Andre-Pjer Žinjak (©AFP)
Andre-Pjer Žinjak (©AFP)

Finale meksičke Aperture: Žinjak je klasa i sa 38 godina, ali da li je to dovoljno za tron?

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.12.23. | 23:01

Tigres dočekuje Klub Ameriku (petak, 04) u prvom od dva meča za titulu

Želeli smo Gvadalahari Čivasu i srpskom treneru Veljku Paunoviću da dođu do titule u Meksiku, ali to jednostavno nije realno. U toj državi druga dva kluba su trenutno ubedljivo najbolja, osvajač Klausure Tigres i Klub Amerika, a upravo oni će se sastati u noći između četvrtka i petka od 04.00 časova po srednjoevropskom vremenu u prvom susretu finala plej-ofa.

Tigres je proletos uzeo krunu pobedom nad Čivasom u finalu. Sada ima dobru priliku da objedini oba dela takmičenja, a do finala Aperture je stigao kao trećeplasirani tim u ligaškom delu.

Izabrane vesti

Nije tu bilo puno iznenađenja. Igrao je koliko mu je trebalo, kada je osigurao jednu od prvih šest pozicija malo je usporio, pa je vezao tri meča bez pobede (poraz i dva remija). Dovoljno da ga Monterej prestigne, ali ne i ugrozi, pošto je u plej-ofu rutinski preko Pueble (ukupno 5:2) i Pumasa (2:1) stigao do finala.

Klub Amerika je prikazala najviše od svih timova ove sezone u Aperturi. Najtrofejniji meksički klub je sakupio 40 od mogućih 51 poena, zabeležio čak 12 pobeda iz 17 utakmica i niko nije bio ni blizu toga da ga stigne. Međutim, u Meksiku duže vreme već titulu nije osvajao najbolji tim iz ligaškog dela, pa sada velikan iz Meksiko Sitija pokušava da prekine tu crnu tradiciju.


04.00: (2,55) Tigres (3,20) Klub Amerika (2,85)


Dobro znaju izabranici Andrea Žardina šta mogu da očekuju od Tigresa, sastali su se sa njim 12. novembra u ligi. Bilo je tada 0:0, mada nije isključeno da su obe ekipe igrale malo pod ručnom.

Klub Amerika je u četvrttfinalu nadigrala šampiona Severne Amerike Leon sa ukupnih 4:2, a potom je u polufinalu bila bolja i od San Luisa sa 5:2. Do revanša polufinala, koji je izgubila sa 2:0, što i nije bilo tako bitno posle 5:0 iz prvog susreta, Amerika je nanizala 19 uzastopnih utakmica bez poraza. Ima najbolji napad i odbranu, statistički gledano najviše stvorenih šansi tokom lige… Tu su brojni trofejni fudbaleri poput Džonatana dos Santosa, Dijega Valdesa, Alvara Fidalga, Hulijana Kinjonesa, Enrija Martina i Sebastijana Kaseresa. Dovoljno iskustva da se posle pet godina čekanja titula vrati u vlasništvo Orlova.

Ništa manje atraktivan sastav nema ni Tigres. Najzvučniji igrač je Andre-Pjer Žinjak, nekadašnji francuski reprezentativac, ali tu su i Dijego Lajnez, Sebastijan Kordova, Rajmundo Fulgensio, Džonatan Ozijel Erera i Marselo Flores. Sve su to igrači dokazani u meksičkom fudbalu.

Žinjaku je ovo već osma sezona otkad je stigao iz Olimpik Marselja u Tigres. U međuvremenu je postao najbolji strelac u istoriji kluba, doneo je Tigrovima pet titula (tri Aperture i dve Klausure), kao i KONKAKAF Ligu šampiona. Iako je 5. decembra proslavio 38. rođendan, evidentno je da ne namerava da stane. Sa 11 golova u Aperturi (devet u ligi i dva u plej-ofu), kao i četiri asistencije, Francuz je najbolji strelac ekipe.

Tigres bi se sa devetom titulom izjednačio na četvrtoj poziciji na tabeli svih vremena, zajedno sa Kruz Azulom. Ispred njega bi i dalje ostali Klub Amerika (13 titula), Čivas (12) i Toluka (10). Leon ima osam, Pumas i Pačuka po sedam titula.

Revanš meč finala igra se već u noći između nedelje i ponedeljka u Meksiko Sitiju.


MEKSIKO 1 (APERTURA) – FINALE (PRVI MEČ)

Petak

04.00: (2,55) Tigres (3,20) Klub Amerika (2,85)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Meksiko 1Andre Pjer ŽinjakAndre-Pjer ŽinjakKlub AmerikaTigres

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara