Evropski velikani bacili oko na australijskog tinejdžera

Vreme čitanja: 3min | pon. 29.05.23. | 16:39

Nestori Irankunda ima samo 17 godina i otkrovenje je A-lige. Za prvotimca Adelajd Junajteda navodno se interesuju Bajern, Milan, Inter i Liverpul

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Talentovani fudbaleri iz Australije u poslednjih nekoliko godina sve više privlače pažnju evropskih klubova. Obećane zemlje za njih postale su Danska i Škotska, mada ih ima i u Engleskoj i Španiji. Ruku na srce, malo ko od njih je do sada uspeo da svoj dar dokaže na Starom kontinentu, ali se predviđa da će 17-godišnji Nestori Irankunda razbiti taj stereotip.

Izabrane vesti

Brzonogom krilu Adelajd Junajteda se proriče velika budućnost, a kako javljaju lokalni mediji, za 17-godišnjeg momka poreklom iz Afrike već vlada ogromno interesovanje među vodećim evropskim klubovima. Australijska štampa je nedavno objavila da je minhenski Bajern ozbiljno zainteresovan da dovede Irankundu u svoje redove i da ga izbrusi u pravi fudbalski dijamant. Pregovori sa Adelajdom su navodno već u odmakloj fazi.

Ovu informaciju potvrdio je i italijanski sajt Kalčomerkato, proširujući pritom listu velikana koji su bacili oko na tinejdžera iz Južne Australije. Navodno, skauti slavnog Milana prate razvoj Irankunde, ali nisu jedini koji su ga notirali. Udicu su spremni da zabace i Inter i Liverpul, a prati ga i sve ozbiljniji italijanski prvoligaš Monca.

Nestori je otkrovenje ove sezone u A-ligi. Dobio je ogromno poverenje trenera Adelajda Karla Verta, stručnjaka koji je ovaj klub vratio u vrh australijskog fudbala. Junajted je u sezoni na izmaku zauzeo treće mesto u šampionatu, a u polufinalu plej-ofa pre nedelju dana je eliminisan od Marinersa sa Centralne obale.

Irankunda je debitovao za prvi tim još u januaru 2022, kada je sa samo 15 godina i 333 dana postao šesti najmlađi igrač u istoriji A-lige. Prvi gol postigao je samo par sedmica kasnije, kada je iz slobodnog udarca doneo pobedu svom timu u sudijskoj nadoknadi vremena protiv Njukasla (2:1).

Igrački je eksplodirao ove godine, postigavši pet golova na 22 utakmice. Uz kapitena Krega Gudvina bio je pokretačka snaga najefikasnijeg tima u A-ligi, a posebno se istakao efektnim golovima, izuzetnom brzinom i osećajem za prostor – bilo da asistira saigračima ili sam ulazi u šanse.

Pre godinu dana dobio je prvo veliko priznanje za svoj talenat, kada je pozvan u selekciju Sve zvezde A-lige za revijalnu utakmicu protiv Barselone u Sidneju. Ne samo da mu je Dvajt Jork ukazao šansu, već je Irankunda priliku iskoristio, stavljajući u više navrata na muke Danija Alvesa i druge prekaljene asove Barsine odbrane.

Ove godine je prvi put pozvan i u reprezentaciju Australije. Našao se na spisku selektora Grema Arnolda za dvomeč protiv Ekvadora u martu, ali ipak nije dobio priliku da upiše prve minute i postane najmlađi reprezentativac u istoriji svoje nove domovine.

Ovaj momčić, naime, ima veoma burnu životnu priču. Rođen je 2006. godine u Tanzaniji, u izbegličkom kampu u koji je njegova porodica dospela bežeći od građanskog rata u Burundiju. Nije još imao ni tri meseca kada su se njegovi roditelji sa četvoro dece doselili u Pert, u okviru australijskog humanitarnog programa, a ubrzo su se skrasili u Adelajdu, na jugu zemlje.

Irankunda definitivno ima štofa za evropske terene i uskoro će ga urođeni talenat sigurno i dovesti na Stari kontinent. Ali, ima li u njemu zaista ima materijala da jednog dana zaigra u Bajernu, Milanu, Liverpulu ili nekom četvrtom velikom klubu - pokazaće vreme. Za sada, i sama činjenica da se našao u tefteru nekih od ovih divova je ogromna stvar za njega.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Nestori IrankundaAdelejd

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara