Slavlje igrača Fluminensea (©Reuters)
Slavlje igrača Fluminensea (©Reuters)

Fluminense poslednji put bio ovako ubitačan pre 103 godine

Vreme čitanja: 5min | sre. 09.03.22. | 22:52

Kopa Libertadores: Fluzao nanizao 11 u svim takmičenjima, i nada se nastavku serije noćas protiv Olimpije iz Asunsiona u prvom meču 3. kola kvalifikacija

Kao nepokolebljivi lider Guanabara kupa iliti saveznog šampionata Karioka i nizom od 11 pobeda, Fluminense noćas (01.30) otvara poslednje poglavlje kvalifikacija za Kopa Libertadores, koje će definisati preostala četiri plasmana u grupnu fazu ovog takmičenja. To je završna faza procesa selekcije za najeminentniji klupski kontinentalni turnir. Trikolori su formalni domaćini, ali duel sa gostujućom Olimpijom iz Paragvaja odigraće se na ustupljenom stadionu Nilson Santos u Rio de Žaneiru, poznatijem kao Enženjao, inače domu Botafoga. Revanš meč u Asunsionu zakazan je za 16. mart.

Bez mogućnosti nastupa na Marakani, na kojoj se renovira travnjak, i pošto je došao u sukob sa Vaskom oko korišćenja Sao Žanuarija, stadiona na kojem su imali ulogu domaćina za utakmicu protiv kolumbijskog Miljonariosa u drugoj fazi kvalifikacija, čelnici Fluminensea odlučili su da odustanu od iznajmljivanja ovog legendarnog zdanja. Enženjaov kapacitet je daleko veći od Vaskovog stadiona i nadaju se da će se na njegovim tribinama noćas naći oko 40.000 navijača, jer je samo do ponedeljka ujutro bilo prodato više od 22.000 karata.

Izabrane vesti

Tim Abela Brage nalazi se u odličnoj formi, a navijači Fluminensea pokušavaju da se sete vremena kada su slavili toliko uzastopnih pobeda, ali teško da postoji ijedan fanatik Trikolora kome se sećanje tako daleko pruža. Osim ako, naravno, nemate više od 103 godine. Fluzao možda još ne očarava igrom, ali je trenutno neprevaziđen u broju pobeda, a blizu je da se izjednači sa najboljom pobedničkom serijom još od daleke 1919. godine.

U to vreme, još na počecima ovog sporta u Brazilu, Fluminense je ostvario najbolj niz u zvaničnim utakmicama. Zabeležio je 13 uzastopnih trijumfa, sve u šampionatu Karioka. To je ostala posebna godina u istoriji kluba iz Laranjeirasa, koji je tada mogao da završi i sa stopostotnim uspehom da nije bilo poraza od Sao Kristovana.

01.30: (1,55) Fluminense (3,80) Olimpija (5,90)

U ovom trenutku, broj vezanih pobeda u državnom šampionatu za 2022. dostigao je cifru 11, nadmašivši onih devet iz 1941. i zauzimajući poziciju drugog najboljeg niza u istoriji Trikolora. Tim Abela Brage je takođe blizu stoprocentnog uspeha, uz samo jedan poraz u debiju sezone, od Bangua. Nijedan tim iz velike četvorke Rio de Žaneira nema tako dobar učinak.

Kao i na svakom početku kampanje, što ovaj period zaista i predstavlja, na rezultate treba gledati sa dozom kritike. Uostalom, timovi tek počinju sa radom i uglavnom igraju utakmice državnog prvenstva, što znači da se elitni nacionalni klubovi često susreću sa rivalima koji su po sastavu i budžetu mnogo skromniji. Analiza učinka na terenu, bez fokusiranja na rezultate, pokazuje da je Fluminense još u potrazi za najboljom formacijom i integracijom, koja bi trebalo da sačinjava osnovu u predstojećoj sezoni Serije A i na međunarodnoj sceni. Opet, sa druge strane, nemoguće je minimizirati kvalitet Trikolora.

Fluminense je čak jedini u dosadašnjem toku prvenstva savladao Flamengo, najvećeg rivala i favorita u Karioki, na početku sezone. Tim Abela Brage odigrao je i dve utakmice u preliminarnim rundama Kopa Libertadores protiv Miljonariosa, aktuelnog lidera kolumbijskog šampionata. Slavio je u oba susreta i na gostovanju na visini od 2.650 metara iznad mora, ali i i kod kuće. Za navijače je, međutim, važno kako će se godina završiti, a trenutni prioritet je na kvalifikacijama za grupnu fazu Libertadoresa.

-------------------------------

Sve utakmice kvalifikacija za Kopa Libertadores možete da gledate uživo na portalu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

---------------------------------

Serija od 11 pobeda koju su uspostavili Trikolori započeta je 30. januara. U subotu, 5. februara u Volta Redondi, Fluminense je pobedio tim Rezendea sa 4:0 u pretposlednjem kolu ligaškog dela Karioke. Time je ostvario rezultat koji mu unapred garantuje prvo mesto i direktno učešće u polufinalu turnira. Između ostalog, bila je to 100. utakmica defanzivca Lukasa Klara. Fluminense je tom pobedom dostigao 27 bodova (devet pobeda i jedan poraz), četiri više od Flamenga, na drugom mestu.

Olimpija takođe nije razočarala svoje navijače u poslednjem meču pred odlučujuću fazu kvalifikacija za Kopa Libertadores. U nedelju, 6. marta, u okviru petog kola formata Aperture, inače prvog dela prvenstva Paragvaja u sezoni 2022, pobedila je Takuari. Kao domaća ekipa, Olimpija je slavila rezultatom 2:0. Kintana je u 19. minutu prvog poluvremena bio odgovoran za prvi pogodak, dok je Kamačo u 35. minute postavio konačan rezultat.

Tim Hulija Kaseresa imao je loptu u svom posedu više od 60 odsto vremena, stvorio je više šansi i bio je posebno bolji u stopi šuteva u okvir gola. Na ovaj način Olimpija je došla do osam bodova (dve pobede i dva remija), i sa utakmicom manje zauzima 4. mesto na tabeli Aperture, sedam bodova manje od lidera i najvećeg rivala Sero Portenja, a sa kojim narednog vikenda igra gradski Klasik.

Olimpija ostaje neporažen tim u sezoni 2022. Do sada je odigrala osam mečeva u kojima je zabeležila šest pobeda i dva remija. U preliminarnim rundama Libertadoresa debitovala je u drugoj fazi, protiv Atletiko Nasionala, iz Kolumbije. U prvom meču igranom na svom terenu u Asunsionu, slavila je sa 3:1, dok se iz Medeljina vratila sa nerešenim rezultatom 1:1. Na gostujućoj utakmici, napadač Giljermo Migel isključen u 71. minutu. Suspendovani igrač nema prava nastupa na noćašnjem meču.

Olimpija je, kao što znamo, najveći klub u Paragvaju i veoma je tradicionalan tim u Južnoj Americi sa navikama igranja u Kopa Libertadores. Timom je, kao i u ovoj, prethodne tri sezone upravljao Paragvajac Hulio Kaseres i obično je menjao svoj sistem igre na osnovu protivnika sa kojim se suočava. Kada se suoči sa rivalima istog tehničkog nivoa, zauzima agresivniji stav u napadu igre. Sa druge strane, kada se suoči sa jačim timovima, on spušta formacijske linije i zauzima zatvoreniji pristup. Stoga ne bi čudilo da Paragvajci napadnu na Enženjau. Naprimer, takva igra je eliminisala Atletiko Nasional u prethodnoj fazi.

KOPA LIBERTADORES, KVALIFIKACIJE - 3. KOLO, PRVI MEČEVI

Sreda

Amerika Mineiro - Barselona Gvajakil 0:0

Sreda

23.15: (3,35) Everton (2,95) Estudijantes (2,25)

Četvrtak

01.30: (1,55) Fluminense (3,80) Olimpija (5,90)

Petak

01.30: (1,60) Universidad Katolika (3,70) Strongest (5,40)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa LibertadoresFluminenseOlimpija Asunsion

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara