Slavlje kod gola Tarkovskog (©Reuters)
Slavlje kod gola Tarkovskog (©Reuters)

Everton vaskrsao u formi Barnlija, Dajšova era počela golom Tarkovskog i skalpom Arsenala!

Vreme čitanja: 3min | sub. 04.02.23. | 15:30

Asistent još jedan bivši igrač Barnlija - Dvajt Meknil

Kada je vrhuška Evertona odlučila da se rastane sa Frenkom Lampardom, oko izbora naslednika koplja su se lomila između Marsela Bijelse i Šona Dajša. U startu je bilo jasno da je Bijelsa skuplji izbor i nosi sa sobom veći rizik jer njegov sistem zahteva potpuno uklapanje u njegovu viziju i potrebe, dok je sa Dajšom potpuno drugačije. Čovek koji jako dobro zna kako se opstaje i traje u najjačem ostrvskom društvu bio je apsolutno logičan izbor za novog trenera jer se on dosad uvek adaptirao na ono što ima na raspolaganju, a njegova prva utakmica na klupi Karamela je to pokazala - Everton je vaskrsao u formi Barnlija i na Dajšovoj premijeri skinula skalp Arsenalu!

Šokantan trijumf Evertona potpisali su pored nekadašnjeg trenera potpisala još dvojica fudbalera koji su nosili opremu Barnija - Dvajt Meknil je poslao upotrebljivu loptu iz kornera sa desne strane pravo u srce kaznenog prostora, dok je Džejms Tarkovski istu zakucao preko Martina Edegarda za minimalnu pobedu i ogromna tri boda - 1:0 (0:0)!

Izabrane vesti

Evertonu je ovo prvi trijumf posle više od tri i po meseca! Zapalila se iskra nade na Gudison Parku. Everton je isplivao iz zone ispadanja i odigrao ubedljivo najbolju utakmicu protiv prvog favorita za titulu u Premijer ligi! Sa ovim trijumfom Everton je bar nakratko isplivao iz zone ispadanja, sa bodom i utakmicom više u odnosu na Bornmut i Vulverhempton, a ako zadrži mentalitet iz duela sa Arsenalom garantuje opstanak. Šon Dajš svakako zna kako da se osiguraju bodovi i preko noći je potpuno izmenio mentalitet ekipe.

Everton je igrao bez trunke preteranog respekta i opsedao šesnaesterac Arsenala u jednom od jboljih poluvremena ove sezone koje je završeno bez golova. Karamele su imale već u uvodnih 45 minuta propustile dve odlične šanse čime su jasno pokazale nameru da se ravnopravno bore sa velikim favoritom za ceo plen. Dominik Kalvert Luin, a pogotovo Abdulaj Dukure imali su mogućnost da načnu mrežu gostiju pre nego što je to učinio stameni štoper. Dukure je takođe pokušao glavom, ali njegov udarac sa visine jedanaesterca otišao je desno pored gola. Ali, osetilo se jasno da se Everton ne plaši da krene napred. Imao je i Bukajo Saka mogućnost da kazni neiskorišćenu inicijativu domaćina, ali je do gola moralo da se čeka sve dok Barnlijev dvojac Meknil – Tarkovski nije nacrtao pobedu.

Dok je Gudison Park ponovo oživeo i u transu slavio najveću pobedu u poslednje vreme, nezadovoljstvo među navijačima zbog Farada Moširija ne jenjava. Po startu meča iznad stadiona proleteo je avion sa porukom: "Najgore vođeni klub" što je jasna asocijacija na to koliko je para utrošio Everton u kupovinu pogrešnih igrača i sada došao na rub propasti.

Da li je u pitanju samo inicijalni šok ili najava mnogo boljih igara pokazaće naredne sedmice, sa Šonom Dajšom mogao bi da se vrati duh optimizma i za početak - da je Everton u Premijer ligi stvar i budućnosti, ne selidba u Čempionšip...

Mikel Arteta verovatno nije mogao ni da sanja da će njegov bivši klub odigrati sa ovakvim intenzitetom i pre svega sa daleko boljom organizacijom igre nego u Lampardovo vreme. Sada Mančester Siti može dodatno da pritisne Arsenal, što bi šampionsku trku učinilo još zanimljivijom.

PREMIJER LIGA – 22. KOLO

Petak

Čelsi - Fulam 0:0

Subota

Everton - Arsenal 1:0 (0:0)

/Tarkovski 60/

16.00: (2,00) Aston Vila (3,50) Lester (4,10)

16.00: (1,95) Brentford (3,50) Sautempton (4,40)

16.00: (1,40) Brajton (4,90) Bornmut (9,00)

16.00: (1,40) Mančester junajted (4,50) Kristal Palas (8,50)

16.00: (4,00) Vulverhempton (3,60) Liverpul (2,00)

18.30: (1,70) Njukasl (3,70) Vest Hem (5,90)

Nedelja

15.00: (2,70) Notingem Forest (3,10) Lids (2,75)

17.30: (4,90) Totenhem (3,60) Mančester Siti (1,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ArsenalEvertonŠon DajšDvajt MeknilDžejms TarkovskiMikel Arteta

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara