(©Reuters)
(©Reuters)

Euforija u Australiji: Već se planira žurka posle četvrtfinala u Brizbejnu

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.08.23. | 18:50

Posle pobede nad Danskom porasli apetiti na Petom kontinentu. Savezni premijer predlaže da se proglasi državni praznik ako Matilde osvoje svetsku titulu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Ženska fudbalska reprezentacija Australije se na siguran način plasirala u četvrtfinale Svetskog prvenstva na domaćem terenu: Danska je nadigrana za klasu, što su golovima potvrdile Ketlin Ford i Hejli Raso.

Izabrane vesti

Rutinska pobeda u maniru velike ekipe svakako zaslužuje dubok naklon, naročito u ovoj fazi takmičenja, ali atmosfera koja se stvorila u australijskoj javnosti dok se reflektori na Stadionu Australija u Sidneju još nisu pogasili u najmanju ruku je - euforična.

Mediji se utrkuju u pohvalama, kao da pre samo nedelju dana nisu sipali paljbu po selektoru Toniju Gustavsonu posle poraza od Nigerije u grupi. Poigravanje s Kanadom (4:0) i igra dostojna ozbiljne ekipe na meču protiv Danske, zapalili su fitilj samopouzdanja koji preti da detonira pravu eksploziju.

Neki od čitanijih medija, kao što je na primer news.com.au, već pišu o tome kako je dobro što se četvrtfinale protiv pobednika meča Francuska – Maroko igra u Brizbejnu od 17.00 časova po lokalnom vremenu, jer će se završiti u „idealno vreme za početak žurke na ulicama grada“.

Injekciju samopouzdanja Ozijima ubrizgala je i kapiten reprezentacije Samanta Ker, koja je u poslednjih 12-13 minuta meča protiv Danske osetila teren i loptu na Svetskom prvenstvu i pokazala koliki kvalitet Matilde imaju u njoj. Zvezda londonskog Čelsija propustila je sve tri utakmice u grupi zbog povrede mišića lista leve noge na poslednjem treningu uoči početka šampionata.

Ali, skromna kakva jeste, Sem Ker je posle meča izjavila da su saigračice mogle i bez nje, kao i na prethodnoj utakmici protiv Kanade.

„Imali smo plan da igram i protiv Kanade, ali su devojke „razvalile“ i nije bilo potrebe da ulazim. Nisam im bila potrebna i danas, opet su bile sjajne i rešile su meč na vreme. Toliko sam ponosna na njih, a to što sam dobila priliku da zaigram protiv Danske za mene je veliko olakšanje posle tri teške nedelje,“ rekla je Ker.

Zaista su Matilde odigrale poslednje dve utakmice u velikom stilu i rivalke nisu znale odakle im preti veća opasnost. S jedne strane Van Egmond, s druge strane Fauler, pa Ford, Raso i Kuni-Kros bile su prava napast za odbrane Kanade i Danske. Iako su delovale impresivno, utisak je da se euforija otima kontroli. Malo ko se i bavi pitanjem da li će rival biti Francuska ili Maroko, vera u Matilde je daleko veća od te nepoznanice.

Gromoglasno se u medijima ističe i činjenica da su Matilde po drugi put za tri nedelje ispunile kapacitet Stadiona Australija. Prema zvaničnim podacima, na tribinama je i protiv Republike Irske i protiv Danske bilo 75.784 gledaoca, s tim da se veruje da je utakmici osmine finala ipak prisustvovalo i nešto više gledalaca.

Kada se tome doda i da je u Brizbejnu protiv Nigerije bilo 50.000 ljudi i još 35.000 u Melburnu protiv Kanade dolazimo do impresivnih 235.000 i kusur gledalaca na četiri meča jedne ženske fudbalske reprezentacije. Pa još u zemlji u kojoj profesionalni fudbal ne igra preterano značajnu ulogu na sportskoj sceni.

Trgovi i parkovi u velikim gradovima su takođe ispunjeni domaćim navijačima, koji na velikim ekranima prate utakmice svog tima. Čitav taj ambijent je za Australijance, koji važe za prilično opuštene (čitaj: neizantersovane), uzavreo i neuobičajen, kao što je bio slučaj i pre osam meseci kada je i muška reprezentacija dogurala do osmine finala Svetskog prvenstva u Kataru.

Atmosfera se u Australiji dodatno podgreva pričama o eliminaciji vodećih svetskih selekcija, od kojih su neke upravo Matildama ranije bile nepremostiva prepreka na velikim takmičenjima. Među osam najboljih na ženskom Mundijalu neće biti aktuelnih svetskih prvakinja Amerikanki, drugog tima sa FIFA rang liste Nemačke, kao ni selekcija Brazila, Kanade i Italije.

Koliko se rasplamsala euforija potvrđuju i reči premijera Australije Entonija Albanezea da „treba proglasiti državni praznik ukoliko Matilde osvoje titulu prvaka sveta“.

Predložiću vladama australijskih država i teritorija, pošto su praznici njihova ingerencija, da proglase neradni dan ukoliko Matilde osvoje Svetski kup. To bi bio trenutak za slavlje cele nacije,“ rekao je Albaneze.

Koliko ima pokrića za ovakav optimizam videćemo već u subotu, kada će Matilde u četvrtfinalu igrati sa boljim iz duela Francuska – Maroko.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ

PAROVI ČETVRTFINALA SP:

Španija – Holandija

Japan – Švedska

Australija – Francuska/Maroko

Engleska – Kolumbija/Jamajka


tagovi

Svetsko prvenstvo za žene

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara