Andre Kariljo (©Reuters)
Andre Kariljo (©Reuters)

FinCEN dosijei: Sporting i Kariljo kao Partizan i Živković, Abramovič gazdovao i protivničkim igračima

Vreme čitanja: 3min | pon. 21.09.20. | 18:51

Tada doduše vlasništvo treće strane nije bilo zabranjeno

Imali smo WikiLeaks, imali smo Football Leaks, a sada i FinCEN curenje podataka. Reč je o papirima koji su procureli iz odeljenja američkog Ministarstva finansija koje se bavi borbom protiv finansijskog kriminala (FinCEN) do kojih je došao Bazfid (BuzFeed Newsa) a koje u Srbiji objavljuje portal Krik.rs. Međutim, ovde pišemo o sportu, a ni on nije otporan na pranje novca, naprotiv. Pa se tako u FinCEN dosijeima pominje i gazda Čelsija Roman Abramović, koji je, kako pokazuju papiri, držao i igrače van londonskog kluba.

Konkretno, peruansko krilo Andrea Karilja, koji je u dresu Sportinga igrao protiv Čelsija u meču Lige šampiona iz 2014. godine, prenosi Bi-Si-Si (BBC).

Izabrane vesti

Abramovičeva portparolka je negirala da je time prekršeno bilo kakvo pravilo, ali nije demantovala da je ruski tajkun preko kompanije Liston Holdings registrovane na Devičanskim ostrvima imao i udeo u Kariljovom ugovoru.

Treba imati na umu da je vlasništvo treće strane u Premijer ligi zabranjeno još od 2008. godine, ali da je na međunarodnom nivou to pravilo uvedeno tek 2015. Posle utakmice sa Sportingom dakle.

Bivši predsednik Fudbalskog saveza Engleske Lord Trisman sumnja ipak da ovde nema ničeg spornog.

Ne može da bude u redu da vlasnik jednog kluba poseduje igrače u drugim klubovima. Upravo zbog toga je i zabranjeno vlasništvo treće strane”, rekao je Trisman za Bi-Bi-Sijev program Panorama.

Abramovičevo ime je inače isplivalo u dokumentima pošto je utvrđeno da da je čak 1.000.000.000 funti kružilo njegovim ofšor kompanijama, pa se spekuliše da se tako prao novac. Kompanija Liston Holdings se inače već pominjala kada je nemački Špigel objavljivao dokumenta u sklopu Football Leaks curenja podataka.

Sad se ispostavilo da su četiri kompanije sa Kipra na račun Liston Holdingsa uplatila 156.000.000 funti. Bar jedna kompanija sa Kipra je takođe bila u Romanovom vlasništvu.

Što se tiče konkretno Karilja, Liston Holdings je još 2011. kupio 50 odsto prava nad njegovim ugovorom tako što je Sportingu pozajmio 1.000.000 evra kako bi mu pomogao da dovede igrača iz Alijanca Lime.

Dogovoreno je tada i da će Sporting, ako odbije ponudu veću od 6.000.000 evra za Karilja, moratio da Listonu uplati 45 odsto od te ponude. Sličan primer imali smo u Srbiji kad je Partizan morao da plaća penale zbog toga što je odbijena ponuda Benfike od 5.000.000 evra za Andriju Živkovića.

Sporting je pride svake sezone plaćao Liston Holdingsu po 127.000 evra na osnovu “nadoknade za rizik”. Takođe, Čelsi je, iako zvanično nije imao nikakve veze sa ovim poslom, stekao pravo preče kupovine Kariljovog ugovora.

Finansijski izveštaj portugalskog kluba za sezonu 2014/2015 pokazao je da je Sporting tada dugovao Listonu 2.600.000 evra.

Liston Holdings je imao udela i u ugovorima dvojice drugih Sportingovih igrača, Gaela Itoka i Valentima Vijole.

Abramovičeva portparolka tvrdi ipak da u to vreme takav način poslovanja nije bio zabranjen Fifinim propisima. Što i jeste tačno.

To što je neka transakcija označena kao poverljiva ne znači da je bila nezakonita”.


tagovi

Andre Kariljo

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara