Tijago Mota (Foto: Reuters)
Tijago Mota (Foto: Reuters)

Formacija zbog koje su mu se smejali, “desetka“ u ulozi beka i student koji je prebrzo naučio

Vreme čitanja: 10min | ned. 03.12.23. | 08:00

Tijago Mota već godinu dana oduševljava Italiju sa svojom Bolonjom i samo je pitanje vremena kada će preuzeti neki veliki klub

Žoze Murinjo ne krije da će jednog dana raditi u Saudijskoj Arabiji. Na petrodolare navodno nije ostao imun ni Masimilijano Alegri i već koliko na leto mogao bi da napusti Torino i pođe put Bliskog istoka. Valter Macari je dobio posao u Napoliju jer je jedini i pristao na kratkoročan ugovor. Posle poraza od Dortmunda u utorak i povrede koje se nižu jedna za drugom ni u Milanu nisu više sigurni da li su Stefano Pioli i njegov stručni štab sposobni da ih odvedu na viši nivo. Gotovo svi veliki italijanski klubovi planiraju promene na klupi u dogledno vreme i ako je verovati natpisima mediji sa Čizme svi oni kao rešenje vide istog čoveka – Tijaga Motu.

Nekada su se smejali njegovim zamislima i sa čuđenjem čitali njegove izjave, sada mu se dive! Tijago Mota i njegova Bolonja najprijatnije su iznenađenje Serije A i teško je osuditi italijanske velikane kako jedni od drugih "prepisuju" pokušavajući da pronađu novog trenera, jer fudbalska javnost već mesecima unazad u superlativu priča o 41-godišnjem italijanskom stručnjaku i onome što radi sa timom iz Emilija Romanje.

Izabrane vesti

Uoči gostovanja Lečeu u 14. rundi Serije A Bolonja ima samo dva poraza, više jedino od lidera Intera i drugoplasiranog Juventusa, i nalazi se na deobi petog mesta sa Romom. I nije tu zato što joj je raspored na startu prvenstva bio naklonjen, jer igrala je sa Interom, Juventusom, Napolijem, i svima odolela, Lacio čak pobedila. Jedino je pala pred Milanom i Fjorentinom, mada se ni za njih ne može reći da su je nadigrali. A, da je VAR radio posao zbog kojeg je uveden i dosudio mu čist penal na Alijanc stadionu u Torinu, te nije poništio regularan gol protiv Monce, Rosoblu bi trenutno bio na četvrtoj poziciji, sa bodom više od Napolija!

"Svi smo videli da gol nije trebalo da bude poništen. Već smo imali četiri sudijske greške protiv nas, jednostavno – previše. Ne razumem zbog čega se sastaju da razgovaraju o greškama kada ne vide stvari koje se dešavaju na terenu. Previše je odluka protiv Bolonje u prvih nekoliko kola i nemoguće je ostati tih", kivan je bio Mota na arbitre posle remija sa Moncom.

Tijago Mota (Foto: AFP)Tijago Mota (Foto: AFP)

Bio je to jedan od retkih trenutaka kada je fudbalska javnost u Italiji mogla da čuje Tijaga kako se zbog nečega i na nešto žali, a nije da nije imao povoda. Jer Bolonja je letos ostala bez petorice igrača što su prošle sezone sakupili po 30 ili više utakmica u Seriji A, među kojima prvog asistenta Musu Beroua i drugog strelca ekipe Marka Arnautovića, pride, Mota od starta sezone gotovo da nije imao priliku da na teren pošalje startnu defanzivnu liniju iz prošle sezone. Levi bek Andrea Kambijaso vratio se u Juventus po isteku pozajmice, kolega na suprotnoj strani Stefan Poš propustio je četiri utakmice zbog problema sa zadnjom ložom, prvi štoper Džon Lukumi jednu više usled povrede butine, dok njegovog partnera Adame Sumaoroa nema na terenu od maja...

Međutim, umesto da jadikuje nad svojom i sudbinom svojih igrača, Mota je demonstrirao izuzetnu sposobnost prilagođavanja i u potpunosti transformisao ekipu. Do njegovog dolaska, Bolonjina odbrana bila je sinonim za nestabilnost, a njene utakmice zicer za one što vikendom u kladioničarskim listama love igru "GG". Isti ti sada verovatno proklinju dan kada je italijanski stručnjak stigao u Emilija Romanju, s obzirom na to da je u aktuelnoj sezoni Rosoblu kapitulirao tek deset puta, više jedino (opet) od Intera i Juventusa. I pored hendikepa u odbrani mreža na Renato Dal’Ari postala je najbolje čuvana tajna Serije A, budući da je Bolonja u poslednjih godinu i kusur dana (od Motinog dolaska) uz Staru damu sačuvala gol na najviše mečeva kod kuće u italijanskom prvenstvu (11). Samo što je za razliku od Masimilijana Alegrija, koji do "nule" dolazi ziheraškim pristupom, Mota od svojih principa odnosno zamisli o tečnoj igri i napadima zasnovanim uglavnom na strpljenju i velikom broju dodavanja nikada nije odustao. Principa kojih se držao otkako je uplivao u trenerske vode.

"Gvardiolin Mančester Siti. Protiv Mančester Junajteda su postigli gol nakon što su kompletirali 44 dodavanja. Pokazao sam tu sekvencu mojim momcima i uspeli smo da damo gol posle 15 pasova protiv Napolija, tako da smo i dalje daleko iza", isticao je Mota u intervjuu za Gazeto delo Sport 2018. godine, dok je radio sa omladincima Pari Sen Žermena, kada je upitan sa kojim se timom najviše identifikuje.

Rođen u Brazilu, odrastao u Kataloniji pohađajući La Masiju, te prisvojen od strane Italijana za čiju je reprezentaciju kasnije nastupao, Tijago Mota je kroz igračku karijeru sarađivao sa velikim brojem uspešnih trenera poput Franka Rajkarda, Luja van Gala, Karla Ančelotija, Žozea Murinja, Antonija Kontea, i kao prefinjeni defanzivni vezista pri čijem se svakom potezu i pokreta fudbalska inteligencija rasipala po terenu, nekako je oduvek bilo za očekivati da će nakon što okači kopačke o klin sesti na trenersku klupu. Na kraju krajeva, sama pozicija na kojoj je delovao tokom igračke karijere nagoveštavala je trenersku. Kao po pravilu - uspešnu. Pep Gvardiola, Karlo Ančeloti, Dijego Simeone, Frank Rajkard, Didije Dešan, Antonio Konte samo neki su od velikih trenera što su prethodno bili zadnji vezni, a njihovim stopama krenuli su nedavno i Mikel Arteta i Ćabi Alonso... S tim da su Motine ideje od samog starta bile autentične, drugačije od gorepomenutih fudbalski umova. Ili su pak samo pogrešno interpretirane.

"Ne volim da brojeve povezujem sa formacijama. Oni mogu da zavaravaju. Kalčo nije stoni fudbal. Kretanje je vrlo bitno. Možete da budete superofanzivni u 3-5-2 i defanzivni u 4-3-3, zavisi od sposobnosti igrača i njihovog stava. Gledao sam igrače svetske klase poput Samjuela Etoa kako igraju beka, postavljajući primer koji je bio tajna Interove triplete. U prethodnoj utakmicidvojica mojih defanzivaca bili su igrači koji su prošle godine nosili dresove sa brojem devet i deset", otkrio je Mota u gorepomenutom intervjuu.

Ispostaviće se spornom, jer istog trena kada je njegovo pitanje "šta ako bismo igrali u formaciji 2-7-2?" odštampano na roze papiru milanskog lista izvučeno je iz konteksta i Mota je postao predmet podsmeha, kako na društvenim mrežama, tako u fudbalskom svetu.

"Golmana računam kao jednog od sedmorice igrača u sredini terena. Za mene napadač je prvi defanzivac, a golman prvi napadač“, pokušavao je Mota u nastavku razgovora da objasni kako zapravo na teren gleda sa svoje, trenerske pozicije, s leva na desno, a ne od pozadi ka napred.

Nije vredelo, već je sebi nacrtao metu, a kada mu je godinu dana kasnije, posle samo deset utakmica na njegovom prvom poslu u seniorskom fudbalu, vlasnik Đenove Enriko Preciozi uručio otkaz – isti onaj Preciozi što je za 18 godina u klubu "obezglavio" 26 trenera – ponovo se posprdnim tonom govorilo o njegovim idejama. Na naredni posao čekao je više od pola godine. Jula 2021. preuzeo je Speciju i uprkos tome što je tim iz Ligurije tog leta doveo 23 igrača, Mota je uspeo da u kratkom vremenskom roku posloži kockice, ali i pored toga što je napravio pravo malo čudo sačuvavši Bjankonere u elitnom rangu, na obostrano (ne)zadovoljstvo saradnja je, iako prvobitno oročena na tri sezone, raskinuta posle svega 12 meseci...

Mota u Speciji (Foto: Reuters)Mota u Speciji (Foto: Reuters)

Međutim, Specijin gubitak ispostavio se kao Bolonjin dobitak. Pun pogodak! Mada nije od starta delovalo da će biti tako. Mota je na Renato Dal’Aru stigao septembra 2022. Delikatna situacija. Rosoblu u uvodnih pet utakmica bez pobede, sa svega tri boda. Vlasnik Džoi Saputo više nije imao strpljenja. Iz više razloga je bilo teško preseći, ali je Kanađanin, ipak, presekao i uručio otkaz Siniši Mihajloviću. Siniši koji je godinu dana ranije imenovan za počasnog građanina Bolonje i koji je u klub stigao kao vatrogasac i sa 18. lansirao ga na deseto mesto, što je u tom trenutku bio najbolji plasman u Saputovoj eri.

Ali da ga u narednim sezonama učini još boljim Mihajloviću se nije dalo. Ubrzo se pojavio korona virus, potom se javila i podmukla bolest koja mu jedno vreme nije dozvoljavala da radi sa ekipom. Klub je tada stao iza njega, dao mu podršku, a igrači su pre i posle utakmica dolazili da mu pruže podršku, posavetuju se posle poraza ili proslave pobedu sa njim. Samo što je pobeda vremenom bilo sve manje...

"Nije bilo lako. Pre svega jer je Siniša prijatelj. Striktno fudbalski gledano, tim je dobio samo četiri utakmice u kalendarskoj godini, tako da je bilo teško. Ako stvari ne funkcionišu morate da reagujete bez obzira na lični odnos koji imate. Bila je to veoma bolna odluka", govorio je izvršni direktor Bolonje posle rastanka sa Mihajlovićem. Nažalost, srpski strateg preminuo je nekoliko meseci kasnije...

Tmurni oblaci nadvili su se nad Bolonjom, Tijago Mota nije bio siguran kako da ih rastera. Jedva da je prošlo mesec dana otkako je stigao u univerzitetski grad, "student" nije položio nijedan ispit. Četiri utakmice i samo jedan bod, protiv Sampdorije što će na kraju sezone završiti zakucana za dno. Baš posle remija sa tada ekipom Dejana Stankovića navijači su izviždali Motu, a od Saputa zahtevali da preduzme nešto. 

"Gde ste, dođavola, gospodine predsedniče!?", osvanuo je baner ispred klupskog trening centra nekoliko dana posle poraza od Napolija, četvrtog ispita na kojem je Mota oboren. No, Saputo, koji je morao da odloži planirani povratak u Italiju za nekoliko dana jer mu se drugi tim, Montreal, plasirao u četvrtfinale plej-ofa u MLS, branio je Motu, tvrdeći kako mu treba dati vremena. Malo je bilo onih što su verovali da će se stvari vremenom popraviti. Štaviše...

"Nešto se promenilo, ali na gore. Da je Serija A NBA, bez rizika od ispadanja, onda bi navijači išli na stadion bezbrzižni. Ali je drugačije. Mota možda misli da je u NBA", stajalo je u jednom od tekstova Korijere del Bolonje pod naslovom "Tijago Mota i Bolonja: zabavljati se dok se spasavaš? Nije pravi trenutak".

"Preuzeo je tim koji nije krojen za njega, sa drugačijim mentalitetom. Kao navijač, i ja sam razočaran. Ali gledajući materijal koji je na raspolaganju treneru, uveren sam da će se sezona završiti bolje. Siguran sam da ćemo videti drugačiji tim posle Svetskog prvenstva", pravdao je Saputo šestog, za sada i poslednjeg trenera u svojoj eri.

Ako je i verovao u reči koje je tada izgovorio, teško da je i Saputo mogao da pretpostavi da će “student“ tako brzo savladati gradivo, mnogo pre roka koji je kanadski biznismen obećao navijačima. Bolonja je na šest utakmica u svim takmičnjima uoči Mundijala u Kataru ostvarila pet pobeda i po povratku sa jednoipomesečne pauze više se nije osvrtala unazad. Sezonu je, sticajem okolnosti (pošto je Juventus kažnjen neigranjem u Evropi), završila na devetoj poziciji, na dva boda od Fjorentine koja je završila u Ligi konferencije, iako je dobar deo druge polusezone igrala bez povređenog Marka Arnautovića.

A, kada je po završetku sezone video u kom smeru bi Mota mogao da odvede klub, Saputo je zavukao ruku u džep. Samo leta 2019. godine ona je otišla dublje nego prošlog otkako je odlučio da pazari klub u severnom delu Italije. Izdvoji je Kanađanin 45.000.000 evra na pojačanja i teško da se pokajao zbog te odluke, jer Mota gotovo da nije promašio na pijaci. Italijan ne samo da je proširio klupu, već je zakrpio rupe nastale odlascima naglašenim na početku teksta. Sam Beukema je učinio da se izostanci Lukumija i Soumaoroa ne osete, potom mu se u srcu odbrane pridružio i Rikardo Kalafjori, inače po vokaciji levi bek, i nadmašio sva očekivanja, Viktor Kristijansen učinio da se Kambijaso zaboravi, Dan Endoj kao po pravilu zakucan na krilu, bilo levom ili desnom, dok Remo Frojler kao da se maskirao u Nika Domingeza, koji mu je "uzeo" mesto u Notingem Forestu.

Beukema (levo), Zirkze (sredina) i Orsolini (desno) (Foto: AFP)Beukema (levo), Zirkze (sredina) i Orsolini (desno) (Foto: AFP)

Luis Ferguson je tu još od prošlog leta i mada bi Mota voleo da Škot ostane tajna, čitava Čizma već odavno zna za njega. Prošlu sezonu okončao je sa sedam golova, ove već ima tri i isto toliko asistencija, a i drugi je igrač u Seriji A po proseku pretrčanih kilometara po utakmici. MIlan i Juve navodno se več raspitiju za njega. Ne samo za njega. Rosoneri prema pisanju italijanskih medija na oku drže i Džošuu Zirkzea. Uspeo je Mota da iz Holanđanina izvuče talenat prethodno osuđen kao "propali" i od njega napravi novi izvor golova, koji je pretio da presuši Arnautovićevim odlaskom u Inter, da Rikarda Orsolinija preporodi u poslednjih godinu dana toliko da je ovaj u septembru dobio poziv u reprezentaciju Italije prvi put još od novembra 2020, pa su navijači po taktovima napadačkog tandema posle pobede nad Frozinoneom pevali svom treneru "odvedi nas, odvedi nas, odvedi nas u Evropu, Tijago Mota, odvedi nas u Evropu".

Više mu ne zvižde, ne sumnjaju u njega. I više mu se niko ne smeje. Mota je seo za volan i vozi u pravcu Evrope, tamo gde Bolonja nije bila preko dve decenije. Da li će je Italijan dočekati zajedno sa njom?

Teško. Ugovor mu ističe na kraju sezone i nedavno je izjavio kako trenutno ne razmišlja o pregovorima. Verovatno već misli na naredni korak.

Deluje da je spreman za njega.

SERIJA A – 14. KOLO

Petak

Monca - Juventus 1:2 (0:1)

/Karboni 90+1 - Rabio 12, Gati 90+4/

Subota

Đenova - Empoli 1:1 (1:0)

/Malinovski 37 - Kanćelijeri 67/

Lacio - Kaljari 1:0 (1:0)

/Pedro 8/

Milan - Frozinone 3:1 (1:0)

/Jović 43, Pulišić 50, Tomori 74 - Brešanini 82/

Nedelja

12.30: (3,00) Leče (3,25) Bolonja (2,60)

15.00: (1,50) Fjorentina (4,50) Salernirtana (7,25)

15.00: (1,75) Udineze (3,50) Verona (5,00)

18.00: (3,90) Sasuolo (3,50) Roma (1,95)

20.45: (2,85) Napoli (3,50) Inter (2,55)

Ponedeljak

20.45: (3,00) Torino (3,35) Atalanta (2,55)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Serija ABolonjaTijago Mota

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara