PSV (©AFP)
PSV (©AFP)

Filips arena je drhtala, pa u transu podrhtavala: PSV sa ivice ambisa do pobede nad Monakom

Vreme čitanja: 4min | uto. 09.08.22. | 23:04

Dinamo Kijev pregrmeo gostovanje u Austriji

Prevrtljiva fudbalska lopta. Čas si gore, čas si dole, sve se promeni u roku od nekoliko minuta. Emocije navijača PSV Ajndhovena su večeras prošle put od 360 stepeni. Lepo je krenulo, lepo se završilo, ali je između toga bio pravi košmar.

Monako neće videti ove sezone Ligu šampiona. A, samo koji minut ga je delio od proboja u 4. kolo i sudara sa Glazgov Rendžersom. Lopta je, ipak, okrenula leđa Francuzima, pa će PSV naredne nedelje početi dvomeč sa Škotima za ulaz u grupnu fazu Lige šampiona. Posle 120 minuta igre Holanđani su slavili sa 3:2 (2:2, prvi meč 1:1).

Izabrane vesti

Sve je išlo na vodenicu PSV Ajndhovena u prvih 45 minuta revanša sa Monakom. Delovalo je da je put ka plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona – autoput. Imali su Filipsovci vođstvo posle prvog poluvremena koje im je doneo Verman. A, onda je u nastavku neko „ugasio svetlo“.

Kao da je neki drugi tim izašao na teren u nastavku. Monako je prosto leteo terenom i kao roj osa nadirao na polovinu Holanđana. Promašili su Francuzi nekoliko šansi, ali nisu gubili smirenost, samo su posle toga dodavali gas. PSV gotovo da nije postojao na terenu u drugom delu.

Uvertira u preokret bila je stativa koju je pogodio Maripan, a isti igrač je samo koji minus kasnije posle karambola u šesnaestercu PSV-a našao put do mreže, do izjednačenja. Gol je dodatno razradio motor tima iz Kneževine, a domaćina je potpuno ugasio. Monako je držao loptu, gradio akcije, a i lako je uništavao svaki pokušaj domaćina da zapreti.

Kontra brzinom munje sevnula je u 70. minutu, a Visam Ben Jeder je bio tu da ga kruniše pogotkom za potpuni preokret, za vođstvo Monaka – 2:1. Dominantno je izgledao Monako, nije mirisalo da nepovezani PSV može da se vrati u meč. I onda pravo niotkuda i to u 89. minutu Gutierez je za koji milimetar izbegao ofsajd i glavom izjednačio na 2:2.

Malo stegnutije, kao što se moglo očekivati, igralo se u produžetku. A, opet je Monako bio bliži golu. Embolo je u 93. minutu pogodio prečku, dok je Dijata u 105. tukao iz voleja sa desetak metara i pogodio Gutiereza na petercu. Kao što to obično biva, stigla je kazna.

Akcija PSV-a, centaršut na drugu stativu, a tamo se ubacio kapiten, Luk de Jong, koji je glavom našao put do mreže. Gol – 3:2. Tresle su se u transu tribine FIlips arene, klub iz Ajndhovena je na korak od Lige šampiona.

Dinamo Kijev je napravio još jedan korak ka Ligi šampiona. Zanimljivo je da je teže izašao na kraj sa Šturmom nego prethodno sa Fenerbahčeom.

Tek u produžetku revanša u Gracu Ukrajinci su došli do golova koji su ih odveli u poslednje kolo kvalifikacija – 2:1 (1:0, prvi meč 0:1). I do duela sa Benfikom za mesto u Ligi šampiona, u koji, ipak, ulazi kao autsajder.

Slabo je Dinamo odigrao utakmicu u Austriji. Prvi je promašio veliku šansu, a onda je Šturm bio taj koji je diktirao ritam i stvarao prilike. Nije ih bilo mnogo ni na jednoj strani, ali ih je domaćin stvorio više.

Šturm je do gola došao u 27. minutu preko Rasmusa Hojlunda. Atipično se spetljala odbrana Dinama, a Danac je i malo srećno i spretno pogodio dalji ugao. I posle tog gola ekipa iz Graca je bila bolja, Kijevljani su stvorili tek jednu ozbiljnu priliku. Sve do produžetka.

U 97. minutu je Vivčarenko udahnuo život Dinamu tako što je posle akcije koja je dugo trajala uspeo da umakne odbrani Šturma na levoj strani, da se ubaci iza leđa, a onda da pravovremenu asistenciju Cigankova „spakuje“ u gol za 1:1.

Opao je elan domaćem timu, a daleko iskusniji, za ovako bitne mečeve, Kijevljani su došli i do drugog gola, koji je rešio sve dileme, egzekutor je bio Cigankov, možda trenutno najbolji igrač Dinama.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA – 3. KOLO (REVANŠI)

Utorak

Žalgiris – Bodo Glimt 1:1 (1:0), prvi meč 0:5

/Kjeremeh 39 – Mugiša 51/

Apolon – Makabi Haifa 2:0 (2:0), prvi meč 0:4

/Ongenda 19, Kol 27/

Pjunik – Crvena zvezda 0:2 (0:1), prvi meč 0:5

/Kanga 44 pen, Pavkov 60/

Plzenj – Šerif 2:1 (1:0), prvi meč 2:1

/Kliment 10, Moskvera 62 – Akanbi 47 pen/

Midtjiland – Benfika 1:3 (0:1), prvi meč 1:4

/Sisto 63 – Enco Fernandez 23, Enrike Arauho 56, Gonsalveš 88/

Dinamo Zagreb – Ludogorec 4:2 (3:1), prvi meč 2:1

/Drmić 12, Oršić 27, pen, 44, Petković 87 pen - Despodov 45+4, 49 pen/

Ferencvaroš – Karabag 1:3 (0:1), prvi meč 1:1

/Traore 86 - Zubir 7, Vađi 54, 78/

PSV Ajndhoven - Monako 3:2 (2:2, 1:0), prvi meč 1:1

/Verman 21, Gutierez 89, De Jong 109 - Maripan 58, Ben Jeder 70/

Šturm - Dinamo Kijev 1:2 (1:0, 1:0), prvi meč 0:1

/Hojlund 27 - Vivičarenko 97, Cigankov 112/

Glazgov Rendžers - Sent Žiloaz 3:0 (1:0), prvi meč 0:2

/Tavernije 45, Čolak 58, Tilman 79/


tagovi

ŠturmDinamo KijevPSV AjndhovenMonakoLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara