dobrom defanzivnom svešću. U River Plejtu Galjardo je često koristio kontra-presu, u kojoj je Fernandez bio važna figura sa svojim kvalitetima za osvajanje lopte i sposobnošću da izvrši pritisak na protivnika.

BENFIKA JE POGODILA DŽEKPOT


Kada sve ovo saberete, dobijate prilično kompletnog vezistu sa 21 godinom, što čini činjenicu da je Benfika prošlog leta uspela da ga potpiše za samo 18.000.000 evra još neverovatnijim, posebno kada se to uzme u obzir da je timovima kao što su Liverpul i Mančester junajted bio potreban igrač poput njega.

U Portugalu je nastavio da bude jedan od najuzbudljivijih plejmejkera na svetu. Za razliku od Rivera, on sada ima dublju ulogu, kao deo veznog dueta u 4-2-3-1. To znači da ima više defanzivnih obaveza, ali takođe ima teren ispred sebe, što mu omogućava da radi ono što najbolje zna.

Ne radi se samo o njegovoj sposobnosti da igra progresivna dodavanja, već o sigurnosti sa kojom to radi. Ovo ga stavlja u posebnu kategoriju sa igračima kao što su Kros, Verati i Mesi. Možete ga pronaći u gornjem desnom uglu grafike.

POČEO JE NA KLUPI, ALI JE SPASIO ARGENTINU I POSTAO STARTER


Ovo nas dovodi do Svetskog prvenstva. Nije nepravedno reći da je Argentini bilo teško nakon što je izgubila od Saudijske Arabije i bila izjednačena na 0:0 protiv Meksika, kada je Fernandez ušao kao zamena i promenio tok meča. 

Njegovo prisustvo i „la pausa“ koju smo ranije pomenuli, pomogli su da se oslobodi Mesi, pošto je privukao 2 igrača. I kroz trenutak individualnog sjaja, Argentina je povela.

Kasnije su Fernandez i Mesi u kombinaciji stvorili trenutak koji će definitivno odlučiti meč. Gol koji je pokazao Fernandezovu prelepu tehniku šutiranja.

Od tih ključnih poslednjih pola sata protiv Meksika, Fernandez nije napustio startnih jedanaest. Ono što je neverovatno je da je ukupno za Argentinu igrao samo osam puta i da je utakmica protiv Saudijske Arabije bila prva zvanična utakmica koju je odigrao za svoju zemlju. Sve tri utakmice pre toga su bile prijateljske.

POUZDAN KAO ŠESTICA, SPEKTAKULARAN KAO OSMICA


Za razliku od svojih klubova, od Fernandesa se traži da igra konzervativniju ulogu u argentinskom timu, u kojem je on u osnovi plejmejker iz dubljih zona. Pored defanzivnih obaveza, njegov zadatak je da diktira tempo i privuče pritisak, kako bi oslobodio Mesija. Međutim, povremeno, ili nakon određenih zamena, vidimo ga u njegovoj omiljenoj ulozi osmice. U nastavku su tri primera koji pokazuju njegove kvalitete u ofanzivnijoj ulozi.

Prva je njegova asistencija Julijanu Alvarezu, još jednom talentovanom mladom argentinskom igraču koji je iskoristio ovo Svetsko prvenstvo da učvrsti svoje mesto kao početni član ekipe. Fernandez prima loptu, ubrzava i lagano je podiže prelepim pasom do Alvareza, koji završava sa stilom nakon što je inteligentno pronašao prostor.

Druga situacija se dešava duboko u produžetku protiv Holandije. Enco prima loptu na ivici šesnaesterca i uspeva da dribla kroz dvojicu Holanđana i stvori šansu niskim centaršutom za Lautara Martineza, čiji je pokušaj blokiran.

Poslednji momenat je sa tog istog meča. U poslednjim sekundama, Enco dobija loptu na ivici peterca i ispaljuje jedan od svojih prepoznatljivih dugih udaraca na gol, ali ona pogađa stativu. Srećom po Fernandeza, njegovi saigrači su pogodili penale, pošto je on promašio svoj i Argentina se plasirala u polufinale.

JEDAN OD NAJBOLJIH MLADIH IGRAČA NA MUNDIJALU


Sve u svemu, Enco Fernandez je jedno od otkrića Svetskog prvenstva, posebno kada se posmatraju mlađi igrači. Sa sigurnošću se može reći da je on jedan od glavnih kandidata za mladog igrača turnira, pored igrača kao što su Joško Gvardiol, Bukajo Saka i Džud Belingam.

Ako Argentina uspe da osvoji titulu, nema sumnje da će osvojiti nagradu za mladog igrača turnira. Ali ako izgube u polufinalu, Gvardiol će verovatno biti favorit.

TEST KARIJERE


Danas se Fernandez suočava sa najvećim testom u dosadašnjoj karijeri protiv jednog od najboljih i najprotočnijih veznih redova na svetu, sa Lukom Modrićem kao liderom. Na neki način to bi mogla biti simbolična utakmica, u kojoj se baklja prenosi od Luke do Enza, jer se jedan bliži kraju svoje slavne karijere, dok je drugi tek na početku.

POSLE SVETSKOG PRVENSTVA


Šta god da se desi u današnjem meču, jasno je da će biti mnogo glasina o transferu Fernandeza u narednom mesecu. Sa otkupnom klauzulom od 120.000.000 – mada 25 odsto ide Riveru – i dosta prostora za dalji razvoj, Benfika će oklevati da ga proda, osim ako neki tim ne plati tu astronomsku cifru.

Najnovija glasina je da je Real Madrid spreman da ponudi 80.000.000, priča se i u Liverpulu. Ali bez obzira da li ode ili ostane, izuzev većih povreda, Enco Fernandez će postati jedan od najboljih i najkompletnijih veznih igrača na svetu.

Piše:

Serbian Football Scout


tagovi

Katar2022reprezentacija Argentinefudbalska reprezentacija ArgentineEnco Fernandez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara