Aleksandar Katanić (©Starsport)
Aleksandar Katanić (©Starsport)

Finska elita: Srpski okršaj otvara sezonu, timovi zbog neadekvatnih terena menjali domaćinstva

Vreme čitanja: 7min | sub. 02.04.22. | 08:24

Duel HJK Helsinkija i Hake (subota, 14) otvara 92. fudbalski šampionat države sa severoistoka Evrope, Bojan Radulović i Alekwsandar Katanić se bore za titulu, vratio se Juka Raitala, došao Beto...

Finska – Zemlja jezera, ostrva i fudbala osrednjeg kvaliteta. Iako bogata država, sa stabilnom ekonomijom i jednim od boljih BDP-a na svetu, Finska je odolela modernom trendu „sipanja“ neograničenog novca u sport. Fudbal je tamo na mestu na kojem realno i treba da bude, predviđen samo da zabavlja narod, ne i da bude iznad institucija poput zdravstva ili školstva. Do pre desetak-petnaestak godina je bila uobičajna praksa da se fudbaleri paralelno bave još nekim poslom, za koji su najčešće bili i bolje plaćeni. Tako je bilo i u vreme kada je HJK Helsinki igrao u grupnoj fazi Lige šampiona, u sezoni 1998/1999, kada pojedini igrači nisu mogli da predugo proslavljaju pobedu nad Benfikom, jer su ujutru morali na druge poslove. Tek se u poslednjih nekoliko godina finski fudbal malo približio evropskom po organizaciji, pa će zato da bude zanimljivo šta će nam doneti nova sezona, koja počinje ove subote.

Titulu opet brani HJK Helsinki, najtrofejniji finski klub. On je prošle jeseni uspeo da se plasira u grupnu fazu Lige konferencije, gde je bio treći sa šest bodova, osvojenih duplom pobedom nad jermenskim Alaškertom. Bila mu je to treća grupna faza u nekom takmičenju UEFA, pored pomenutog učešća u eliti igrao je i u Ligi Evrope u sezoni 2014/2015. Tada je takođe bio treći sa šest bodova.

Izabrane vesti

Novac zarađen od Lige konferencije, ali i prodaje Lukasa Lingmana u Helsingborg za 400.000 evra delimično je uložen u igrački kadar. U odnosu na prošlu sezonu, tokom zimskog prelaznog roka je stiglo 11 novih igrača, ne računajući one koji su promovisani iz omladinskog tima. Među njima i jedan naš fudbaler, 22-godišnji napadač Bojan Radulović, koji je u Helsinkiju na pozajmici iz stokholmsog AIK-a do 31. jula.

Imao je već ovaj 192 centimetara visoki golgeter priliku da se pokaže finskim navijačima. Zabeležio je dva nastupa u Liga kupu, u kojem je početkom marta HJK eliminisan u četvrtfinalu od Honke (3:1). Postigao je Radulović jedan pogodak na dva nastupa. To takmičenje je naposletku i osvojila Honka, pobedivši u finalu Inter Turku sa 3:1.

14.00: (1,63) HJK Helsinki (3,80) Honka (5,70)

Osim Radulovića, HJK je na pozajmice doveo i Nasima Budželaba iz Šalkea i Konora Hazarda iz Seltika. Došlo je još osam fudbalera bez obeštećenja, najatraktivniji je svakako transfer iskusnog levog beka Juke Raitale. Ovaj 33-godišnji defanzivac, koji je za reprezentaciju Finske odigrao 63 meča, vratio se u matični klub posle 12 godina, pošto mu je istekao ugovor sa Minesotom. Tokom karijere je Raitala igrao još za Los Anđeles, Kolumbus Kru, Herenven, Hofenhajm, Osasunu...

Veliko „pojačanje“ za HJK Helsinki je i Riku Riski (32). Desno krilo finske reprezentacije je produžilo ugovor na još jednu sezonu, u nedostatku atraktivnih ponuda iz inostranstva. Prva prepreka u novoj sezoni u prvenstvu Raduloviću, Raitali i saigračima biće baš Honka, od 14 časova. Idealna prilika za osvetu.

Mada i osvajač Liga kupa ima aduta u srpskom napadaču. Ove zime je u klub došao 26-godišnji Lozničanin Aleksandar Katanić, koji je u Prvoj ligi Srbije i Superligi ostavio trag igrajući za Metalac i Mladost. Jesenas se doduše nije proslavio u timu iz Lučana, na terenu je proveo samo 267 minuta, raspoređenih na 13 mečeva, bez učinka u vidu gola. Kako mu se status ne bi promenio ni na proleće, promenio je sredinu. Na četiri meča u Liga kupu je postigao dva gola i tako pokazao da polako vraća samopouzdanje.

Prošle godine je HJK osvojio titulu u poslednjem kolu, u direktnom okršaju sa KuPS-om. Odigrali su 1:1, tako je tim iz Helsinkija zadržao bod prednosti i izborio kvalifikacije za Ligu šampiona narednog leta. KuPS će u Ligu konferencije, kao i SJK i Inter Turku.

Ti timovi se u finskim medijima ne označavaju kao najveći konkurenti 31-strukog prvaka države. Ovog puta u prvi plan je iskočio Helsinki IFK, sedmostruki šampion Finske, koji je poslednju titulu osvojio još 1961. godine.

HIFK ima nove vlasnike, Heiki Pujunen, Jane Rasanen, Mirka Lod, Heiki Lehmuskoski i Jan Holst su zajedno otkupili više od 50 odsto akcija. Sa njima je stiglo i najatraktivnije pojačanje u Finskoj, čovek koji je nastupao na dva Mundijala. Novi čuvar mreže HIFK-a je 39-godišnji Portugalac Beto. Reč je o golmanu koji je tokom karijere branio između ostalih za Porto, Bragu, Sevilju, Sporting Lisabon i Geztepe.

Važno je imati zvezdu u timu. On je definitivno zvezda. To je velika stvar za čitavu ligu, imati nekoga takvog“, rekao je Bernardo Tavares, portugalski stručnjak koji sedi na klupi HIFK-a.

Beto (©Reuters)Beto (©Reuters)

Pre samo nekoliko dana je ugovor sa timom iz Helsinkija potpisao i Vilfred Kanon, dugogodišnji reprezentativac Obale Slonovače. Ovaj 28-godišnji štoper, koji je najveći deo karijere proveo u ADO Den Hagu, došao je kao slobodan igrač pošto je raskinuo ugovor sa egipatskim Piramidsima.

Kanon je odigrao 52 meča za Obalu Slonovače.

Iz Holandije sam prešao u Piramidse, odradio pozajmicu u katarskoj Al Garafi, pa se vratio u Egipat. Bilo mi je malo teško da se adaptiram na arapsku kulturu. Srećan sam zato što sam se vratio u Evropu“, rekao je Kanon za klupski sajt.

Helsinki IFK je dobio i novog trenera. Ekipu je preuzeo pomenuti Tavares, koji je došao na mesto Hoakina Gomeza. Ovaj 35-godišnji španski strateg je ipak ostao u Finskoj, preuzeo je SJK, u kojem je bio asistent pre dve godine.

Finska je zemlja u kojoj su temperature nešto niže nego u Srbiji, što je i logično s obzirom na to da je na severu kontinenta. Fudbal tu nije najpopularniji sport, na prvom mestu je hokej, pa je razumljivo što uslovi za igru nisu najsjajniji i što nemaju svi klubovi stadione prilagođene oštrim vremenskim uslovima.

------------------------------

Sve utakmice finskog šampionata možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------------------

Samo Interov Turkuov stadion Kupita i Honkino igralište nemaju veštačku travu, pa će ta dva kluba na početku sezone da igraju isključivo kao gosti. Obe ekipe su trebale da budu domaćini u prvom kolu, ali su zamenili sa svojim rivalima gostovanja, kako bi sačuvali teren pošto vreme u aprilu u Finskoj nije idealno za prirodnu travu. To nije neuobičajna praksa u ovom prvenstvu, viđali smo takve dogovore i ranijih godina.

Sistem takmičenja se takođe nije menjao. U elitnom rangu učestvuje 12 ekipa, koje će se sastati međusobno po dva puta. Posle 22 kola, šest najboljih će se plasirati u plej-of, tamo će preneti sve bodove i potom se boriti za titulu kroz još pet kola. Slično je i u plej-autu, s tim što se tamo ekipe bore za opstanak. Iz lige ispada najlošiji tim, dok će pretposlednji u doigravanje sa drugoplasiranim iz drugog ranga.

Helsinki je jedini grad koji ima dva predstavnika u prvoj ligi. Uz napomenu da je Honka iz Espa, predgrađa gravnog grada. Svi ostali klubovi predstavljaju svoje gradove, mahom sa juga Finske. Najseverniji grad koji ima prvoligaša je Oulu.

Koliko fudbal generalno ima sekundaran status u Finskoj pokazuju i slučajevi poput Kimija Kolsija, fudbalera KTP-a. On je prošle sezone u sred takmičenja otišao da odsluži vojni rok, iako je bio potreban svom timu, koji se borio (ne i izborio) za opstanak.

Finsko takmičenje u skladu sa svojim statusom nije prekvalitetno. Ipak, ne možemo da kažemo da nije interesantno i često je neizvesno. HJK Helsinki jeste vezao poslednje dve titule, ali se od 2015. godine dešavalo da „isplivaju“ u prvi plan i neki drugi klubovi. Tako su titule, po jednu, osvajali SJK, Mariehamn i KuPS. Finska je za 92 godine postojanja imala čak 29 različitih prvaka, a samo je HJK dvocifren po broju titula.

Zanimljivo je i to da, uprkos tradiciji i činjenici da je prestonički klub, HJK nema najveći stadion u Finskoj. Njegova Bolt arena prima samo 10.770 navijača, dok veći stanion ima Ilves iz Tamperea. Na njegov stadion može da uđe 16.800 gledalaca. Doduše, baš je potrebno čudo da se desi da ga napuni. Možda ako se ove godine bude borio za vrh...

------------------------------

Sve utakmice Primeire možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------------------

FINSKA 1 – 1. KOLO

Subota

14.00: (1,63) HJK Helsinki (3,80) Honka (5,70)

16.00: (2,50) Haka (3,20) Ilves (2,95)

16.00: (1,95) KuPS (3,45) Inter Turku (4,00)

16.00: (1,85) SJK (3,45) Helsinki IFK (4,50)

16.00: (2,85) VPS (3,10) Oulu (2,60)

17.30: (2,60) Mariehamn (3,25) Lahti (2,75)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Finska 1HJK HelsinkiHIFK HelsinkiBojan RadulovićBeto

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara