FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

FIFA objavila trojicu kandidata za najboljeg golmana sveta, kiksevi na kraju godine koštali Onanu

Vreme čitanja: 2min | uto. 12.12.23. | 19:25

Bono drugi put zaredom u najužem izboru, Ederson bi konačno mogao do trofeja, Kurtoa izenađenje

Jeste da se prema zvaničnim propozicijama FIFA nagrada za najboljeg golmana sveta dodeljuje za period od 19.decembra 2022. do 20. avgusta 2023. godine, no čini se da je međunarodni žiri sastavljen od selektora i kapitena svih reprezentacija članica Svetske fudbalske federacije i sportskih novinara bar podsvesno uzeo u obzir i izdanja čuvara mreže u periodu posle pomenutog 20. avgusta.

Takav se utisak stiče kada se pogleda lista trojice kandidata za najboljeg golmana sveta, a na njoj nema Andrea Onane. Bio je Kamerunac jedan od najzaslužnijih za plasman Intera u finale Lige šampiona, ali je po prelasku u Mančester Junajted često beležio kikseve i doprinosio sivilu Đavola ove jeseni. Očigledno ga je neubedljiv utisak od poslednjih meseci koštao sve dobrog što je prethodno uradio na Meaci.

Izabrane vesti

Naslednik prošlogodišnjeg laureata Emilijana Martinesa biće saopšten na ceremoniji u Londonu 15. januara a u trci za Zlatnu rukavicu FIFA boriće se Ederson, Jasin Bunu i Tibo Kurtoa.

Edersonov izbor u TOP 3 potpuno je očekivan, uzimajući u obzir da je Brazilac konačno došao do titule šampiona Evrope s Mančester Sitijem, uz nastavak dominacije u Premijer ligi. Čini se da bi sve osim izbora Gvardioline uzdanice bilo veliko iznenađenje.

Heroj Maroka s Mundijala u Kataru od pre godinu dana Jasin Bunu u prošlogišnjem izboru zauzeo je treće mesto, a sada će u najmanju ruku ponoviti prošlogodišnji rezultat. Istakao se Bono posle Svetskog prvenstva i na klupskoj sceni, pošto je predvodio Sevilju do novog trofeja u Ligi Evrope, a u penal seriji finalnog meča protiv Rome odbranio je dva penala izabranicima Žozea Murinja.

Bez ikakve dileme najveće iznenađenje na listi je imenovanje Tiboa Kurote među najbolji trojac. Belgijanac jeste bio standardno dobar prošle sezone, mada je Realova sezona bila prilično prosečna za standarde Krajevskog kluba (rutinska eliminacija od Mančester Sitija u polufinalu Lige šampione i drugo mesto u Primeri iza Barselone). Kurtoa je već dobio ovu nagradu 2018. godine i utisak je da će u najboljoj varijanti moći do drugog mesta.

Prethodnih godina prestižno priznanje osvajali su Đanluiđi Bufon 2017, Kurtoa 2018, Alison 2019, Manuel Nojer 2020, Eduar Mendi 2021 i Emilijano Martines 2022.


tagovi

FIFAEdersonJasin BonoAndre OnanaTibo Kurtoa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara