Lorin Džejms (©Reuters)
Lorin Džejms (©Reuters)

Evropski šampion je i okrnjen strah i trepet: Engleska razmontirala Kinu i raspršila strepnje fanova

Vreme čitanja: 3min | uto. 01.08.23. | 15:45

Izostanak tri važne igračice razotkrio nove štihove u špilu Gordog Albiona i isturio u prvi plan supertalentovanu Loren Džejms

Uprkos suženoj rotaciji aktuelni evropski šampion upalio je sve motore, provukao rivala kroz centrifugu i sakupio svih devet bodova u Grupi D Svetskog prvenstva u fudbalu za žene; Engleska-Kina 6:1.

U drugoj utakmici grupe Danska rutinskim trijumfom od 2:0 protiv Haitija obezbedila prolaz u osminu finala sa drugog mesta.

Izabrane vesti

U danima koji su prethodili duelu protiv Kine mnogo veći problem za selektorku Engleske Sarinu Vigman od samog azijskog protivnika bio je pogled na zdravstveni bilten ekipe. Nemogućnost da računa na tri standardna prvotimca Liju Vilijamson, Bet Mid i Kiru Volš prilično je zabrinuo navijače ostrvske selekcije. S obzirom na obezbeđen prolaz u nokaut fazu nakon dva kola Vigman je rezonski poslala na teren kombinovani tim, uz najviše promena u ofanzivnom delu ekipe.

Da je i druga postava Engleske drastično kvalitetnija od azijskog šampiona bilo je jasno od starta. Ni pet minuta nisu uspele da izdrže Kineskinje. Loren Džejms je lako nadvisila rivalke na ivici šesnaesterca i glavom uposlila članicu Arsenala Alesiju Ruso, a jedna od retkih u engleskom timu koja je odigrala prethodne dve utakmice preciznim udarcem sa 13 metara šalje loptu u mrežu Ju Žu.

Nastavak prvog poluvremena doneo je posebnu inspiraciju za Loren Hemp. Talentovana fudbalerka Mančester Sitija dobila je šansu u startnoj postavi i maksimalno je iskoristila. Igrao se 26. minut kada je Engleska presekla napad Kine na sredini terena i otvorila školsku kontru krunisanu lakom egzekucijom 23 - godišnje igračice.

Do kraja prvog poluvremena u strelce se upisala i Loren Džejms, glavna uzdanica okrnjenog Gordog Albiona. Vredi istaći da je pored pogotka za 3:0 postigla još jedan gol nedugo zatim i jasno je da bi bio među kandidatima za najlepši gol prvenstva... da je priznat.

Trgnule su se Kineskinje na startu drugog poluvremena, a trenutak neopreznosti Lusi Bronz i njeno igranje rukom na gol-liniji sankcionisano je penalom koji je u smanjenje zaostatka na 1:3 pretvorila fudbalerka MLS ligaša Rasing Lujvila Vang Šuang.

----------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ Samsung Galaxy Z flip 4 + 10.000 rsd

----------

Iako je prvi put primila gol na prvenstvu to nije poremetilo Englesku. Tri lava izgledala su još gladnija golova, a posebno Džejms. Sredinom drugog poluvremena zategla je levicu i perfektnim volej-udarcem po drugi put savladala Žu.

Desetak minuta kasnije golman Kine propisno se obrukala u finišu meča kada je promašila loptu u želji da je ispuca što dalje od gola, to je iskoristila Kloi Keli i postigla verovatno najjeftiniji gol na takmičenju. Do kraja se u listu strelaca upisala i Rejčel Dejli za konačnih 6:1.

Za razliku od publike u Adelajdu koja je mogla da uživa u bravurama razigranih Engleskinja, na drugom kraju zemlje, u Pertu, viđena je manje zanimljiva ali ravnopravnija borba. Danska je kao veliki favorit protiv Haitija bila dominantna u svim statističkim parametrima i stvarala dosta šansi iz pozicione igre, ali je gol dala iz penala. Pernila Harder je bila siguran egzekutor, mada joj je pomogla i golman Haitija Kerli Teus, koja je pokušala da ispadne lukava i zbuni šuterku ranim pomeranjem na gol liniji, ali je samo ispala naivna.

Imale su Skandinavke nekoliko šansi u drugom poluvremenu i samo je jednu od njih u poslednjim trenucima meča realizovala Sane Troelsgor. Krajnji rezultat od 2:0 ne odslikava pravu razliku, jer su fudbalerke sa severa Evrope mogle lako da pobede sa bar pet golova razlike.

Rival Engleske u osmini finala biće Nigerija, dok će se Danska sastati sa domaćinom Australijom. Oba meča biće odigrana narednog ponedeljka, 7. avgusta.

SVETSKO PRVENSTVO ZA ŽENE – 3. KOLO

GRUPA B

Kina – Engleska 1:6 (0:3)

/Šuang 8/ Ruso 4, Hemp 26, Džejms 41, 65, Keli 77, Dejli 84/

Haiti – Danska 0:2 (0:1)

/Harder pen. 21, Troelsgor 90+10/



tagovi

Svetsko prvenstvo za ženeženski fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara