Trening fudbalera Dinama (©YouTube/Radio Dinamo1948)
Trening fudbalera Dinama (©YouTube/Radio Dinamo1948)

Finansijski krah 18-strukog prvaka Rumunije: Dinamu preti izbacivanje i iz druge lige

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.02.23. | 11:38

Uprkos tome što je prošlog petka velikan iz Bukurešta dobio novog vlasnika, u ponedeljak su se uoči prvenstvenog meča sa Unireom iz Konstance (16 časova) pojavile zabrinjavajuće vesti u lokalnim medijima

Privatizacija, loši rezultati i sve dublja finansijska kriza doneli su nekada moćnom fudbalskom klubu Dinamu iz Bukurešta krizu iz koje se sve teže vidi izlaz. Učestale promene vlasnika u poslednjih nekoliko godina, pa ispadanje prošle sezone u drugu ligu nisu bili dno za 18-strukog prvaka Rumunije, u ponedeljak su se pojavile informacije da bi popularni Crveni psi mogli sledeće sezone da ostanu bez licence za to takmičenje!

Poslednju titulu Dinamo je osvojio još 2007. godine, a 2013. zvanično je privatizovan, kada ga je kupio Jonit Negoica. Međutim, njegova ulaganja nisu donela željene rezultate, klub je ostao u senci FCSB-a i Kluža, a na međunarodnu scenu je izašao samo jednom, u sezoni 2017/2018, kada ga je u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope zaustavio Atletik Bilbao.

Izabrane vesti

Minus u kasi je bio sve veći, Negoica je napustio brod koji tone i prodao klub španskoj kompaniji Benel Internašnal, ali ni novo vlasništvo nije uspelo da obezbedi finansijska sredstva na vreme. Zabranjeno je bilo Dinamu da registruje igrače prošle sezone, sa timom mahom sastavljenim od omladinaca ispao je iz elitnog ranga, a sve to je uzrokovalo da ovog februara ponovo dobije novo vlasništvo.

U petak je zvanično 80,77 odsto akcija kluba kupila kompanija Red end Vajt Menadžment, ali zaposlene je prvo saopštenje novog gazde Vlada Jakoba neprijatno iznenadilo. Iako su nedeljama u nazad dobijali uverenja da će sva dugovanja da im budu isplaćena kada stignu novi vlasnici, sada je svima zatraženo da potpišu da su saglasni da im isplata dugovanja bude odložena za maj ili jun.

Novi deoničari neće dati svoj novac. Međutim, to bi moglo da se promeni u maju ili junu i tada ćete dobiti svoj novac“, navodno je poručio Jakob fudbalerima.

16.00: (1,04) Dinamo Bukurešt (9,00) Unirea Konstanca (29,0)

Oni su dobili verbalno obećanje da će nova kompanija da uloži svoj novac u klub kada bude dobila licencu za takmičenje, odnosno kada sud bude odobrio plan reorganizacije. Da bi se to dogodilo, fudbaleri praktično moraju da potpišu da prihvataju da igraju još tri meseca bez ikakvih nadoknada. U suprotnom, postoji realna opasnost da FS Rumunije ne izda Dinamu licencu za profesionalna takmičenja, pa klub bude prinuđen da se pomeri u neki od amaterskih rangova.

I u ovakvoj situaciji, kada su se igrači Dinama koje sa klupe predvodi relativno anonimni trener Ovidiju Burka nadali platama, Crveni psi nisu beležili baš dobre rezultate. Poslednji meč 17. kola Lige 2 dočekali su na 10. poziciji, sa 24 poena.

Doduše, forma Dinama se zaista popravila u poslednjih nekoliko kola jesenje polusezone, ostvarene su dve pobede na prethodna tri meča. Međutim, sve učinjeno moglo bi da bude uzaludno ako padne igračima moral pred duel sa najslabijim timom jeseni Unireom. Ekipa iz Konstance je poslednja na tabeli sa 12 poena iz 16 mečeva, a zanimljivo da nijednom ove sezone nije ona remizirala, po čemu je jedinstvena u Rumuniji.

Navijači Dinama se nadaju da bi, uprkos svim finansijskim problemima, ekipa mogla da se domogne šestog mesta i tako se plasira u plej-of za promociju u elitni rang. Za tako nešto je potrebno nadoknaditi tri poena minusa u odnosu na Buzau u preostale tri utakmice ligaškog dela. Eventualnom pobedom nad Unireom, Dinamo bi značajno poboljšao svoj položaj pred preostale duele sa Selimbarom (4. mart) u gostima, odnosno Politehnikom iz Temišvara (11. mart) kod kuće.

------------------------

Na redu je nova runda Mozzart Prognozzera i nova šansa za osvajanje vrednih novčanih nagrada. Glavna premija je 200.000 dinara. Opširnije OVDE.

------------------------

RUMUNIJA 2 – 17. KOLO

16.00: (1,04) Dinamo Bukurešt (9,00) Unirea Konstanca (29,0)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rumunija 2Dinamo Bukurešt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara