Manoel i Gabrijel Barbosa (©Reuters)
Manoel i Gabrijel Barbosa (©Reuters)

Fla-Flu i karnevalska atmosfera u Rio de Žaneiru

Vreme čitanja: 4min | uto. 16.05.23. | 23:03

Fluminense i Flamengo sukobljavaju se u prvom meču osmine finala Kupa Brazila

Posle samo nešto više od mesec dana, ulice Rio de Žaneira ponovo će ispuniti karnevalska atmosfera, jer se noćas treći put od početka godine susreću Fluminense i Flamengo, u jednom od najvećih gradskih derbija na svetu, popularnom Fla-Flu Klasiku. Ovo je definitivno najiščekivaniji obračun otkako su izvučeni parovi osmine finala Kupa Brazila, a da stvar bude još zanimljivija, ovim duelom se otvara četvrta faza takmičenja. Prva utakmica se zvanično pojavljuje sa Fluminenseom u ulozi domaćina na velelepnoj Marakani, a početak je zakazan za 02.00 u noći između utorka i srede, dok je revanš zakazan za četvrtak 1. jun, takođe na istoj lokaciji. Biće to prvo izdanje Fla-Flua od duela za finale Karioka šampionata, kada je Flamengo u prvom meču slavio sa 2:0, dok je u revanšu poražen 4:1, koji je Fluminenseu doneo titulu države drugi put zaredom.

U prethodnom periodu, trener Fernando Diniz odlučio je da ne čuva igrače za meč protiv najvećeg rivala, pa je tako 13. maja protiv Kujabe u sklopu 6. kola Serije A na teren poslao najbolji sastav sa kojim je u tom memenu raspolagao. Tu su bili startni levi bek i nekadašnja zvezda Real Madrida Marselo, kao vezista Paulo Enrike Ganso. Fluminense je ispunio svoju misiju pobedom od 2:0 golovima Florensija Nina posle samo šest minuta uvodne faze i Gansa u 56. minutu. Tako je Fluzao stigao do 13 osvojenih bodova iz četiri pobede, sa po jednim remijem i porazom, čime je zadržao treću poziciju na tabeli. Ipak, smanjio je svoj nedostatak na dva boda u poređenju sa liderom Botafogom, kojeg je Gojas savladao sa 2:1.

Izabrane vesti

Za derbi ovog utorka Diniz će ponovo imati na raspolaganju Andrea Neta koji je bio isključen na meča sa Kruzeirom, pa zbog suspenzije nije mogao da nastupa u proteklom okršaju sa Kujabom. Ovoga puta, vezista će gotovo sigurno biti starter, a navodno postoje dve opcije na kojima bi mogao da zaigra. Najverovatnije je da će biti na svojoj poziciji, te bi tako tim napustio Tijago Santos. Druga opcija bi bila mesto Batiste de Souze, što bi dalo više snage u veznom redu.

Pored toga, Trikolori su trenutno jedna od najefektnijih ekipa u brazilskom prvenstvu, sa zavidnom formom koja čini da Flu postiže visoke rezultate ne samo u nacionalnim nadmetnjima, već i na međunarodnoj sceni Kopa Libertadores. U prethodnoj fazi Kupa Brazila, Fluminense se suočio sa Pajsanduom i uspeo je da se kvalifikuje u narednu rundu bez većih poteškoća pobedom od čak 6:0 u ukupnom rezultatu. U poslednjih pet okršaja zabeležene su tri pobede, jedan remi i samo jedan poraz. Na svom terenu, Fluminense je zabeležio učinak od devet pobeda i jednog remija u poslednjih 10 odigranih utakmica.

02.00: (2,35) Fluminense (3,30) Flamengo (2,85)

Na strani Flamenga, trener Horhe Sampaoli se opredelio za drugačiju strategiju. U susretu sa Baijom u subotu, 13. maja, u Salvadoru, odlučio je da na početku drugog dela igre iz tima izostavi pet uobičajenih startera, očigledno već razmišljajući o klasiku sa Fluminenseom. Povučeni su Tijago Maja, Mateuzinjo, Mateus Fransa, Everton i David Luiz, a jedna od izmena posebno je zasmetala pristalicama crno-crvenih. Golmana Santosa, koga su analitičari i navijači žestoko kritikovali, zamenio je Mateus Kunja, koji je dobro branio u pobedi nad Gojasom od 2:0. Ali i kao takav, Mengao je već na poluvremenu vodio sa 3:1.

Pošto je Flamengo praktično promenio polovinu tima, Baija je na kraju iskoristila neadekvatne izmene da smanji rezultatski zaostatak. Međutim, u prevelikoj želji da dođu do izjednačenja, isključena su im dva igrača. Sa devetoricom na terenu Baija je na kraju poražena sa 3:2. Ovom pobedom Mengao je došao na devet osvojenih bodova iz tri pobede i tri poraza, što je stavilo tim na deveto mesto na tabeli Serije A.

Napadač Pedro Giljerme, sa povredom mišića, nije igrao u Baiji i malo je verovatno da će moći da se suoči sa Fluminenseom. Još jedan važan izostanak u timu Sampaolija u poslednjoj utakmici bio je vezista Žerson Santos, koji se takođe oporavlja od povrede mišića. Međutim, u njegovom slučaju i dalje postoji nada da će moći da učestvujete u noćašnjem klasiku.

Za Kup Brazila, Flamengo je uplašio navijače porazom od Marinže sa 2:0 u prvom meču prethodne faze, ali je pokazao kvalitet ofanzivnog dela pobedom od čak 8:2 u revanšu pred svojom publikom. U poslednjih pet utakmica Mengao je zabeležio dve pobede, remi i dva poraza. Igrajući u gostima, Flamengo je zabeležio učinak od tri pobede, sa jednim remijem i čak šest poraza u poslednjih 10 odigranih utakmica u svim takmičenjima.

U nemogućnosti da pruži ubedljivju igru sa možda i najskupljim sastavom u čitavoj Južnoj Americi, Flamengo stiže na ovaj klasik sa statusom autsajdera, a sudeći po nedavnim nastupima, pored direktnih okršaja koji su se dogodili između njih ove godine, Fluminense opravdava status favorita. Flamengo prolazi kroz veoma dubok proces taktičke tranzicije sa Horheom Sampaolijem, koji izgleda još upoznaje tim sa kojim još eksperimentiše u pokušaju da pronađe pravu formu, ali i zadatke za igrače. Za sada, Fluminense deluje kao mnogo zreliji tim, a u prilog im ide i pobeda u poslednjem njihovom okršaju za titulu šampionata Karioka.

BRAZIL, KUP - OSMINA FINALA, PRVI MEČEVI

Sreda

02.00: (2,35) Fluminense (3,30) Flamengo (2,85)

23.55: (1,47) Palmeiras (3,90) Fortaleza (7,00)

23.55: (2,05) Santos (3,25) Baija (3,50)

Četvrtak

00.30: (2,15) Gremio (3,25) Kruzeiro (3,25)

01.00: (2,85) Sport Resife (3,05) Sao Paulo (2,50)

02.30: (2,50) Amerika Mineiro (3,15) Internasional (2,75)

02.30: (1,53) Atletiko Mineiro (3,60) Korintijans (6,75)

02.30: (2,00) Atletiko PR (3,25) Botafogo (3,70)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kup BrazilaFluminenseFlamengo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara