Ferdinand, Oven i Klatenburg: Izvinite, ali ono nije penal!

Vreme čitanja: 2min | čet. 07.03.19. | 09:36

"Damir Skomina je samo primenio pravila Uefe", kaže engleski sudija

Mnogo je bure podigla pobeda Mančester Junajteda nad Pari Sen Žermenom (3:1). Lopta je pogodila u ruku Presnela Kimpembea, Damir Skomina je posle gledanja VAR-a pokazao na belu tačku, a Markus Rašford je odveo dalje Crvene đavole i izbacio moćni i skupi Pari Sen Žermen.

Sve je prokomentarisao i bivši premijerligaški sudija Mark Klatenburg. On kaže da po njegovom mišljenju ono nije bio penal, ali da je Skomina ispoštovao pravila Uefe i sa te strane pravilno dosudio najtrožu kaznu.
"Da budemo jasni, sudija Damir Skomina je primenio pravila Uefe. PSŽ će zbog toga biti veoma ljut i ja razumem zašto. Ovo, po mom mišljenju, ne bi trebalo da bude penal. Kimpembe nije namerno udario loptu rukom", kaže Klatenburg.

Izabrane vesti

Nastavio je Mark da obrazlaže svoje viđenje situacije.
"Ovo nikada ne bi bilo dosuđeno kao penal u Premijer ligi, ali je svirano u Ligi šampiona zbog Uefinih poslednjih instrukcija ka sudijama. One su došle posle toga što je Mančester SIti primio sličan gol protiv Šalkea prošlog meseca".

Na šta se odnose te instrukcije?
"Uefa želi da kazni situacije kada se igra rukom, a kada ruka nije u prirodnom položaju i kada je isturena. I zato su u tome sudije konzistentne. Kako god, gledao sam usporeni snimak, a kada je igra rukom u pitanju, ona uvek deluje gore nego što jeste kada je u usporenom snimku. Uvek želim da gledam igru rukom i realnom vremenu. Primenite to ovde i to nije penal jer se igrač okrenuo leđima i pokušao je da pomeri ruku od lopte", kaže Klatenburg.

Tako je iz ugla sudije, a isto kažu i Rio Ferdinand i Majkl Oven.
"Ne interesuje me šta će mi bilo koji sudija reći, ovo jednostavno nije igra rukom. On se jednostavno okrenuo na drugu stranu. Ne mislim da je ovo igra rukom. Volim što je svirano, ali ne razumem to. Pravilo je pogrešno. Nije fer prema defanzivcu", kaže čuveni štoper Ferdinand.

Isto mišljenje ima i Oven.
"Znam da će biti ljudi koji će reći da jeste penal, ali za mene nije ni u milion godina. Čovek se okrenuo, ruka mu nije u neprirodnom položaju. Čim je došlo do VAR-a mogli smo da znamo da će biti penal. Ono što smo naučili sa VAR-om je da svaki bivši fudbaler misli da nešto nije penal, a da svaki sudija misli da jeste. Tu postoji ogromno neslaganje i to je zabrinjavajuće", kaže Oven.

 


tagovi

Rio FerdinandMark KlatenburgMajkl Oven

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara