Ćirković u napadu (©MN Press)
Ćirković u napadu (©MN Press)

Evolucija transfer politike TSC-a: Ćirković na pragu da postane jedno od najvećih pojačanja kluba

Vreme čitanja: 3min | ned. 31.03.24. | 11:38

Otkup krilnog napadača od ruskih Krila Sovjetov novi veliki posao Topolčana

Uspeo je TSC za vrlo kratak period da uradi mnogo toga: u samo nekoliko godina stigao je od debitanta u Mozzart Bet Superligi do vicešampiona i grupne faze Lige Evrope. Nikada Topolčani nisu završili na tabeli ispod petog mesta, a kako stvari stoje i sada će biti u prva tri.

Prošlosezonski uspeh i zvanje vicešampiona pokazali su kakvu transfer politiku vodi klub sa severa Srbije. Ne samo da je uspeo da pomeri granice prodajom Mihajla Banjca u Krasnodar, već ih je na kraju sezone i višestruko pomerio transferom Petra Ratkova austrijskom Salcubrgu za velikih 5.000.000 evra. Istog leta je klub oborio rekord i što se tiče kupovine igrača plativši obeštećenja za Petra Stanića i Miloša Pantovića.

Izabrane vesti

Ipak, neki novi vetrovi duvaju i u Bačkoj Topoli. Napravljen je još jedan korak napred. Dva meseca pre kraja sezone TSC je uradio veliki posao: od Krila Sovjetov otkupio je Aleksandra Ćirkovića, svog najboljeg igrača i najboljeg strelca u prolećnom delu sezone. Još je pod velom tajne iznos koji je vicešampion Srbije morao da izdvoji za krilnog napadača, ali zna se da je ruski klub za Ćirkovića platio Voždovcu 550.000 evra, pa teško da je pristao da ga pusti za manje od te sume.

Šta sve TSC dobija kupovinom Aleksandra Ćirkovića? Pokazao je da ima neverovatan osećaj za gol, do te mere da često deluje da je najteža stvar u fudbalu za njega vrlo jednostavna. Pokazao je to u više duela. Partizan je savladao direktno iz kornera, u Pančevu je iz dva jednostavna driblinga pogađao mrežu u stilu Arjena Robena (samo za razliku od holandskog napadača prebacio loptu na desnu nogu), protiv Voždovca je dodao gas, utrčao u kazneni prostor i jednim potezom prevario kompletnu odbranu Zmajeva. A šta tek reći za partiju u derbiju protiv Spartaka, gde je tračak sreće nedostajao za het – trik? Ili onaj solo prodor protiv Olimpijakosa u Pireju?

Sa druge strane, aktuelni vicešampion Srbije dobija igrača koji je akvizicija na duže staze. Ćirković ima tek 22 godine, vremena za dodatno dokazivanje na pretek, jer je talenat već pokazao. Ako se gleda sa strane finansija, u budućnosti bi Topolčani mogli i te kako da profitiraju na njemu. Rano je, naravno, da se o tome priča, jer tek treba da se zvanično obelodani njegov transfer, ali u kakvoj je trenutno formi i u kakvim uslovima igra, svakako i pod kojim trenerom, pred njim je vrlo svetla budućnost.

Bačka Topola se već pokazala kao odlična sredina za lansiranje mladih igrača, nekih koji su tek stekli prve fudbalske korake (Petar Ratkov) ali i nekih koji su se tu afirmisali i potom otisnuli u inostranstvo (Mihajlo Banjac). Takođe, TSC kao da se drži slogana „kupujmo domaće“, jer se kostur ekipe zasniva prvenstveno na igračima sa srpske fudbalske scene. Prisećanja rada, Žarko Lazetić je u Londonu izveo prvu postavu sa svih 11 igrača rođenih na tlu Srbije.

Ćirković ima šansu i da postane najbolji strelac TSC-a u jednoj sezoni. Čuveni napadački tandem TSC-a, Vladimir Silađi i Nenad Lukić postigao je ukupno 32 pogotka u debitantskoj sezoni Topolčana u elitnom rangu domaćeg fudbala. Tačnije, oba centarfora su bila precizna tačno 16 puta. S obzirom da je Aleksandar Ćirković trenutno na 11 pogodaka, a da do kraja prvenstva ima još da odigra deset utakmica, i kada se vidi u kakvoj je formi, vrlo je realno da nadmaši prethodnike u dresu Topolskog Sportskog Kluba.

Jedino mu možda asistencije nisu jača strana jer nema nijednu, ali mu ni stil i način igre koji on praktikuje ne podrazumevaju ulogu asistenta. Uostalom, tu su Miloš Pantović i Saša Jovanović da to pokriju. Kao što je rekao i šef struke Topolčana, Žarko Lazetić, cilj je svakome od fudbalera naći pravu poziciju.

 


tagovi

Aleksandar ĆirkovićTSC Bačka TopolaMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara