Ex-Yu kvartet na sceni, samo Dinamo favorit! Čemu da se nadaju Lokosi, Celje i Sarajevo?

Vreme čitanja: 7min | sre. 26.08.20. | 11:21

Nastavljaju se kvalifikacije za Ligu šampiona. Hrvatski šampion gostuje Klužu, vicešampion dočekuje bečki rapid, Grofovi su domaćini Moldeu, a Bordo tim ide na noge Dinamu iz Bresta

Istorijski dan za hrvatski fudbal. Zagrebački Dinamo i Lokomotiva startuju danas evropsku avanturu u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Modri kreću u prvu kampanju u post-Bjelica eri, ali ne i prvi put pod trenerskim vodstvom Zorana Mamića, dok Lokose očekuje četvrti izlazak na međunarodnu scenu, ali premijerni u okviru borbe za plasman u najelitnije kontinentalno društvo. Uz njih, u okviru 2. kola kvalifikacija na teren će danas, sa prostora bivše Jugoslavije, još Celje i Sarajevo.

Dinamo ide na noge Klužu (20.00). Protivnik Zagrepčana je neugodan, ali ne i nepremostiv. Pritisak jedino može da predstavlja činjenica da će Kluž biti domaćin u odlučujućoj utakmici, a bez obzira što se igra bez gledalaca, svakoj ekipi je draže da istrči na vlastiti stadion. Kako god, Dinamo je favorit u ovom dvoboju, a u kadru će Modrima nedostajati rekovalescenti Perić, Kadzior i Lešković.

Izabrane vesti

Kormilar Mamić poveo je 17 odabranih igrača koji imaju zadatak da obezbede prolaz u narednu fazu, a Sportske novosti prenose kako među njima nisu dva mlada igrača za koje se ranije očekivalo da bi već ove sezone mogli da budu među nosiocima igre. Sandro Kulenović ostao je u Zagrebu pa je tako, uz dve glavne napadačke opcije u vidu Bruna Petkovića i Marija Gavranovića, prednost dobio Komnen Andrić. Srpski internacionalac se u visokoj pobedi od 6:0 nad Lokomotivom upisao u strelce, dok se Kulenović mesecima muči upravo s realizacijom. Takođe, izostavljen je i Antonio Marin.

"Ne razmišljamo o tome što ako se ne kvalifikujemo u narednu fazu. Niko od nas ne razmišlja o porazu i mislim da niti jedan sportista, ni tim ne razmišlja negativno pre utakmice. To nije dobar stav. Mi se fokusiramo na našu igru i na to kako da pobedimo Kluž. Poznajem Dana Petreskua veoma dobro, on je odlična osoba, bio je dobar igrač, a danas je odličan trener. Radio je u dosta liga u karijeri i postigao je dobre rezultate s ovom ekipom. Ipak, biće neobično igrati u ovakvim uslovima, bez publike i uz sve postojeće mere, ali prilagodićemo se. Kad izađeš na travnjak ne vidiš ono sve što je izvan terena", rekao je Mamić.

Rumuni su potencijalno težak rival, koji bi Dinamu mogao da zagorča život, a ispadanje na ovoj stepenici za hrvatskog prvaka bio bi ogroman udarac koji bi uzdrmao klub. U jedinoj prijateljskoj utakmici koja su ova dva tima odigrala pre nešto više od 10 godina, Dinamo je slavio 4:0, ali to je tek davna prošlost. Dinamo je s jednom ubedljivom i jednom minimalnom pobedom otvorio novu sezonu u nacionalnom šampionatu, dok je Kluž upisao trijumf na startu nove prvenstvene sezone.

Kormilar Železničara Dan Petresku se već posle meča sa Florijanom u 1. kolu osvrnuo o sledećem protivniku u Evropi.

"Ako kažem da je Dinamo Zagreb dobra ekipa, reći će mi da preuveličavam. Imaju veoma dobre igrače, izuzetno veliki budžet, ali imaju i ogroman pritisak. Ovaj meč nam dolazi prebrzo, nismo imali vremena ni za šta. Ono što radim za šest dana, morao sam da uradim u jednom. Gledao sam četiri utakmice Dinama. Hrvatski fudbal je 22 godine ispred nas, zagrebački Dinamo ima barem 90 odsto šanse da prođe dalje", istakao je Petresku pred utakmicu sa zagrebačkim Dinamom.

Lokomotiva u Kranjčevićevoj ima vatreno krštenje u borbi za Ligu šampiona protiv bečkog Rapida (19.00). Već po najavama trenera Lokosa Gorana Tomića, koji na ovaj susret gleda prvenstveno kao nagradu za prošlosezonske partije i drugo mesto u prvenstvu, kao i naglašavanje činjenice da su kao klub ostali bez krucijalnih igrača koji su (velikom većinom) otišli u Dinamo, jasno je kakve su šanse plavo-belima u današnjem susretu.

"Dolazi velika utakmica za naš klub, pošto smo prošle sezone ostvarili senzacionalno drugo mesto. Utakmica Lige šampiona je jedna o najvažnijih u klupskoj istoriji. Nažalost, zbog svih znanih razloga koji su se izdogađali u ovom kratkom vremenu, nakon što smo ostali bez nekoliko igrača, koji su napravili velike transfere, uz situaciju s korona virusom, nažalost, možemo konstatovati da nismo favoriti. Međutim ova ekipa će dati i zadnji atom snage kako bismo uspeli da prođemo ovu prepreku", ocenio je Tomić.

Rapid je višestruko kvalitetnija ekipa, finansijski moćnija, ali u jednoj utakmici svašta može da se dogodi. Bečlijama će ovo biti prvi zvanični susret od početka jula, dok je Lokomotiva već upisala minimalnu pobedu nad Rijekom i debakl od Dinama u Prvoj HNL.

"Pokazali su dva lica. To je defanzivno jak tim koji pokušava da uđe u protivnički prostor izgradnjom igre. To nije ekipa koja samo odbija loptu. Mi smo kao i mnogi drugi klubovi osujećeni zbog situacije u svetu. Ali, mislim da smo dobro prošli na pripremama i spremni smo. Verujem u naš tim", poručio je Ditmar Kibauer, kormilar Rapida.

Iako favoriti, novopečeni prvaci Slovenije nisu favoriti protiv Norvežana. Molde je minulog vikenda odigrao već 15. kolo svog prvenstva u kojemu drže drugo mjesto, a upravo su pobijedili izravnog konkurenta za drugo mjesto, Odd sa 2:0 na svom travnjaku. Celje je nakon točno mjesec dana i proslave naslova započela novu sezonu i to porazom na svom stadionu od Mure. Ovi klubovi nisu do sada igrali međusobno, a Molde je danas favorit.

Istorija se piše i u Celju (18.00). To je trebalo da se dogodi pre nedelju dana kada su se Grofovi suočili sa irskim Dandalkom, ali vanredno stanje u svetu i brojne međudržavne zabrane uticale su da prvi meč u kvalifikacijama za Ligu šampiona bude zakazan na neutralnom terenu, u Budimpešti. Tamo je novi šampion Slovenije odradio posao pobedivši rezultatom 3:0 i obezbedio susret sa Moldeom na svom stadionu, prvi put u istoriji kluba u najemninentnijem kontinentalnom takmičenju.

"Lepo je, naravno. Ponosni smo što smo deo ove priče. U isto vreme, mi smo veoma ambiciozni i želimo da otkrijemo gde su naše granice. Dečaci svakodnevno dokazuju da su sposobni za mnoge stvari, tako da se zaista radujem svakom sledećem meču. Pre sukoba sa Moldeom se ne bojimo. Očekujem teži meč od onog sa Dandalkom, ali i naš bolji izgled", istakao je strateg Celja Dušan Kosič.

Domaći tim ima razloga za brigu. Povređen je Mitja Lotrič, najbolji pojedinac prethodne sezone prvenstva Slovenije. Odluka o njegovom mogućem nastupu biće doneta tek danas.

Molde je pre sedam dana ponizio finsku KuPS trijumfom od 5:0, a strelci su bili Ejrik Hestad, Magnus Ejkrem, Ohi Omoiđuanfo, Markus Holmgren Pedersen i Erling Knudzon. Radi se o timu koji već neko vreme igra zajedno, a minule sezone je uspeo da posle pet godina vrati krunu u svoje vitrine. U tekućem šampionatu Norveške sastav Erlinga Moea zauzima drugo mesto posle 16 rundi, dok od početka avgusta beleži promenljive rezultate. Dve pobede i tri poraza u ovom mesecu udaljila su ga od lidera Bodo Glimta, ali nema dileme da je Moldeu u ovom trenutku prioritet borba za Ligu šampiona.

I naposletku, Sarajevo ide na noge Dinamu iz Bresta (20.00). Bosna i Hercegovina posle 12 godina ima predstavnika u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Za šampiona BiH ovo će biti drugi susret na evrosceni ove sezone nakon pobede nad Konahsom 2:0, a sa druge strane ekipa iz Bresta savladala je Astanu sa čak 6:3, i kao nenosilac je ostvarila prolaz u drugu rundu.

Belorusi su bili jedni od retkih koji su nastavili prvenstvo na vrhuncu svetskog karantina uzrokovanog pandemijom virusa korona. Proteklog vikenda odigrali su 22. kolo, a zanimljivo je da je aktuelni prvak Dinamo trenutno tek na 10. mestu. Rival Sarajeva poražen je prethodnog vikenda na domaćem terenu od pretposlednje ekipe nacionalnog prvenstva Belšine rezultatom 1:2.

Bordo tim je u novu sezonu ušao nešto bolje od Dinama, a nakon četiri odigrana kola drži peto mesto. Neporaženi su igrači Vinka Marinovića, a imaju četiri i utakmicu manje od vodećeg Željezničara.

"Obe ekipe su ušle u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Znamo da se radi o dosta dobroj i kvalitetnoj ekipi koja je šampion Belorusije i koja je protiv Astane pokazala dosta dobar fudbal i kvalitet", rekao je ovom kormilar Marinović.

Pred Sarajevom je svakako težak zadatak, s obzirom da će nasuprot sebe imati ambicioznu ekipu u koju se i te kako ulaže poslednjih godina. Najveća opasnot po goste biće verovatno iskusni napadač Artjom Milevski, ali tu su i još neka dobro poznata imena beloruskog fudbala poput Mihaila Gordejčuka i Sergeja Kriveca.

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 2. KOLO (JEDAN MEČ)

Utorak

PAOK - Bešiktaš 3:1 (3:1)

Tirana - Crvena zvezda 0:1 (0:0)

Sreda

16.30: (2,00) AZ Alkmar (3,45) Plzenj (3,80)

18.00: (3,80) Celje (3,45) Molde (2,00)

18.00: (1,65) Karabag (3,60) Šerif (6,00)

18.00: (4,80) Suduva (3,45) Makabi Tel Aviv (1,80)

19.00: (4,40) Lokomotiva Zagreb (3,50) Rapid Beč (1,85)

19.30: (2,55) Ludogorec (3,25) Midtjilend (2,80)

20.00: (3,10) Kluž (3,20) Dinamo Zagreb (2,40)

20.00: (1,80) Dinamo Brest (3,50) Sarajevo (4,70)

20.00: (1,70) Legija (3,70) Omonija (5,20)

20.45: (1,33) Seltik (5,20) Ferencvaroš (9,00)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionakvalifikacije za Ligu šampionaDinamo ZagrebCeljeKlužMoldeSarajevoDinamo BrestLokomotiva ZagrebRapid Beč

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara