Detalj sa jednog od proteklih derbija (©Shutterstock)
Detalj sa jednog od proteklih derbija (©Shutterstock)

Finalni klasik u podeljenoj zemlji

Vreme čitanja: 2min | sub. 04.07.20. | 14:11

Dinamo na Šahtjor

Finalni klasik sezone u podeljenoj zemlji. Dinamo na Šahtjor, potlačen na slavljenika. Derbi Ukrajine na programu je večeras na Olimpijskom stadionu u Kijevu, gde drugoplasirani Dinamo dočekuje krunisane Rudare (18.30).

Uprkos očiglednom nedostatku motivacije tima iz Donjecka, koji je već rešio glavni zadatak u sezoni osvojanjem titule prvaka, on ipak ne želi da bude vreća za udaranje u sparing duelu. Momke Luisa Kastra motiviše baš ta veća želja Dinama da uzme skalp rivalu. O tome najbolje svedoči podatak da uprkos činjenici da su već osvojili lovorike nijedan od asova Šahtjora nije otišao na odmor. Očigledno je da Žunior Moraeš, Tajson, Marlos i drugari žele još jednom da preslišaju Kijevljane, koje su poslednjeg dana maja savladali sa 3:1 u okviru plej-ofa.

Izabrane vesti

Dinamo se bori za drugo mesto i plasman u Ligu šampiona, pa svaki potencijalni kiks može skupo da ga košta. Zorja je na trećem mestu sa samo dva boda zaostatka, tako da potencijalni poraz preti da bude koban po Bele. A, situacija pred derbi nije bajna. Nimalo.

Nije reč samo o neuspešnoj igri tima u prethodnom kolu u Černigovu, gde je Dinamo poražen sa 2:3. Sav skepticizam u vezi s tim povezan je s teškom kadrovskom situacijom sa kojom se suočava trener Oleksej Mihajličenko. Zbog kartona Šabanov i Šepelev neće igrati, a zbog povreda Popov i Mikolenko. A to je nedostatak četiri standardna igrača, od kojih trojica igraju u odbrani. Jedina pozitivna stvar je što se Burda oporavio od teške povrede, ali dugo vremena nije bio na terenu. Na ovaj ili onaj način, Mihajličenko će morati da izvrši eksperiment u defanzivnom delu.

Rudari, rekosmo, imaju svoj cilj. Uprkos činjenici da je posle šampionskog slavlja generalni direktor Šahtjora Sergej Palkin rekao da će u preostalim mečevima ekipa igrati sa drugopozivcima, sa akcentom na mladima, sada se ne očekuje da će Kastro previše da eksperimentiše. To nije učinio u utakmici protiv Zorje, malo je verovatno da će baš sada protiv Dinama.

Na kraju, bez obzira na to, Dinamov tim ostaje glavni protivnik Šahtjora, a eventualni poraz Rudara u derbiju predstavljao bi mrlju na šampionskoj kruni.

Predstojeći meč dva najbolja kluba u državi biće njihova šesta konfrontacija ove sezone. Tri sastanka održana u okviru prvenstva završena su u korist Šahtjora - 2:1, 1:0 i 3:1. Ali Dinamo je bio jači u mečevima Kupa. Najpre u Superkupu 2:1, a potom istim rezultatom u osmini finala ukrajinskog Kupa.

UKRAJINA 1, PLEJ-OF - 7. KOLO

Subota

18.30: (2,70) Dinamo (3,30) Šahtjor (2,60)

Nedelja

16.00: (1,50) Desna (4,20) Kolos (6,75)

18.30: (1,52) Zorja (4,10) Oleksandrija (6,75)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

ŠahtjorŠahtjor DonjeckDinamo KijevUkrajina 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara