©Star Sport
©Star Sport

Euforija u Humskoj: Stanojević dvaput menjao sistem, Menig osigurao toplu zimu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.12.21. | 14:50

Efektan pogodak Holanđanina za slom vrlo čvrste Kolubare na zatvaranju kalendarske godine – 1:0

Bilo je napeto dve trećine – biće mirno bar dva meseca. Mučio se Partizan u završnoj utakmici jesenjeg dela prvenstva, trenirao živce Grobara, možda spremao formaciju za večiti derbi pred kraj februara, kockao se sa ugledom i bodovnom prednosti, ali će mu tokom zimskog odmora biti toplo oko srca. Za zadržavanje „plus pet“ u Humskoj postarao se Kvinsi Menig, projektilom sredinom drugog poluvremena primoravši na kapitulaciju dotad defanzivno korektnu Kolubaru – 1:0.

Minimalac u režiji novajlije iz Tvenetea, učinkovitog poslednjih sedmica, može da se tumači na više načina. Igra je bila sivkasta, rezltat zadovoljavajući, a kad se bude podvlačila crta na kraju ciklusa ova utakmica poslužiće za analizu da je moguće tokom 90 minuta menjati formaciju u potrazi za bodovima koji život znače. Aleksandar Stanojević je počeo u sistemu 3-5-2, prekomponovao u 4-4-2, a na kraju završio sa petoricom u liniji. Na kraju je dobio šta je želeo, njegov tim ima dovoljnu zalihu u odnosu na večitog rivala i raznovrsnost u kombinatorici. Samo, ne priliči Partizanu da poslednjih desetak minuta panično čeka protivnika na svojoj polovini... Mada, kako je izgledao pre i posle teško stečenog vođstva i kakva je patnja bila četiri godine nije toliko loše nekad se i braniti.

Izabrane vesti

Koliko je u sredu u Gornjem Milanovcu bio dobar, toliko je Partizan protiv Kolubare bio loš. Za razliku od izdanja podno Rudnika, kad se nametnuo od starta, odisao agresijom, tempom i lepim razvitkom akcija, u sudaru sa Lazarevčanima je delovao rezervisano. Loš pristup za posledicu je imao desetine netačnih pasova, odsustvo komunikacije u manevru i dekoncentracije u završnoj trećini terena. Blagi užas. Opasne situacije po Dejana Stanivukovića više su posledica efektnih udaraca sa distance Marka Živkovića i Aleksandra Šćekića nego smislenih napada po boku (nijedan valjan) ili kroz sredinu (teu tek nije moglo da se prođe, jer jer vezni red crno-belih odgrao jednu od najslabijih partija ove godine.

Koliko je favorit bio van sebe videlo se u pet situacija kad su ga defanzivci gostiju hvatali u ofsajd zamke. Jedna takva opravdano je anulirala pogodak Marka Milovanovića, najagilnijeg fudbalera u sastavu Aleksandra Stanojevića, a opet nedovoljno preciznog, pošto mu je Stanivuković uhvatio dve „žive“ lopte.

Mada je u Humsku došao opterećen saznanjem da je osvojio samo bod na prethodna tri gostovsanja, sastav Dejana Đurđevića se predstavio vrlo zanimljivim resursima. Primera radi, možda je baš odluka popularnog Švabe da – poput Partizana – zaigra sa trojicom štopera (Dejan Tumbas, Đorđe Đurić, Nenad Kočovič) uticala da Kvinsi Menig ne bude opasan kao i minulih nekoliko rundi ili da se suzi polje delovanja Milovanovića (nijednom nije zapretio iz vazduha što mu je specijalitet). Još ako se zna da je Kolubari nedostajao suspendovani prvi strelac Uroš Đuranović (pet golova na minulih pet utakmica), da zbog kartona nije igrao defanzivac Aleksanar Radovanović, na klupi ostali ofanzivac Dejan Đenić i štoper Nikola Vasiljević, a među rezervama bio inače standardni vezista Andrija Stojanović postaje jasno kolike su razmere otpora autsajdera. Čak je preko Bogdana Mladenovića mogao do senzacionalnog vođstva, izveo još nekoliko zanimljivih napada, ali se u nastavku smao branio.

Između ostalog zbog činjenice da je Aleksandar Stanojević, uvidevši muku svog tima, posegao za promenom formacije. Početkom drugog dela pukao je sa terena Aleksandra Šćekića i Sinišu Saničanina, umesto trojice štopera vratio se na siste 4-4-2 uparivši oporavljenog prvog strelca tima sa mladim Milovanovićem, ali u narednih 20 minuta – koliko je poletarac još proveo u igri – efekta nije bilo. Šansi jeste.

Živkovićeva, Pantića, Menigova... I taman kad je publika počela da gubi strpljenje u stanje euforije lansirao ju je Kvinsi Menig. Posle kornera Marka Živkovića, odbitka usled vazdušnog duela Aleksandra Miljkovića i Stefana Marjanovića, Holanđanin je volejom izazvao takvu ekslozikju radosti da se pojedincima učinilo kao da je Parni valjak na pragu neke velike evropske pobede. Taj urlik sa tribina i buket radosti pored klupe, uz utrčavanje Stanojevića na teren, pokazuje koliko mu je stalo da prekine patnju dugu četiri godine. Na malo više od polovine trke je prvi favorit. Kao u pesmi koja odjekuje Humskom ulicom.

A koliko je rezultat postavio kao vrhovni pripritet pokazuje i odluke stručnog štaba da odmah posle vodećeg gola izvede strelca odlučujućeg gola, uvede Bojana Ostojića, vrati se na formaciju sa trijicom štopera – u pojedinim trenucima to su bila u petorica ispred Nemanje Stevanovića – samo sa jednim ciljem. Da se sačuva teško stečena prednost. Zarad vrhovnog cilja.

SUPERLIGA SRBIJE, 21. KOLO

PARTIZAN – KOLUBARA 1:0 (0:0)

/Menig 67/

Beograd

Stadion Partizana

Sudija: Nenad Minaković

Partizan: Stevanović – Miljković, Miletić, Vujačić, Saničanin (od 46. Pantić), Živković – Zdjelar, Šćekić (od 46. Rikardo), Jojić (od 64. Jović) – Menig (od 73. Ostojić), Milovanović (od 64. Holender). Trener: Aleksandar Stanojević.

Kolubara: Stanivuković – Janković, Đurić, Pecelj (od 75. Velilić), Kočović – Marjanović, Lončar (od 75. Petronijević) – Đokić (od 75. Đenić), Mladenović (od 64. Andrić) Dobrijević - Tumbas (od 68. Vasiljević) . Trener: Dejan Đurđević.

SRBIJA 1 - 21. KOLO

Sreda

Čukarički - Radnički Kragujevac 2:0 (0:0)

/Jovanović 62, Kopvač 82/

Četvrtak

Proleter NS - Radnički Niš 2:0 (2:0)

/Ninković 5, Tomović 20/

TSC - Crvena zvezda 2:3 (2:2)

/Banjac 7, Stanojlović 18 - Ivanić 15, Pavkov 32, 55/

Subota

Partizan - Kolubara 1:0 (0:0)

/Menig 67/

Novi Pazar - Vojvodina 1:1 (0:0)

/Ratković 66 - Bastajić 58/

15.00: (2,30) Napredak (3,20) Spartak (3,25)

Nedelja

13.00: (2,30) Radnik (3,20) Mladost (3,25)

15.00: (1,68) Voždovac (3,70) Metalac (5,30)



tagovi

Kvinsi MenigAleksandar StanojevićDejan Đurđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara