Rodrigo i Vinisijus (© Reuters)
Rodrigo i Vinisijus (© Reuters)

Florentino Perez zna nešto što ostatak sveta ne zna

Vreme čitanja: 5min | čet. 05.05.22. | 10:13

Stasali Realovi milenijalci

Napadali su ga kad je pokrenuo (zasad neuspešni) projekat evropske Superlige, zamerali mu na megalomaniji, pitali se odakle mu novac za renoviranje stadiona „Santjago Bernabeu“ u vreme svetske ekonomske krize izazvane koronom, svašta još može da se spočita Floretinu Perezu, samo što mu se mora priznati da se u fudbal razume podjednako kao u biznis.

Naravno da bi posle plasmana u finale Lige šampiona trebalo u prvom planu da budu igrači i trener Karlo Ančeloti, a iako nije omiljen, sigurno je predsednik makar identično zaslužan za procvat kluba koji je prethodno prvenstvo okončao iza gradskog rivala Atletika, zaustavljen je u četvrtfinalu elitnog evropskog kupa i posle odlaska Zinedina Zidana ušao u neizvesnu budućnost. Iz Perezovog ugla – projektovanu. Pretpostavio je da će ovako biti.

Izabrane vesti

Kad je pre četiri godine doveo jednog, a 12 meseci kasnije drugog Brazilca, među fudbalskim svetom se komentarisalo kako Florentino Perez zna nešto što ostatak sveta ne zna. Bio je to period kad je Kristijano Ronaldo napustio Madrid i označio početak novog ciklusa. Real je tražio novi zaštitni znak i kao što je nekad u životu potrebno biti strpljiv, tako se tek ovog proleća vide konkretne posledice poteza da se iz Flamenga dovede krilo za 45.000.000 evra. Poređenja radi, u tom prelaznom roku Mančester junajted je platio njegovog zemljaka Freda 59.000.000 evra, Borusija iz Dortmunda „odrala“ kožu s leđa Čelsiju zbog Kristijana Pulišića za 64.000.000 evra (da se čovek u oba slučaja prekrsti i levom i desnom rukom), Toma Lemar je iz Monaka prešao u Atletiko za 72.000.000, Kapa Arizabalaga u Čelsi za celih 80.000.000. Niko od njih nije uticao na igre i rezultate tima kao momčić iz države Rio.

U kancelariji Realovog stadiona Florentino je verovatno govorio saradnicima da će doći trenutak kad će se svet pokloniti Vinisijusu. Novoj zvezdi planetarnog fudbala. Došao je kad mu je bilo samo 17 godina i naravno da nije bilo logično odmah očekivati da zablista. Zato, ovog proleća u nokaut fazi Lige šampiona aistencija Karimu Benzemi za najavu velikog preokreta protiv PSŽ-a, centaršut na glavu Francuza za inicijalnu prednost na Stamford bridžu, namešten još jedan gol trenutno najboljem fudbaleru sveta u revanšu sa Čelsijem, ispostavilo se vredan prolaza, a u Mančesteru minule sedmice onaj beg preko pola terena i gol kojim se kraljevski klub vratio u meč.

Vinisijus možda ne izgleda kao najozbiljniji igrač sveta, međutim, toliko je popravio timska izdanja i za razliku od početaka kad je solirao došao do nivoa da više igra za ekipu. Sjajna saradnja sa Karimom Benzemom i umešnost kombinovanja sa sunarodnikom Rodrigrom pozicionirali su ga kao jednog od najuticajnijih fudbalera ove sezone na mapi Starog kontinenta. Nemojte zaboraviti da je podelio čak 19 asistencija u svim takimičenjima i po tome mu nema ravnog u klubu, a da je u uvodnom delu sezone, kad je Real pokazao koliko je ozbiljno shvatio misiju povratka titule u prvih pet kola bio zaslužan za sedam golova (pet dao, dva namestio).

Pogodak Rodriga za 2:1 (© Reuters)Pogodak Rodriga za 2:1 (© Reuters)

Sposobnost Florentina Pereza da predvidi budućnost možda je posledica njegovog vođstva najpoznatije građevinske kompanije u Španiji. Na tom polju ne sme da bude greške i zato je svaki potez odmeren i smislen. Odatle ga je preneo na fudbal i samo godinu pošto je doveo Vinisijusa, platio je isti novac Santosu – 45.000.000 evra – za njegovog zemljka Rodriga. Razvojni put bio im je sličan, čak je dugo vladalo mišljenje da još jedan milenijalac (takođe rođen 2000) nije u stanju da prati kolegu, niti zahteve najvećeg kluba na planeti.

Malo Real Kastilja, malo Real B, malo klupa. Nikako uloga protagoniste. Perez je odbio da ga šalje na pozajmicu kao što je radio sa Takefusom Kubom ili Rajnieromdobro, mora kod nekog od te dečurlije i da pogreši – i to mu se isplatilo. Višestruko. Čak je i ovu sezonu Rodrigo počeo klimavo, ali onda je njegov talenat zasvetlucao u Ligi šampiona kao obojeni kamenčići na plaži Kopakabane. U revanšu sa Čelsijem je zakucao loptu iza Eduarda Mendija na genijalan pas Luke Modrića, a kad je vreme curilo kao pesak u drugoj utakmici sa Mančester Sitijem dao je dva gola za dva minuta. Onaj za produžetke ne atipičan način – glavom!? Momak visok samo 174 centimetra nadvisio je odbranu kluba koji troši stotine miliona evra da bi se domogao najvrednijeg pehara u evropskom fudbalu i opet mu ne ide.

Taj detalj pokazuje da je Rodrigo mentalno sazreo. Da su mu sve lekcije naučene dok je bio rezervista pomogle da shvati koliko zapravo vredi. Da veruje u sebe kao što je Florentino Perez bio ubeđen da će eksplodirati. Da bi ovo moglo da se desi nagovestio je još kad je pred kraj gostovanja Interu dao pobedonosni gol minut pre kraja, u drugom meču sa Nerazurima tokom grupne faze upravo je on asistirao Toniju Krosu za prednost, bio protagnosta pobeda nad Šahtjorom i Šerifom i onda ova dva hica u grudi Pepa Gvardiole. Porastao je!

Da Real ima izbalansiran tim vidi se i kroz prizmu floskule „spoj mladosti i iskustva“. Na primeru Madriđana funkcioniše savršeno. Luka Modrić ima 36 godina, Karim Benzema 34, Toni Kros 32, Kazemiro 30. I kad neki od njih ne mogu, jer im telo ne dozvoljava, pojave se dečaci. Kao Eduardo Kamavinga. Od i dalje tinejdžera (tek u novembru puni 20) ne očekujete potez vredan divljenja, niti spektakularan gol, možda ne ni asistenciju, ali znate da će da odigra toliko zrelo da onih 31.000.000 evra koliko je Perez platio Renu da dovede jednog od najvećih talenata francuskog fudbala deluje jeftino.

Pogotovo ako se zna da je Rodrigo ušao u 68. minutu i doneo preokret. Ono što nije Džek Griliš za Mančester Siti. Obojica su počeli kao rezervisti, samo je uticaj Brazilca na dešavanja na terenu bio stratosferski, baš kao što je obeštećenje Sitija za bivšeg člana Aston Vile. I u tom detalju se vidi pronicljivost Florentina Pereza. Da, jeste doveo i sam Edena Azara koji ima najbolja sedišta na svetu da gleda preokrete Reala, ali nikad ne bi dozvolio sebi da kupi igrača oko koga vlada hajp, a čija vrednost nije potvrđena učinkom. Brazilci i Francuzi su ga nadmašili.


tagovi

Real MadridLiga šampionaRodrigoVinisijus ŽuniorEduardo Kamavinga

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara