Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Fluminense u atmosferi medenog meseca, Koritiba jednom nogom u drugoj ligi

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.11.23. | 23:03

Tim iz Rio de Žaneira se sprema za Svetsko klupsko prvenstvo kroz Seriju A

Posle najvećeg usheha u istoriji kluba i osvajanja Kopa Libertadores, Fluminense pred odlazak na svetsku klupsku smotru u Saudijsku Arabiju za cilj jedino ima da ispuni predviđen raspored Serije A, do čijeg okončanja je preostalo još četiri kola. Sa druge strane, noćašnji rival (01.00) na Marakani je Koritiba, koja je gotovo čitavu ovogodišnju kampanju u podređenom položaju, i jedino što u ovom meču u sklopu 35. kola brazilskog elitnog ranga može da overi je matematička potvrda pada u Seriju B.

I dalje bez mogućnosti da računaju na Žorža, Gustava Apisa i Felipea Mela koji su povređeni, ekipa Fluminensea stiže na ovaj okršaj sa misijom da ponovo učini svoje navijače ponosnim, koristeći atmosferu medenog meseca koju doživljavaju usred istorijske sezone za klub. Šampion Rija i Kopa Libertadores, Fluminense se sprema da se prvi put u istoriji takmiči na Svetskom klupskom prvenstvu u decembru, a kao rezultat toga, poslednji deo Serije A više ne izgleda tako privlačno za interese Trikolora.

Izabrane vesti

Uostalom, tim više nema šanse da osvoji titulu ili ispadne u drugu ligu, pa je dovoljno samo ispuniti raspored u preostalim kolima. Međutim, to ne znači da Fluminense ima učinak niskog intenziteta, ili bar to nije ono što su izabranici Fernanda Diniza predstavili od osvajanja kontinentalne titule. Uostalom, Trikolori su imali dva veoma teška gostujuća duela u kojima su remizirali protiv Internacionala i Flamenga, a u poslednjem meču su pokazali sav kvalitet i kao domaći tim savladali su Sao Paulo minimalnim rezultatom i to posle četiri sezone bez pobede nad ovim rivalom u nacionalnim nadmetanjima.

01.00: (1,37) Fluminense (4,80) Koritiba (9,00)

Kao vlasnik veoma jake kolektivne igre, Fluminense je trenutno na osmom mestu na tabeli Serije A sa 50 osvojenih bodova do sada, iz 14 pobeda, osam remija i 12 poraza. Ipak, u poslednjih pet mečeva zabeležena je samo jedna pobeda, tri nerešena ishoda i jedan poraz. Tokom ovog perioda, Trikolori su savladali Sao Paulo, remizirao sa Flamengom, Internasionalom i Bokom Juniorsom, koju su u pomenutom finalu savladali posle produžetaka, pored poraza od Baije. Štaviše, Fluminense se i dalje može pohvaliti najboljom domaćom kampanjom u ovom izdanju Brazila, zabeleživši 12 pobeda, četiri remija i samo jedan poraz u 17 mečeva odigranih na Marakani, uz 29 postignutih i 14 primljenih golova.

Dok je na drugoj strani Koritiba, koja ima dve uzastopne pobede, ali je već praktično ispala u drugu nacionalnu ligu i na ovom meču mogla bi samo da potvrdi ispadanje u niži rang. To će sigurno dogoditi ako Gloriosa ne pobedi Fluminense, a Vasko i Kruzeiro dodaju bar po bod na svoj konto kako bi eliminisali svaku mogućnost da se tim iz Parane spase ispadanja.

Zbog toga klub već tretira Seriju B kao svoju verovatnu destinaciju, ali želi da iskoristi preostale runde za časniji oproštaj od nacionalne elite. U prošlom kolu ekipa Alviverdea se suočila sa Kruzeirom i pokazala određeni kvalitet pobedom minimalnom pobedom u duelu koji je obeležila žestoka borba na tribinama stadiona Duruval Brito e Silva između organizovanih navijačkih grupa dva kluba. Pre toga, tim iz Parane je već savladao Ameriku Mineiro u gostima, rezultatom 3:0, ne dajući priliku ekipi iz Minas Žeraisa kao poslednjeplasiranom u šampionatu, da reaguje.

Međutim, Koritiba se i dalje nalazi na skromnoj 19. poziciji na tabeli Serije A, sa 29 bodova, 12 iza Kruzeira, prvog tima van zone ispadanja. U poslednjih pet zvaničnih mečeva zabeležili su tri pobede i dva poraza. U pomenutom periodu savladali su Internasional, Kruzeiro i Ameriku, pored poraza od Gojasa i Gremija. Igrajući u gostima, ekipa Koritibe je u dosadašnjoj kampanji zabeležila četiri pobede, dva remija uz čak 11 poraza u 17 odigranih mečeva, sa ukupno 23 postignuta i 42 primljena gola.

Iako više nema velike ambicije u Brazilu, Fluminense nastavlja da predstavlja visok nivo u pripremama za takmičenje na Svetskom klupskom prvenstvu sledećeg meseca, a činjenica da igra na Marakani doprinosi favorizovanju tima iz Rio de Žaneira, koji su aktuelni šampioni kontinenta, pored toga imaju tehnički mnogo kvalifikovaniji tim u odnosu na protivnika, koji je jednom nogom već u Seriji B. Zanimljivo, njihov jedini duel u ovoj sezoni, završen je pobedom Koritibe u Parani rezultatom 2:0, golovima Dioga de Oliveire iz penala i Robsona dos Santosa.

BRAZIL 1- 35. KOLO

Subota

Korintijans - Baija 1:5 (0:3)

/Renato Agusto 67 - Rezende 4, Kauli 16, Takijano 29p, 85p, Ademir 75/

23.30: (1,95) Atletiko Paranaense (3,45) Vasko da Gama (4,00)

Nedelja

01.00: (1,37) Fluminense (4,80) Koritiba (9,00)

20.00: (1,90) Atletiko Mineiro (3,50) Gremio (4,20)

20.00: (1,67) Botafogo (3,60) Santos (5,70)

22.30: (8,00) Amerika Mineiro (4,60) Flamengo (1,40)

22.30: (3,40) Fortaleza (3,30) Palmeiras (2,20)

22.30: (2,65) Internasional (3,20) Bragantino (2,75)

22.30: (1,75) Sao Paulo (3,50) Kujaba (5,10)

Utorak

01.00: (2,45) Gojas (3,10) Kruzeiro (3,15)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 1FluminenseKoritiba

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara