Florentino Perez (Foto: ©Reuters)
Florentino Perez (Foto: ©Reuters)

Florentino Perez, glavni neprijatelj La Lige: Ako Kralju bude dobro, okoristiće se i mali

Vreme čitanja: 5min | ned. 23.10.22. | 09:53

La Liga preti štrajkom, nakon što su iz nacrta novog Zakona o sportu obrisana tri amandmana, a to po mišljenju Havijera Tebasa i većine klubova izlaže značajnom riziku nedavno veliko ulaganje fonda CVC i može da dovede do katastrofalnih finansijskih posledica

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Madrida)

Ako se u međuvremenu ne reše nesuglasice španskih klubova i dve najveće političke partije u zemlji, narednog vikenda se 12. kolo Primere i 13. kolo lige SmartBank možda neće odigrati. La Liga preti štrajkom, nakon što su iz nacrta novog Zakona o sportu obrisana tri amandmana, a to po mišljenju Havijera Tebasa i većine klubova izlaže značajnom riziku nedavno veliko ulaganje fonda CVC i može da dovede do katastrofalnih finansijskih posledica. Glavni neprijatelj je ponovo Florentino Perez, sada optužen za političke mahinacije.

Izabrane vesti

O čemu se zapravo radi? U narednim sedmicama bi španski parlament trebao da usvoji novi Zakon o sportu, a fudbal je jedna od njegovih glavnih tema. Podrazumeva se da sport koji predstavlja 1,4% bruto državnog proizvoda, ima vlastite lobije, koji su u poslednje vreme obično organizovani u vidu dva sukobljena tabora. I premda su ovaj put u političkoj sferi vlast i opozicija saglasni, što je veoma retka pojava, razdor među klubovima La Lige je sve veći. Sa jedne strane Real Madrid, Barselona i Atletik Bilbao. Sa druge svi ostali.

Najspornije izmene – koje je trebalo da budu uvrštene u tekst zakona, a potom su eliminisane, odnose se na mogućnost da La Liga izbaci iz domaćeg takmičenja klubove koji se organizuju i igraju mimo zvaničnih tokova (aludirajući direktno na Superligu), kao i na nedovoljnu pravnu zaštitu pri prodaji komercijalnih prava klubova.

Sa jedne strane, smatra se da zajednička komercijalizacija televizijskih prava neće biti dovoljno zaštićena jer neće biti unesena u zakon, nego će ostati na nižem nivou uredbe. Ovo stvara rizik koji može da dovede do pretvaranja onoga što je prvobitno bilo učešće CVC-a u televizijskim pravima u običan kredit, čime bi kamate skočile do neba, a klubovi kao Valjadolid ili čak Betis bi, prema vlastitim rečima, mogli da bankrotiraju.

Kada je La Liga ustupila televizijska prava u zamenu za ulaganje od 2 milijarde evra, Real, Barselona i Atletik su se žestoko usprotivili, pa čak i podneli tužbu na sudu. Real, kao lider ove alternative, već dugo ratuje sa Tebasom, jer, između ostalog, smatra da La Liga ne treba da raspolaže pravima koja pripadaju klubovima, odnosno, prevedeno, da drugi ne bi smeli da koriste uticaj i beneficije koje je stekao Real kao marka svojim sportskim uspesima.

Predsednik La Lige upire prstom direktno u Florentina, pa se čak i navodi njegovo lično prijateljstvo sa šefom opozicije, koje je navodno bilo presudno da njegova stranka povuče predlog izmena nacrta zakona.

"Pregovarali su sa nama, i odjednom su nam saopštili da moraju da saslušaju i drugu stranu. Važnije je izgleda mišljenje jednog kluba od ostalih 41. Zakon o sportu je promenio Florentino Perez", prenosi izjave upućenih izvora dnevnik As.

Istovremeno je povučen i tekst koji bi omogućio da Real i Barselona ostanu bez licence ukoliko oforme Superligu. Namera je bila da se primeni formula slična onoj koju su potpisali engleski klubovi, dakle, da se učesnici ovog novog elitnog projekta isključe iz nacionalnih takmičenja ili zagarantovanih televizijskih prava. Međutim, i taj deo je obrisan. Vlada navodno ne želi da se meša u ova pitanja dok se ne izjasni Evropski sud pravde.

I dok se čeka mišljenje suda, koje trenutno izgleda neophodno da bi se projekat Florentina Pereza, Đoana Laporte i Andree Anjelija konačno zaustavio ili da bi zaista započeo, Superliga je postavila novog direktora i najavila sveopšti dijalog.

Bernd Rajhart, nekadašnji direktor grupe RTL za Nemačku, trenutno je u svim medijima. Nedavno je na perfektnom španskom jeziku objasnio slušaocima Kadene Ser da procenjuje kako bi novo takmičenje moglo da započne u sezoni 2024/2025.

Ne dopada mu se novi format Lige šampiona, jer je ona do osmine finala u suštini nezanimljiva, a sa druge strane, smatra da susreti velikih timova neće nikome dosaditi.

"Real Madrid – Barselona četiri ili pet puta godišnje čini mnogo za ekspanziju fudbala po svetu", mišljenja je CEO Superlige. Globalno gledajući, u Saudijskoj Arabiji, SAD-u ili Indiji, ovo je naravno tačno.

Što se tiče onog najvažnijeg, finansijskog dela, Rajhart ističe da je sistem postao nestabilan i da više nije samoodrživ.

"Verujem da klubovi moraju imati pravo da odlučuju o svojoj sudbini, jer su oni ti koji preuzimaju sve finansijske rizike", dodao je Rajhart, u potpunosti u liniji sa izjavama Florentina Pereza.

"Evropski fudbal gubi svoju lidersku poziciju u sportu. Postojeći finansijski model je neodrživ. Finansijska kontrola je nedovoljna i neodgovarajuća. Fudbal mora da kontroliše troškove i da živi od vlastite dobiti, ne od eksternih upliva kapitala", smatra predsednik Kraljevskog kluba.

Nadaju se da će novi format u kojem ne bi postojali stalni članovi otkloniti glavnu prepreku zbog koje je Superliga postala tako nepopularna. Ali uz to ističu i argument da, ako velikim klubovima bude išlo dobro, okoristiće se i mali. Prvo treba spasiti kralja.

Oko 15. decembra Tribunal Evropske unije bi trebao da iznese prvo mišljenje o „zloupotrebi vlasti i monopolskoj poziciji“ za koje je Superliga optužila Uefu. U Španiji ćemo još ranije znati kakav će zakonski tekst da izglasa parlament.

Ipak, određeni procesi deluju nezaustavljivo. Trenutno se nastoji premostiti jaz sa klubovima Premijer lige, koji se pozivaju na dijalog, ali se istovremeno predstavljaju kao rizik za budućnost fudbala, jer po troškovima prelaze sve ostale velike evropske lige zajedno. A zbog dominacije engleskih klubova, po tvrdnjama pobornika Florentinove ideje, ni Liga šampiona više nije otvoreno takmičenje.

U toj liniji, novinar Marke, Raul Varela, navodi da bi možda Real, kao kontinentalni šampion, trebao da stupi u štrajk, jer je ugrožen i kod kuće i u Evropi, i da se onda vidi šta ostaje, i da li to što ostaje "sija kao zlato, ili kao bižuterija". Jer, misija postizanja samoodrživosti fudbala, predvođena stvarnim vladarom evropskih travnatih terena zvuči kao lepa ideja.

Ali 38 klubova Primere i Segunde odbija da u nju poveruje. Ubeđeni su da će nastanak Superlige značiti kraj skromnijeg fudbala, i besni jer im se zbog Realovog uticaja može dogoditi da izgube investiciju koja im mnogo znači. Sledećeg vikenda ćemo videti da li će - nakon 40 godina- profesionalni fudbal u Španiji zaustaviti loptu u znak protesta. I koliko će to na kraju da vredi.

PIŠE: Ognjenka Marić




tagovi

Florentino PerezEvropska SuperligaSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara