Gus Til i Luk de Jong (Foto: AFP)
Gus Til i Luk de Jong (Foto: AFP)

Fajenordu remi kao poraz: PSV sprečio šampiona da se vrati u trku

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.03.24. | 16:37

Tim Arnea Slota nije uspeo da zadrži prednost na Filips stadionu, pa će u poslednjih deset utakmica ući sa zaostatkom od deset bodova za liderom

Šest godina čekao je Fajenord na titulu, ali će posle samo jedne sezone morati da je preda. Takav je makar utisak posle derbija 24. runde Eredivizije u kojem je aktuelni šampion propustio priliku da uspori PSV na putu ka tronu - 2:2 (1:1).

Gubio je tim Arnea Slota u Ajndhovenu, uspeo da preokrene rezultat i dođe do prednosti, ali ne i da je zadrži, pa iako se u Roterdam vraća sa bodom u džepu, ukus u ustima biće gorak. Da je zadržao vođstvo do kojeg je došao u u 61. minutu i domaćinu naneo prvi prvenstveni poraz u sezoni, Fajenord bi u preostalih deset rundi ušao sa sedam bodova do kraja i nadom da do kraja može do čuda. Ovako, na 'minus deset', čini se da je samo odložio krunisanje Filipsovaca.

Izabrane vesti

Tim Petera Boša imao je idealan početak utakmice. Već u četvrtom minutu američki vezista Malik Tilman imao je trenutak inspiracije, majstorski je jednim potezom 'okrenuo' Davida Hancka nakon čega se zaleteo ka golu gostiju i zatresao mrežu Timona Velenrojtera koja je mirovala prethodnih 465 minuta u Erediviji. U tom trenutku PSV je na 'uživo' tabeli imao 13 bodova prednosti. Rekli bismo, nedostižnih, ali nije fudbalerima Fajenorda bilo potrebno mnogo vremena da utakmicu vrate na početak. Učinio je to Jakuba Minte pošto je surovo kaznio poigravanje Olivijea Boskaljija u opasnoj zoni i izjednačio rezultat sredinom poluvremena.

Utisak je nezasluženo, jer PSV je u prvom delu bio neuporedivo kvalitetniji, rešen da koliko danas reši šampionsku trku. Imao je domaći tim još nekoliko izglednih prilika posle izjednačenja, u jednom napadau čak dva puta uzdrmao stativu, ali do nove prednosti pre pauze nije mogao.

Svesni da im kakvu-takvu nadu za odbranu trona ostavlja jedino pobeda, izabranici Arnea Slota su po povratku sa odmora zaigrali ofanzivnije, a posle prilike koju je propustio u uvodnim minutima, Lutsharel Gertruida se po isteku sat vremena igre našao u ulozi asistenta. Lopta se posle nekoliko odbitaka našla u posedu desnog beka Fajenorda, koji je sa boka posla oštru loptu na drugu stativu gde je potpuno sam ostao Santijago Himenez. Nije treći strelac prvenstva mogao da izabere lakši način da prekine golgeterski post u Erediviziji dug više od mesec i po dana.

Međutim, ni vođstvo Fajenorda nije dugo ostalo na snazi. Odluka da se postepeno povlači ka svom golu i pokuša da odbrani prednost aktuelnom šampionu Holandije se obila deset minuta pošto je preokrenuo rezultat. Kao i kod prvog gola Filipsovaca, kada je odložio dugu loptu za Tilmana, veliki posao i kod drugog pogotka odradio je Luk de Jong. Iskusni napadač osim što je prvi strelac Eredivizije sa 22 gola ujedno je i najbolji paker sa 11 asistencija, a da pored golgeterskih sposobnosti poseduje i plejmejkerske demonstrirao je još jednom u 71. minutu kada je sa puno osećaja 'prebacio' Tomasa Belena i uposlio Gusa Tila, koji je volej udarcem sprečio prvi ligaški poraz tima iz Ajndhovena i zadržao prvog pratioca na bezbednih deset poena razlike.

EREDIVIZIJA - 24. KOLO

Petak

Volendam – NEC 2:5 (0:3)

/Semedo 49, But 86 – Hansen 11, Sano 31, Sou 41, Gonzalez 78, Larsen 90/

Subota

Go Ahed - RKC 1:0 (0:0)

/Brum 61/

Vitese - Tvente 1:2 (1:1)

/Proper 44ag - Van Volfsvinkel 4, Brenet 79/

Sparta - AZ Alkmar 1:1 (0:1)

/Veršueren 75 - Sugavara 25/

Nedelja

Ajaks - Utreht 2:0 (1:0)

/Brobi 39, Tejlor 77/

Herenven - Zvole 2:0 (1:0)

/Tahiri 45+1, Van Amersfort 67/

PSV - Fajenord 2:2 (1:1)

/Tilman 4, Til 71 - Minte 22, Himenez 61/

16.45: (1,95) Fortuna Sitard (3,50) Ekscelzior (3,90)

20.00: (2,55) Herakles (3,30) Almere Siti (2,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

PSV AjndhovenFajenordEredivizija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara