Filip Kostić (©Reuters)
Filip Kostić (©Reuters)

Filip Kostić o plesu u Barseloni: Uvek igram svoju igru, Dembeleu ne smeš da ostaviš ni metar

Vreme čitanja: 4min | pon. 18.04.22. | 16:15

“Možemo i do pehara Lige Evrope“, kaže srpski reprezentativac za Mozzart Sport

Ćavi je oživeo ekipu, nek se pazi Real, nek se čuva Evropa. Tako se pisalo o podmlađenom sastavu Barselone, posebno posle ubedljivih 4:0 u El Klasiku sa Realom, ali su sve te priče utihnule nakon što su Filip Kostić i Ajntraht otresli Blaugranu i pobedom od 3:2 nasred stadiona Kamp Nou izborili plasman u polufinale Lige Evrope.

Niko se tome nije nadao. Osim naravno svih u Frankfurtu. A Filip Kostić se nije previše opterećivao imenom rivala. Upalio je agregat, trčao i napred i nazad, i sa dva gola i asistencijom izrastao u junaka Ajntrahtove pobede. Posle svega, za Mozzart Sport skromno priča o igri u Kataloniji.

Izabrane vesti

Barselona je jako dobor uigrana i organizovana ekipa, ipak je jedna od najboljih na svetu. Jesu imali malu rezultatsku krizu, ali su izašli iz toga pobedom nad moćnim Realom od 4:0. Imaju vrhunske pojedince, drugi su na tabeli španske lige. Mi smo na vreme dali golove, dobro se branili, dobro stajali na terenu, nismo im dozvolili da igraju njihovu prepoznatljivu igru. Igrali smo iznad granica krajnjih mogućnosti i uspeli smo da sačuvamo rezultat“, smireno će Kostić, kao da je izbacio Bragu, a ne Barselonu.

Ima i osnova za takvo razmišljanje.

Još u prvoj utakmici smo videli da možemo sa njima. Naravno, ljudi u klubu su realni, takođe su i navijači znali kakav je protivnik pred nama. Nismo imali pritisak“.

Kad je ipak utakmica počela – pritisak je od starta bio na španskom timu. Oskar Mingeza nije znao kako da se otrese Kostića, ni Seržinju Destu u kasnijoj fazi meča nije bilo dobro. Kostić opet spušta loptu.

Ja uvek igram svoju igru. Imam svoj stil koji ne menjam bez obzira na to ko je na poziciji odbrambenog igrača i bez obzira na to koji je protivnik u pitanju“.

Pa opet, nije lako uraditi sve to u ofanzivi, a pride se konstantno pojavljivati u defanzivi. Značajno je Kostić pomogao saigračima iz odbrambene linije da sačuvaju prvo Usmana Dembelea, a zatim i Adamu Traorea. Znamo svi o kakvim se individualcima rade.

Odbrambeno je bilo vrlo zahtevno. Dembeleu ostaviš metar prostora on te prođe, igrač je koji ima najbolju varku telom. Ne traži duel, moraš da mu priđeš blizu. Traore je brz, eksplozivan, non-stop igra jedan na jedan“.

Nije vredelo Barseloni. Kostić je još jednom pokazao koliko opasan može da bude, posebno kada mu se ostavi prostor. I ne samo on. Možda je onaj Ajntrat sa Jovićem, Rebićem i Aleom bio i kvalitetniji, ali ova generacije je na trenutke podsetila na onu Borusiju Jirgena Klopa. Svaku kontru počinjali su kao da su iz topa ispaljeni.

Da, taj tim je bio strašan, ali... Jednom prilikom mi je novi sportski direktor, Markus Kroše, rekao da želi da unapredi brzinu ekpe, da hoće da dovede brze i mlade igrače. I zaista je tako uradio. Takođe, trener Zlagner dosta dobro analizira protivnike, a dosta pažnje posvećuje taktičkoj i fizičkoj spremi“.

Kod Kostića, bar, ta sprema nikad nije bila problematična.

Ni sam nemam predstavu koliko sam pretrčao“, smeje se srpski as, kome uloga ofanzivnog spoljnjeg u formaciji sa trojicom štopera očigledno najbolje leži.

Tako je, to je formacija koja mi najviše prija“.

Nije samo do fizike. Već dugo u Nemačkoj pričaju da Kostić ima najbolji centaršut u Bundesligi, verovatno i šire?

Dobar centaršut je nešto što me je krasilo još dok sam igrao u mlađim kategorijama. Sećam se da sam na jednom merenju, imao sam 18 godina samo, imao drugi po snazi šut u srpskoj Superligi“.

Sada ima i centaršut i fiziku, iskustvo, pa i samopouzdanje naraslo kao kvasac posle eliminacije Barselone. Posle toga ništa nije nemoguće. Možda čak ni osvajanje pehara Lige Evrope?

Frankfurt to svakako može. Mi smo prošli Betis i Barselonu na putu do polufinala, pre toga smo imali tešku grupu (Olimpijakos, Fenerbahče, Antverpen)... Sve je moguće. Protiv Vest Hema šanse su 50:50. Lajpcig je veliki favorit protiv Rendžersa. Videćemo“.

Ako Kostić nastavi ovako sve je moguće. Pa i zanimljivo leto, jer Filipa odavno prate bogatiji evropski klubovi, a deluje da je i on sam napredovao toliko da mu je mesto u Ligi šampiona?

Ne razmišljam o odlasku. Videćemo šta će biti na leto. Trenutno želim samo da sa Frankfurtom ostvarim što bolji rezultat“.

Prvo sa Frankfurto, a na zimu ima i taj Mundijal...

Mislim da imamo apsolutno pravo da se nadamo i da očekujemo najmanje prolazak grupne faze“, završio je Kostić javljanje za Mozzart Sport.



tagovi

Filip KostićAjntraht Frankfurt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara