Deniz Undav (Reuters)
Deniz Undav (Reuters)

Evropo, stiže moćni Brajton! I puca iz svih oružja

Vreme čitanja: 4min | sub. 29.04.23. | 18:20

Šest komada u mreži Vulvsa za nešto više od sat vremena igre

Na osmoj poziciji tabele u Premijer ligi se trenutno nalazi Brajton. Ali očekujte da će se to do kraja sezone promeniti. I očekujte Brajton prvi put u istoriji u nekom od evrokupova. U nekom ludom scenariju, možda čak i u Ligi šampiona!   

Hit premijerligaške sezone je danas naneo Vulverhemptona jedan od najtežih poraza u istoriji, dao mu šest komada za nešto više od sat vremena igre, malo spustio gas u nastavku i slavio sa velikih 6:0.

Izabrane vesti

Brajton je na bod od Liverpula i sedme pozicije koja vodi u Ligu konferencija. Ima dva manje od Totenhema i Aston Vile koji su na mestima za Ligu Evrope. Ali i utkamicu ili dve manje od svih pomenutih rivala. Mančester Junajted mu beži velikih osam bodova, ali imaju međusobni okršaj u sledećem kolu posle kojeg je sve moguće…

Čudo od kluba sa juga Engleske zaslužuje da fenomenalnu sezonu kruniše plasmanom u Evropu. Zbog svega što su pokazali ove sezone, ali i zbog svega što rade poslednjih godina otkako ih je pre desetak godina kupio nekadašnji poker igrač i milijarder Toni Blum. Uzeo ih je kao trećeligaša i pretvorio ih u jedan od najzdravijih, najnaprednijih i najinovativnijih klubova engleskog i evropskog fudbala. Otkako je prvi put ušao u Premijer ligu 2017. godine, Brajton ne prestaje da oduševljava i da napreduje. Prvih nekoliko sezona su se bvorili za opstanak ali u poslednje dve su u gornjem domu premijerligaškog karavana. Lane su završili na devetom mestu, sada im bolji plasman i istorijski iskorak u Ebropu ne ginu.

I sve to dok ih veliki klubovi čerupaju i otimaju im najbolje igrače. Samo u poslednje dve godine, Arsenal im je uzeo Trosara i Vajta, Čelsi Kukurelju i trenera Potera, Totenhem Bisumu a izvesno je i da će ovog leta ostati bez sjajnog veziste Moisesa Kaiseda. Doduše, Brajton je to lepo i naplatio. Preko 200.000.000 evra od prodaja igrača u poslednje dve godine plus će od Kaiseda inkasirati oko 70.000.000. A biće tu i strašnih ponuda za druge igrače poput Aleksisa Makalistera i još neke.

I opet će Brajton ostati netaknut, opet će da niknu nova imena jer su zamene uvek spremne. Tajna sjajnog funkcionisanja kluba i transfer politike je u miksu misterioznog softvera koji koriste za pronalaženje mladih igrača širom sveta i iskusnih skauta koji te podatke onda obrađuju i potvrđuju golim okom. Tehnologija i ljudski faktor savršeno dopunjuju jedno drugo…

Brajtonov skauting poslednjih godina radi fantatsičan posao. Neki igrači se prvo probijaju u belgijskom Union Sen Žiloazu čiji vlasnik je takođe Blum. Prošle sezone je to bio Kaoru Mitoma, a ove je to Sajmon Adingra.

Jedan od njih je nemački napadač Deniz Undav koji je u Union došao besplatno kao anonimus iz treće lige, prošle sezone eksplodirao u belgijskom šampionatu i zaslužio transfer u Brajton. Dugo se mučio sa adaptacijom ali danas je protiv Vulvsa odigrao partiju sezone i dao dva gola. Dvostruki strelci su bili i još dvojica iskusnih imena uz koja stasavaju mlade snage: vezista Paskal Gros i napadač Dani Velbek. A dvostruki asistent je bio supertalentovani Paragvajac Hulio Ensiso (19) kojem je ovo debitantska sezona u Premijer ligi. Na poslednjih pet utakmica u Prrmijer ligi ima po dva gola i asistencije.

Njegovim stopama će uskoro krenuti argentinski vezista Fakundo Buonanote (18) koji je zimus kupljen od Rosarija ili irski napadač Evan Ferguson (18) koji je kao čudo od deteta odbio Mančester Junajted i Liverpul. Zbog Brajtona i šanse koja će mu se tamo pružiti. A sa pozajmica će se vratiti neki mnogo talentovani fudbaleri poput pomenutg Adingre ili poljskog veziste Kaspera Kozlovskog. Brajton uvek ima planove B, C, D…

Sistem je veći od svakog pojedinca. Kada je Grejem Poter otišao u Čelsi posle godina stvaranja na jugu Engleske, zamenio ga je italijanski stručnjak Roberto De Zerbi i doneo sa sobom još bolje rezultate i atraktivniji fudbal. Videlo se to u brojnim utakmicama, a ponajviše danas u fudbalskoj rapsodiji protiv Vulvsa prepunih iskusnih i zvučnih imena. Vukovi ni lasom nisu mogli da uhvate domaće fudbalere i mogu da budu srećni što nisu primili i više od šest komada.

Brajton zaslužuje istorijski iskorak u Evropu poput mlađeg brata Union Sen Žiloaza koji je ove sezone bio hit Lige Evrope. Iako ga u finišu sezone čekaju okršaju sa ekipama poput mančestersih sila Sitija i Junajteda, Njukasla, Arsenala… Brajton treba očekivati u Evropi. I tamo neće biti slučajni prolaznik impresioniran ambijentom. Imaće šta da kaže i pokaže.

PREMIJER LIGA – 34. KOLO

Subota

Kristal Palas - Vest Hem 4:3 (3:2)

/Ajuv 15, Zaha 20, Šlup 30, Eze 66p - Souček 9, Anotnio 35, Agerd 72/

Brentford - Notingem Forest 2:1 (0:1)

/Toni 82, Dasilva 90+4 - Danilo 45+1/

Brajton - Vulverhempton 6:0

/Undav 6, 66, Gros 13, 26, Velbek 39, 48/

Nedelja

15.00: (2,65) Bornmut (3,40) Lids (2,80)

15.00: (13,0) Fulam (6,75) Mančester Siti (1,25)

15.00: (1,80) Mančester Junajted (3,60)Aston Vila (4,60)

15.00: (1,30) Njukasl (5,20) Sautempton (11,0)

17.30: (1,57) Liverpul (4,10) Totenhem (5,80)

Ponedeljak

21.00: (2,10) Lester (3,50) Everton (3,80)

Utorak

21.00: (1,70) Arsenal (3,80) Čelsi (5,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Deniz UndavDani VelbekPaskal Gros

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara