Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Fajenord na putu za titulu, Ajaks brani drugo mesto

Vreme čitanja: 3min | ned. 02.04.23. | 10:04

Nastavlja se velika borba u Holandiji

Holandsko prvenstvo tri puta zaredom pripalo je Ajaksu. Prvi put od sezone 2017/2018 došlo je do promene na vrhu. Fajenord je preuzeo uzde i dominira. Roterdamski sastav nedavno je čak trijumfovao u Klasikeru nad Ajaksom i demonstrirao šampionske ambicije. Tim trenera Arnea Slota sada ima šest bodova prednosti u odnosu na najvećeg rivala, a Fajenord bi možda mogao da uveća vođstvo u nedelju ako bude slavio u derbiju Roterdama protiv Sparte (14.30).

Iako je Sparta nedavno zabeležila tri pobede u nizu, uspon na šesto mesto na tabeli ne treba precenjivati s obzirom na gradski derbi protiv lidera. Protivnici kao što su Emen, Ekscelzior i Vitese – koje je Sparta nedavno pobedila – potencijalni su kandidati za ispadanje ove sezone.

Izabrane vesti

Fajenord je napravio senzaciju pred međunarodnu pauzu. U Ligi Evrope igrači Arnea Slota izbacili su ukrajinski Šahtjor iz Donjecka pobedivši ga sa 7:1 i plasirali se u četvrtfinale takmičenja. U Erediviziji su potom dobili eksplozivan obračun protiv Ajaksa u Amsterdamu. Uprkos zaostatku na poluvremenu (1:2), Ponos juga se vratio u igru i slavio sa 3:2 nekoliko minuta pre isteka meča. Tesnom pobedom na strani Fajenord je uvećao prednost u odnosu na Ajaks na ukupno šest bodova i stoga je izraziti favorit u trci za titulu.

14.30: (6,75) Sparta (4,20) Fajenord (1,50)

Roterdamski velikan je nastavio aktuelnu ligašku seriju pobedivši rekordnog šampiona Holandije. Fajenord je trijumfovao u svakoj od poslednjih šest ligaških mečeva, a za to je najzaslužnija snažna ofanziva. Posle 26 utakmica u Erediviziji Ponos juga je postigao 59 golova – u proseku 2,27 po utakmici. Sa po osam golova, Kokču, Danilo i Himenez su najbolji strelci kluba.

12.15: (9,00) Go Ahed (5,00) Ajaks (1,35)

Ajaksova opklada na trenera Alfreda Šrojdera pre početka sezone nije uspela. Treba napomenuti da je on već imao veoma težak zadatak da nadogradi velike uspehe prethodnika Erika ten Haga. Posle nestabilnih partija i sve češćih posrtanja Šrojder je postao bivši, a kormilo je dato Džonu Hejtingi, koji danas u 13. zvaničnom susretu predvodi Kopljanike na gostovanju Go Ahed Iglsu (12.15).

Amsterdamersi su posle 26 odigranih kola u zaostatku šest koraka za Fajenordom. Nadoknaditi ovaj deficit u preostalim rundama sigurno neće biti laka misija. Uz to, moraju da razmišljaju i o PSV-u i AZ Alkmaru, koji prete i dišu za vratom. Ako posle ove nedelje ni na koji način ne žele da zakomplikuju situaciju, Kopljanici jednostavno moraju da potvrde ulogu izrazitog favorita u Deventeru. Puleni trenera domačih Renea Hakea imaju potpuno drugačije ambicije, za njih je spas najvažniji. Za sada, ambicije i ciljeve ispunjavaju pristojno, dovoljno su daleko od zone ispadanja.

Ajaks nema lepih uspomena na oktobarski meč sa Go Ahedom. Tada je počela njegova prva manja kriza, koja je kasnije zamenjena većom u novembru i u januaru. Od tada, pod Hejtingovim vođstvom, rezultati su se vratili u neku vrstu normale. Ali nadoknaditi nekoliko kiskeva od ranije je jednostavno veoma izazovno. Ne može se večno pobeđivati, što se dokazalo i u poslednjem ključnom duelu sa Fajenordom.

"Sada smo u fazi kada moramo da počnemo ispočetka. Iako imamo težak raspored, ne gubimo nadu. Došao sam u tim koji nisam dobro poznavao. Morao sam da se nosim i sa frustracijom i besom nekih igrača jer im u tom trenutku nije išlo baš najbolje. Ali svi su razumeli da moramo to zajedno da prevaziđemo", rekao je Hejtinga.

-----------

Počela je trka za pola miliona dinara dnevno!!!

DANAŠNJI IZAZZOV:

pogodi dva prelaza (poluvreme-kraj) fudbal ili košarka

Danas se računaju samo dvoznaci, što ih više pogodiš to su ti veće šanse za neku od vrednih nagrada. Pola miliona je i danas u igri!

-----------

EREDIVIZIJA - 27. KOLO

Subota

AZ Alkmar - Herenven 1:1 (0:1)

/Mus 76ag - Van Hojdonk 5/

Ekscelzior - Tvente 0:0

Kambur - Emen 1:2 (0:0)

/Paulisen 68 - El Mesaudi 78, Veldmate 90+2/

NEC - PSV 2:4 (0:3)

/Tanane 59, 87 - De Jong 7, 52, Boskalji 21, Verman 39/

RKC - Vitese 1:0 (1:0)

/Kramer 27/

Nedelja

12.15: (9,00) Go Ahed (5,00) Ajaks (1,35)

14.30: (6,75) Sparta (4,20) Fajenord (1,50)

14.30: (1,42) Utreht (4,50) Volendam (8,00)

16.45: (2,20) Fortuna Sitard (3,45) Groningen (3,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaFajenordAjaksSparta RoterdamGo Ahed Igls

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara