Mohanad Lašin je promašio jedanaesterac prošle godine u finalu Kupa afričkih nacija, posle čega je Senegal došao do titule (©AFP)
Mohanad Lašin je promašio jedanaesterac prošle godine u finalu Kupa afričkih nacija, posle čega je Senegal došao do titule (©AFP)

Ferencvaroš na vreme shvatio: U Egiptu ima dobrih pojačanja za evropske klubove

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.02.23. | 10:02

Vezisti Mohanadu Lašinu bi duel sa Nacionalnom bankom (utorak, 18.00) mogao da bude poslednji u dresu Fjučura pred selidbu u Evropu

Najbolji egipatski fudbaleri uglavnom igraju za Al Ahli iz Kaira ili Zamalek, dva najuspešnija, ali i najbogatija lokalna kluba. Takvi igrači su uglavnom platežno nedostižni za evropske ekipe srednje klase, a nedovoljno kvalitetni za one bogatije, ali ko je spreman da isprati ostatak lige može da pronađe nešto zanimljivo što je najvećima promaklo ispod radara. Bazel je tako svojevremeno „iskopao“ Mohameda Salaha iz Arab Kontraktorsa, a sličan biser u pesku sada pokušava da pronađe i Ferencvaroš.

Prema pisanju mađarskih i egipatskih medija, klub iz Budimpešte je blizu dogovora sa 26-godišnjim vezistom Mohanadom Lašinom, članom najprijatnijeg iznenađenja ove sezone u Premijer ligi Egipta, Fjučura. Defanzivni vezista je prošlog leta stigao u klub koji se do pre dve godine zvao Koka Kola FK, ali je uz novog vlasnika promenio i ime. Vrlo brzo se Lašin izborio za mesto u startnoj postavi.

Izabrane vesti

Doduše, očekivano. Nije bio baš jeftina investicija za Fjučur – 1.000.000 dolara (958.000 evra) zaradio je Al Gaiš na ime obeštećenja za igrača koji je sakupio devet nastupa za reprezentaciju Egipta.

Odigrao je Lašin 17 mečeva za Fjučur (13 prvenstvenih i četiri u Kupu konfederacije), uz jedan postignut gol, a susret sa Nacionalnom bankom Egipta koji je na programu ovog utorka od 18 časova, mogao bi da mu bude poslednji za ovaj tim.

18.00: (2,00) Fjučur (3,15) Nacionalna Banka Egipta (3,70)

Ferencvaroš ima rok do 14 februara, kada se zatvara prelazni rok u Mađarskoj, da pronađe zamenu za Aisu Lajdunija. Tunišanin je ove zime prešao u Union Berlin za 4.100.000 evra, što je ostavilo dovoljno Mađarima dovoljno prostora u budžetu za nova pojačanja. Ako kojim slučajem Lašin ipak ne prihvati ponudu, alternativa mu je Mohamed ali ben Romdane iz Esperans Tunisa. Klub iz Budimpešte trenutno ima šestoricu afričkih fudbalera: Braću Mmae iz Maroka, Nigerijca Andersona Esitija, Franka Bolija iz Obale Slonovače, Ovusua iz Gane i Adamu Traorea iz Malija.

Podsetimo, Ferencvaroš na proleće čeka borba u Ligi Evrope, pošto je izborio direktan plasman u osminu finala tako što je u grupi bio prvi ispred Monaka, Trabzona i Crvene zvezde. U domaćem prvenstvu je Fradi ubedljivo prvi, posle 18 kola ima čak 14 bodova više od drugoplasiranog Kečkemeta.

Zaličilo je u jednom momentu da bi Fjučur u svojoj drugoj sezoni u elitnom rangu mogao čak i da napadne titulu. Ipak, remiji sa Piramidsima i Al Masrijem (po 1:1) i poraz od Zamaleka (2:1), sve u poslednja četiri kola, vratili su ga u realnost.

Fjučur je i dalje matematički u konkurenciji, za liderom Al Ahlijem zaostaje šest poena, doduše uz odigran meč više, a realno je da u poslednjoj utakmici u prvoj polusezoni trijumfuje. U goste mu dolazi Nacionalna Banka Egipta, koja igra najslabiju sezonu od kako je pre tri godine ušla u elitu. Iz 16 utakmica je ostvarila tek dve pobede (po sedam remija i poraza), pa se sa 13 bodova nalazi u zoni ispadanja.

Na dosad odigranih šest mečeva u 2023. godini Bankari nemaju nijedan trijumf. Prošle sezone Fjučur ju je lako savladao na oba duela, sa po 2:0 i 4:1. Lašin je protiv Nacionalne banke igrao četiri puta kao igrač Al Gaiša, uz učinak od po jedne pobede i remija, kao i dva poraza.

EGIPAT 1 – 17. KOLO

Nedelja

Gazl El Mahala – Haras El Hodud 1:2 (0:2)

/Feliks 15, Ziko 44/

El Dakleja – Asvan 1:2 (1:2)

/Samir 28pen – Kaled 1, Zaki 40/

Keramika Kleopatra – Enpi 0:1 (0:1)

/Jusef 2/

Al Itihad – Ismaili 1:1 (0:1)

/Ala 76 – El Šami 1/

Ponedeljak

Farko – Zamalek 3:0 (2:0)

/Nagib 6, Gamal 29, Bakit 90+4/

Utorak

13.45: (2,80) Smuha (2,85) Al Masri (2,65)

16.00: (4,80) El Gaiš (3,45) Piramids (1,70)

18.00: (2,00) Fjučur (3,15) Nacionalna Banka Egipta (3,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Egipat 1Mohanad LašinFjučurFerencvaroš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara