Fudbaleri Flore na meču sa Partizanom (©Starsport)
Fudbaleri Flore na meču sa Partizanom (©Starsport)

Flora na krilima pobede nad Partizanom došla do meča za titulu

Vreme čitanja: 3min | ned. 05.12.21. | 10:05

Predstavniku Estonije u Ligi konferencije potrebna je pobeda nad Levadijom (nedelja, 12.00) u poslednjem kolu kako bi četvrti uzastopni put bila proglašena za šampiona. S druge strane, timu naših Milana Mitrovića, Luke Lukovića, Miljana Ilića, Marka Putinčanina i trenera Marka Savića i Nikole Mitića bod je dovoljan da se vrate na tron posle sedam godina

Ovakva drama odavno nije viđena u fudbalskom šampionatu Estonije. Dva najtrofejnija kluba te zemlje, Flora i Levadija, u nedelju od 12 časova igraju u poslednjem kolu direktan meč za titulu. Rival Partizana u Ligi konferencije je domaćin u derbiju Talina, a neophodna mu je pobeda da bi prestigao Levadiju, pošto ima dva boda manje.

Ne pamte Estonci kada je poslednji put jedna utakmica direktno odlučivala šampiona. Poslednji put se prvak rešavao u poslednjem kolu 2018, ali tada je Nome Kalju igrao kod kuće protiv Narva Transa i lakom pobedom je ostavio iza sebe izazivače iz Talina. Sada je ipak naelektrisanija atmosfera, jer timovi direktno odlučuju o sudbini.

Izabrane vesti

12.00: (1,78) Flora (3,50) Levadija (4,30)

Flora je branilac trona, osvojila je poslednje dve titule, a ukupno ih ima 13. S druge strane Levadija, na čijoj klupi sedi srpski strateg Marko Savić, prvak Estonije je bila sedam puta, ali na titulu čeka još od 2014. godine. Gosti inače imaju dva glavna trenera, pored Savića je to i domaći stručnjak Vladimir Vasiljev, a asistent im je takođe naš stručnjak Nikola Mitić.

Njih dvojica nisu jedini Srbi koji bi mogli danas da budu krunisani, ako Levadija ostane neporažena. U timu su čak četvorica naših fudbalera, defanzivci Milan Mitrović, Luka Luković i Miljan Ilić, kao i vezista Marko Putinčanin.

Delovalo je da će Flora ove sezone da ostane bez titule, zato što je kiksirala u nizovima, usled ogromnih kadrovskih problema. Povrede su bile učestale jer su zeleno-beli prvi put u istoriji izborili plasman u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja, to je donelo dodatnih šest mečeva i naporan ritam utakmica vikend-četvrtak, na šta u Flori nisu navikli.

---------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

---------------------------------------------------

Međutim, konsolidovali su se kada je to bilo najpotrebnije, u finišu sezone. Od kako su doživeli poraz u Beogradu, 3. oktobra, izabranici Jirgena Hena su vezali 12 mečeva na kojima nisu izgubili. Na osam su pobedili, tri odigrali nerešeno. Nažalost, u tom nizu su savladali i Partizan u Talinu sa 1:0, pa su sada u situaciji da u poslednjem kolu još mogu i do evropskog proleća, ako crno-beli u četvrtak ne savladaju Anortozis, a oni pobede Gent u Belgiji.

Štoper Levadije Milan Mitrović u dresu Partizana (©Starsport)Štoper Levadije Milan Mitrović u dresu Partizana (©Starsport)

Međutim, pre toga ide meč za titulu. Mogla je Levadija sve muke da reši prošle srede, kada se takođe igrao derbi Talina, ali na njenom terenu. Isto joj je bod bio dovoljan da se matematički overi titula, ali je izgubila sa 5:1. Flora je odigrala nestvarno dobro, golovima Kalastea, Zenjova i Sapinena je vodila sa 3:0 već na poluvremenu, pa je kasnije lako trijumfovala. Jedan nestvaran podatak na tom meču, gosti su uputili 10 šuteva, a svi oni su išli u okvir gola.

Zanimljivo, partizanovci bi sada mogli da pokvare Flori utisak u ionako istorijskoj sezoni. Milan Mitrović je igrao za crno-bele u sezoni 2017/2018, odakle je prešao u tursku Adanu Demir. U Levadiji je od ovog leta. Ilić je nekada bio omladinac Partizana, ali je seniorsku karijeru gradio preko Zemuna, Rakovice, Javora i Inđije. Luković je takođe preko Teleoptika stigao do Sinđelića, a odatle prošle zime u Estoniju. Za tim iz Talina igra i Amir Natho, rođak Partizanovog veziste Bibarsa Natha.

Levadija je inače u maju savladala Floru u finalu Kupa Estonije sa 1:0. Tada je gol vredan trofeja postigao Kirs u 70. minutu.

ESTONIJA 1 – 32. (POSLEDNJE) KOLO

Nedelja

12.00: (1,78) Flora (3,50) Levadija (4,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Estonija 1FloraLevadijaMilan MitrovićMarko SavićMarko PutinčaninLuka Luković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara