Navijači Puntarenasa na meču sa Saprisom (©YouTube/DeportvCR)
Navijači Puntarenasa na meču sa Saprisom (©YouTube/DeportvCR)

Euforija u Kostariki: Navijači novog prvoligaša se otimaju oko karata čija je cena oko 1.800 dinara

Vreme čitanja: 3min | pet. 16.09.22. | 23:07

Puntarenas se posle osam godina vratio u elitu, a sada je u borbi za titulu. Zbog toga je ogromno interesovanje za meč sa Alahuelenseom (subota, 04.00) jednim od najvećih konkurenata

Vole Kostarikanci fudbal, to niko ne spori. Ipak, deluje da su za „najvažniju sporednu stvar“ ove godine najviše zagrižene pristalice Puntarenasa, povratnika u elitni rang. Njihov omiljeni klub ove subote od 04.00 časova po srednjevropskom vremenu igra jedan od derbija 12. kola Aperture protiv Alahuelensea, a ulaznice su bile rasprodate dva dana pre meča. Zato, očekujemo da će da bude spektakl.

Puntarenas, koji je davne 1986. godine osvojio jedinu titulu, osam godina je tavorio u nižem rangu. Sve do ovog leta, kada se plasirao u elitu kroz baraž, pobedom nad Karmelitom (3:0).

Izabrane vesti

Povratničku sezonu izabranici Aleksandera Vargasa igraju veoma dobro, posle 11 kola Aperture su na odličnom putu da se plasiraju u plej-of i bore za titulu. Naime, Kostarikanci su posle dve godine vratili onaj neobičan sistem takmičenja u Aperturi, gde je liga podeljena na dve grupe. Puntarenas, drugoplasirani u B grupi igra protiv Alahuelensea, drugog najboljeg tima A grupe.

Sistem je prilično komplikovan, mada smo to već i navikli od ekipa u Americi. Ekipe igraju po dva puta protiv rivala iz svoje grupe i po jednom protiv timova iz suparničke. Posle 16 kola po dva najbolja tima iz obe grupe plasiraće se u polufinale, a potom će kroz plej-of da se bore za titulu.

04.00: (2,90) Puntarenas (3,15) Alahuelense (2,40)

Puntarenas posle 11 mečeva ima 19 bodova, dva više od jedinog preostalog konkurenta za drugu poziciju San Karlosa. Upao je u rezultatsku krizu, vezao je pet utakmica bez pobede (tri remija i dva poraza), pa će mu svaki od preostalih pet mečeva biti važan ako želi da se plasira u plej-of.

Prepoznali su to i navijači, čim su puštene karte u prodaju ispred blagajne stadiona „Lito Perez“ su se stvorili veliki redovi. Ulaznice za sve tribine, koje su koštale 10.000 kolona (nešto više od 1.800 dinara) ekspresno su planule. Doduše, to nije visoka cena za standard u Kostariki. Ako je verovati internetu, prosečna mesečna plata Kostarikanaca je oko 370.000 dinara.

Rukovodstvo Puntarenasa očigledno još nije dovoljno iskusno kada je organizacija velikih mečeva u pitanju. Protiv Saprise nisu postojala nikakva ograničenja prilikom prodaje karata, one su takođe brzo planule, ali su ih mahom kupili preprodavci. Na dan odigravanja utakmice je čak došlo i do nereda i fizičkih sukoba ispred stadiona. Zato, da se to ne bi ponovilo, za meč sa Alahuelenseom niko nije mogao da kupi više od tri ulaznice.

Naravno, delom će navijači da dođu i kako bi uživo u Puntarenasu gledali atraktivnog protivnika. Za Alahuelense igraju i pojedini fudbaleri koji su ostavili trag i u Evropi, poput legendarnih reprezentativaca Kostarike Brajana Ruiza, bivšeg veziste Tventea, Fulama, PSV Ajndhovena i Sportinga iz Lisabona, ili Kelsa Borhesa, nekadašnjeg veziste Deportivo La Korunje. Doduše, Ruiz sada ima 37 godina, a Borhes 34, ali obojica su i dalje standardni u redovima Alahuelensea. Baš kao i nekadašnji štoper Palerma i Bolonje Đankarlo Gonzales i defanzivac Hoze Mihel Kubero, bivši član Blekpula.

Puntarenas nema takve zvezde u svom timu. Kapiten je desni bek Kevin Sančo, koji je pet godina igrao za Alahuelense (od 2010. do 2015. godine), a potom je šest meseci proveo u Ekvadoru, gde je igrao za Mantu. Jedini stranac u redovima domaćina je mladi reprezentativac Paname, Karlos Rodrigez, 21-godišnje levo krilo.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

KOSTARIKA 1 (APERTURA) – 12. KOLO

Subota

04.00: (2,90) Puntarenas (3,15) Alahuelense (2,40)

19.00: (2,80) Gresija (3,20) Sporting San Hoze (2,45)

23.00: (2,30) Gvanakasteka (3,20) Zeledon (3,00)

Nedelja

02.00: (2,05) Kartahines (3,30) Gvadalupe (3,45)

03.00: (1,95) San Karlos (3,35) Santos (3,70)

Ponedeljak

01.00: (1,90) Saprisa (3,35) Eredijano (3,90)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kostarika 1Alahuelense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara