Kajl Voker Piters i Luka Dinj (©Reuters)
Kajl Voker Piters i Luka Dinj (©Reuters)

Everton na velikom ispitu

Vreme čitanja: 4min | pon. 01.03.21. | 12:43

Posle prve pobede na stadionu gradskog rivala fudbalere Evertona čeka protivnik kojeg Karlo Ančeloti nije uspeo da pobedi

Karamele moraju da odgovore na veliko pitanje, da li su kadri da u fioku stave prvi trijumf na Enfildu posle 1999. godine i sa punom koncentracijom se posvete narednom rivalu? Čeka ekipu Karla Ančelotija težak zadatak, kako na Gudison park stiže Sautemton (21.00), rival kojeg Italijan nije uspeo da pobedi otkako je preuzeo Everton.

Trijumf u gradskom derbiju, prvi na stadionu Redsa posle više od dve decenije, pokazatelj je ozbiljnih namera Evertona pod palicom trofejnog stručnjaka. Ipak, da bi dokazali da su sposobni da se uključe u trku za evroscenu, pa i Ligu šampiona o kojoj već godinama samo sanjaju, moraće da nauče da se nose sa velikim trijufima. Emocije ne smeju da ih ponesu, moraju hladne glave da dočekaju narednog rivala, u ovom slučaju ekipu sa Sent Merisa, na kojem su u prvom delu sezone pretrpeli poraz.

Izabrane vesti

Sa stilom su prebrodili kraću krizu i nisu dozvolili Liverpulu da je produbi. Posle teško izvojevanog trijumfa u FA kup nad Totenhemom (5:4), pretrpeli su poraze od Fulama i Mančester Sitija, pre nego što su ljutom rivalu očitali lekciju. Kod kuće ipak ne blistaju, te su na svom stadionu fudbaleri Evertona osvojili tek 35 odsto bodova, slavili samo četiri puta.

Ančeloti navodi da je glavni razlog za bolje rezultate na strani (osam pobeda) kvalitetnija igra u odbrani i nedostatak koncentracije pred praznim tribinama Gudisona.

"Rezultat protiv Liverpula je bio zaista dobar, pokazali smo da možemo da se nosimo sa takvim rivalom. Sada moramo da gledamo napred jer imamo utakmicu kod kuće i moramo da popravimo formu na Gudisonu. Na gostovanjima smo više fokusirani na defanzivu. Kod kuće možda mislimo da će nam biti lakše i ne uspevamo da održimo koncentraciju koju imamo na strani".

Sautempton je sa druge strane dobio samo jednu od poslednjih 13 utakmica u Premijer ligi, pretrpeo je pre mesec dana i težak poraz od Mančester junajteda (0:9), ali ne treba zanemariti da je jedini trijumf četa Ralfa Hazenhitla upisala protiv Liverpula. Minule sedmice su Sveci takođe ostavili odličan utisak protiv Čelsija (1:1) i svakako imaju šanse da ostvare pozitivan rezultat i na stadionu Evertona.

U prethodna dva duela ekipa sa Sent Merisa nije pretrpela poraz od Karamela. Najpre je u finišu minule sezone uzela bod na Gudisonu, da bi krajem oktobra osvojila i sva tri na svom terenu (2:0). Austrijski stručnjak se nada još jednom dobrom nastupu protiv sastava iz grada Bitlsa.

"Minule sezone smo protiv Evertona odigrali jednu od najboljih utamica na strani, posle pauze. Prvih 35 minuta bili su možda i najbolji u čitavoj sezoni, dok smo ove kod kuće takođe odigrali jedan od boljih mečeva sa njima - bili smo veoma dominantni. Ne očekujem da ponovo odigramo tako. Napredovali su, ali su neporaženi bili i kada su dolazili kod nas i imali su dobru seriju".

Ključ će za Sautempton biti da se izbori sa centaršutevima i sjajnom igrom u vazduhu narednog protivnika. Ančeloti se oslanja na svoje bekove Dinja i Kolmana, koji redovno pred gol rivala ubacuju upotrebljive lopte. Upravo to je možda i najveća snaga Evertona, koji je ove sezone postigao najviše golova glavom u ligi (10). Dominik Kalvert Luin dominira u protivničkim šesnaestercima, od 13 pogodaka pet je postigao glavom.

Kada su postave u pitanju, Ančeloti je obradovao svoje navijače informacijom da su pomenuti Kalvert Luin i vezista Alan spremni za duel sa Svecima. Loša vest je da će štoper Jeri Mina provesti još oko dve nedelje van stroja, dok Žan Filip Gbaman, koji je poslednju utakmicu odigrao u avgustu 2019. godine, još uvek nije postigao potreban nivo fizičke spreme da se vrati takmičarskim mečevima.

Daleko više problema ima Hazenhitl, kako je ostao i bez španskog veziste Oriola Romeua i to do kraja sezone. Bivši fudbaler Čelsija i Valensije je doživeo frakturu članka i moraće na operaciju. Japanac Takumi Minamino se neće vratiti u grad svog matičnog kluba, kako je u porazu od Lidsa povredio zadnju ložu i izvesno je da neće moći da pomogne svojim saigračima. Van stroja su i dalje Tio Volkot, Kajl Voker Piters i vezista Ibrahima Dijalo, dok u timu odavno nema Majkla Obafemija i Vilijama Smolbouna, koji su pretrpeli teže povrede.

Stadion: Gudison park (Liverpul)

Sudija: Martin Etkinson

Everton (4-3-3): Pikford, Kolman, Godfri, Kin, Dinj - Dukure, Dejvis, Gomes - Rodrigez, Kalvert-Luin, Rišarlison

Sautempton (4-4-2): Mekarti, Bertran, Salisu, Vestergord, Bednarek - Đenepo, Armstrong, Vard Praus, Minamino - Adams, Ings

PREMIJER LIGA – 26. KOLO

Subota

Mančester Siti - Vest Hem 2:1 (1:1)

/Diaz 30, Stouns 68 - Antonio 43/

VBA - Brajton 1:0 (1:0)

/Bartli 11/

Lids - Aston Vila 0:1 (0:1)

/El Gazi 5/

Njukasl - Vulverhempton 1:1 (0:0)

/Lasels 52 - Neves 73/

Nedelja

Fulam - Kristal Palas 0:0

Lester – Arsenal 1:3 (1:2)

/Tilemans 6 – Luiz 39, Lakazet 45+2 penal, Pepe 52/

Totenhem - Barnli 4:0 (3:0)

/Bejl 2, 55, Kejn 15, Moura 31/

Čelsi - Mančester Junajted 0:0

Šefild Junajted - Liverpul 0:2 (0:0)

/Džons 48, Brajan 64AG/

Ponedeljak

21.00: (2,25) Everton (3,20) Sautempton (3,35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Karlo AnćelotiRalf HasenhutlDominik Kalvert Luin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara