Igrači iz EU u Srbiji (©Starsport)
Igrači iz EU u Srbiji (©Starsport)

EU u Superligi: Zvezda četvoricu, OFK Bačka trojicu, Partizan jednog, tu su i Voša, Javor i Voždovac

Vreme čitanja: 2min | pet. 29.01.21. | 10:03

Povodom najave da uprava takmičenja ubuduće fudbalere iz Evropske unije neće smatrati strancima...

Digla se ozbiljna bura, jer nije zaista normalno menjati pravila usred sezone, ali se ubrzo, barem sudeći po izjavi generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića, sve smirilo pošto se najava sportskog direktora FSS Vladimira Matijaševića da se igraču iz zemalja EU u Superligi više neće smatrati strancima nije odnosila na ovaj aktuelni, već naredni takmičarski ciklus.

Što će reći, na proleće sve ostaje po starom: četiri stranca na terenu, nebitno da li su iz Evropske unije, Afrike, Brazila ili odakle god. Od leta verovatno sasvim druga priča.

Izabrane vesti

Da je pravilo uvedeno ove sezone suštinski bi se ticalo Crvene zvezde i u mnogo manjoj meri Partizana, koji je ove sezone uvek morao da ostavlja jednog stranca na klupi. Od leta, kada se Žan Kristof Bajbek bude pisao kao domaći, bez brige će na teren sa njim moći i Maki Banjak, Takuma Asano, Sejduba Suma i Bibars Natho, pod pretpostavkom da naravno budu tu i naredne sezone.

To je dakle pod znakom pitanja, dok će Crvena zvezda izvesno osetiti plodove ovakvog usklađivanja propisa sa sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU. Jer pasoše iz zemalja Evropske unije u Ljutice Bogdana imaju Aksel Bakajoko, Dijego Falčineli, El Fardu Ben, kao i Filipo Falko, koji samo čeka da ozvaniči dolazak na Topčidersko brdo.

Teoretski, to bi značilo da bi Zvezda na teren mogla da izađe i sa osmoricom “pravih“ stranaca, mada ih trenutno i nema toliko, jer su tu još Gelor Kanga, Seku Sanogo i Ričard Odada, s tim da bi on uskoro mogao da dobije srpski pasoš, jer je u Beogradu već tri godine.

Što se tiče ostalih, njima sve ovo ne znači mnogo. Ili bar deluje da im neće značiti mnogo, mada će možda sada obratiti pažnju i na neka neistražena evropska tržišta. Do sada su uglavnom dovodili Afrikance, uz ponekog Južnoamerikanca ili čak fudbalera sa Dalekog istoka.

Ako izuzmemo Zvezdu i Partizan u Superligi sve skupa nastupaju samo šestorica fudbalera sa EU pasošima. U Vojvodini Slavko Bralić, u OFK Bačkoj njegov zemljak iz Hrvatske Luka Pisačić, a od ovog januara su uz njega i dva Letonca – Jevgenijs Kazačoks i Kaspars Svarups. Za Voždovac igra Litvanac Justas Lasickas, dok je Javor pre dve nedelje doveo Francuza Bubakarija Dukurea.


tagovi

OFK Bačka

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara