Sandro Švarc, budući trener Herte (©Reuters)
Sandro Švarc, budući trener Herte (©Reuters)

Finale kupa prilika za Švarca da se od Rusije oprosti trofejem, a za Maksimenka, Zobnina i Makarova da operu ukaljano ime

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.05.22. | 09:55

Spartak i Dinamo se za pehar bore u nedelju od 16 časova

Poslednja prilika za moskovske fudbalske velikane, Spartak i Dinamo, da spasu koliko-toliko ovu sezonu. Sastaće se ove nedelje od 16 časova u finalu Kupa Rusije, ko pobedi na Lužnikiju osvojiće trofej na koji dugo čeka, dok će poraženi želeti što pre da zaboravi na sve što se ove godine dešavalo.

Iza najljućih moskovskih rivala je sezona puna razočaranja. Spartak je u prvenstvu igrao izuzetno loše, a iz Lige šampiona ispao je u kvalifikacijama. Ipak, u Ligi Evrope izborio je dalji plasman, ali eliminisan je u osmini finala pre nego što se lopta i zakotrljala na njegovom nesuđenom duelu sa kasnijim polufinalistom RB Lajpcigom.

Izabrane vesti

S druge strane, Dinamo nije nastupao u nekom od međunarodnih takmičenja, što mu je omogućilo da se sasvim fokusira na šampionsku trku sa Zenitom. Delovalo je da može da je dobije, ali je posustao u finišu. Demotivisala je igrače odluka UEFA da izbaci ruske klubove iz njenih takmičenja, kada je to ozvaničeno Policajci su osvojili samo jedan bod iz poslednjih pet kola i pritom se naprimali golova.

Dinamo je prvenstvo završio na trećoj poziciji, u finišu ga je prestigao Soči. Da se ide u Evropu, moskovski tim bi ostao tako bez Lige šampiona, ali to je sada već nevažno. Mnogi su u Rusiji poleteli da svale krivicu na nemačkog stručnjaka Sandra Švarca, na kraju je i smenjen, mada se mora priznati da je 43-godišnji strateg zaslužio mnogo bolji tretman.

16.00: (2,90) Spartak Moskva (3,25) Dinamo Moskva (2,50)

Kada je preuzeo Dinamo, niko nije smatrao Moskovljane za kandidate za vrh. U njegovoj drugoj sezoni u klubu, sve dok se politika nije umešala u dešavanja na terenu, Policajci su bili pravi hit. Posle svega je Švarc trpeo pritisak čak i iz otadžbine, pošto su Nemci zahtevali od njega da što pre napusti Rusiju. Nije to uradio, ostao je do kraja sezone, a sada ima priliku da se od Moskve oprosti trofejem.

Bez obzira na ishod duela sa Spartakom, Švarc će sledeće sezone da sedi na klupi Herte. Pošto je berlinski klub nekim čudom, pobedom nad HSV-om u baražu, ostao u Bundesligi, Švarc se dogovorio sa čelnicima da ga preuzme.

Naravno da smo razočarani i nezadovoljni završetkom prvenstva. Imamo mlad tim, razumljivo je što nije uvek stabilan i konstantan. Dinamo ima potencijal da nastavi razvoj i sve potrebne resurse da se podigne na viši nivo. Mora samo da nastavi u ovom smeru“, poručio je Švarc.

Osvajanje nacionalnog kupa moglo bi da makar malo spere gorčinu, jer iako trijumf u njemu verovatno ne vodi u Evropu, pehar će predstavljati lep ukras u vitrini. Spartak je kup što SSSR, što Rusije, osvajao 13 puta, ali je poslednji put slavio pre 19 godina. Dinamo ima sedam trofeja, no njegov post traje još od 1995.

Od raspada SSSR-a ovo je njihov prvi okršaj u njegovom finalu, dok se ranije neretko događalo da se za pehar bore dva kluba iz prestonice. Što se ukupnog međusobnog bilansa tiče Spartak je uspešniji, a poslednji njihov duel, odigran početkom marta – malo pošto su crveno-beli izbačeni iz LE – pripao mu je s rezultatom 2:0.

Spartak je sezonu završio na preslaboj 10. poziciji, a praktično do samog finiša je morao da gleda iza sebe, kako ne bi završio u zoni ispadanja. Sakupio je samo 38 bodova iz 30 kola, zbog čega se veliki broj njegovih igrača našao na udaru javnosti. Ruski portal Čempionat je uvrstio čak trojicu crveno-belih Moskovljana na listu najvećih razočaranja sezone, golmana Aleksandra Maksimenka, napadača Džordana Larsona (nije dao nijedan gol na 17 prvenstvenih mečeva) i vezistu Romana Zobnina. Tu se našao i Dinamov Denis Makarov, najviše zbog toga što je plaćen 7.500.000 evra, a u ligi je zabeležio tek po tri gola i asistencije. Na toj crnoj listi su se našli i naš Đorđe Despotović, koji je sa Arsenalom iz Tule ispao iz lige, kao i Hrvat iz prvaka Zenita Dejan Lovren.

Sada je na Maksimenku, Zobninu i Makarovu da probaju barem u finalu kupa da koliko-toliko demantuju kritičare. Larson s druge strane neće moći ovako da opere svoje okaljano ime, on je iskoristio rat u Ukrajini kao izgovor da pobegne iz Rusije i ode na pozajmicu u AIK. Sada se Spartakovi navijači nadaju da se ni neće više vraćati.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

KUR RUSIJE – FINALE

Nedelja

16.00: (2,90) Spartak Moskva (3,25) Dinamo Moskva (2,50)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kup RusijeDinamo MoskvaSpartak MoskvaSandro Švarc

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara