Emil Forsberg (Reuters)
Emil Forsberg (Reuters)

Forsberg za Mozzart Sport: Srbija ima velike šanse u Kataru, nisam iznenađen Mitrovićem jer znam šta radi u Engleskoj

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.09.22. | 08:08

Švedski plejmejker sasuo gomilu hvalospeva na račun Orlova i njihovog najboljeg strelca

Jedan detalj da pokaže kakav je nenametljivi fudbalski majstor. Onaj koji ne bode oči, koji ne pripada kategoriji fudbalskih zvezda, već jednostavno mahera sa loptom. Takvog je kova Emil Forsberg. Škorpionsko dodavanje za Dejana Kuluševskog, njegov okret pored Stefana Mitrovića i koji sekund kasnije Švedska je povela u Beogradu. Bio je to jedan od retkih dobrih momenata gostiju na Stadionu Rajko Mitić, a Piksijevi Orlovi su se na krilima Aleksandra Mitrovića postarali da se posle duela ne priča o Forsbergu i drugovima, već da trijumfalno napuste Beograd, manje od dva meseca uoči Svetskog prvenstva u Kataru.

Ko je od sredine prošle decenije, pa čak i sporadično pratio Bundesligu, znao je koliko švedski kralj asistencija ume da bude opasan. Na sreću, sprski defanzivci su večeras uglavnom ukrotili njegov kreatorski instinkt. Svojevremeno je Forsberg, inače član Lajpciga od 2015. godine, umeo da isporuči dvocifren broj asistencija, čuj dvocifren... Takmičarkse 2016/17 postarao se da najbolji pakeri Bundeslige izgledaju smešno pored njega. Bila je to sezona u kojoj je namestio 19 golova (na 30 nastupa), prvi pratioci Tomas Miler i Usman Dembele tek po 12...

Izabrane vesti

Napravio je čoveka i golgetera od Tima Vernera - u toj sezoni Nemac je 21 put bio strelac za Lajpcig, godinu dana pre toga imao je tek šest pogodaka u Bundesligi kao napadač Štutgarta i samo jednom u karijeri prebacio pomenute golgeterske brojke, baš pre nego što se prodao u Čelsi. E sad, što je Verner u međuvremenu zaboravio da trese mreže, nije do Emila, on je svoj deo posla pošteno odradio.

Kapitenska traka Švedske možda pripada Viktoru Lidelefu, ali Forsberg je u ovom sazivu Janea Andersona ubedljivo najiskusniji fudbaler. U cv-ju nosi 75 nastupa, 17 golova i osam asistencija za plavo-žute. Dobro su ga u miks zoni stadiona Rajko Mitić izbombardovale pitanjima švedske kolege, ali je Forsberg bez zadrške odmah pristao da Mozzart Sportu pokloni vreme za nekoliko pitanja.

"Ne, nisu nas iznenadili ultra-ofanzivnim fudbalom.... I ranije su igrali ovako kvalitetano. Imaju odličan tim, fantastične pojedince... Znali smo da će imati veliki posed, ali kada postignete gol rano kao što smo mi to učinili, morate bolje da se branite, da igrate pametnije. Bili smo premekani, nismo se dobro pozicionirali na terenu i defanzivno nismo bili na nivou. Ceo ekipe Srbije je odlična i koriste Mitrovića na vrlo pametan način. Zasluženo su nas pobedili", počela je priču desetka Švedske.

Nije štedeo hvalospeve na račun Srbije, ali nastavio je u superlativima i o Aleksandru Mitroviću.

"Mitrović je neverovatan fudbaler. Zna u čemu je dobar i odlično to koristi. Gospodari u šesnaestercu, ali i učestvuje u građenju akcija svog tima. Snažan je i uspeva konstantno da osvaja i čuva lopte. Videli smo šta radi u Premijer ligi, tako da ovo za mene nije iznenađenje. Danas je bio nezaustavljiv za nas."

Dok je Mitrogol rešetao, švedskoj je večeras nedostajala udarna igla Aleksandar Isak koji nije ni doputovao u Srbiju. Ipak, Forsberg nije tražio nikakav alibi u odsustvu špica kojeg je Njukasl ovog leta platio 70.000.000 evra.

"Isak nam jeste nedostajao, tako kvalitetan fudbaler vam je uvek potreban, ali igra ne bi trebalo da zavisi od jednog fudbalera. Trebalo je da se predstavimo bolje kao tim."

Uoči 6. kola B divizije Lige nacija, poredak na tabeli grupe 4 je takav da Srbija i Norveška imaju po deset bodova i da će direktnim duelom odlučivati o selidbi u viši rang, dok će Švedska sa tri boda morati da pobedi Sloveniju koja je sakupila pet.

"Erling je vrhunski fudbaler, ali Srbija je fantastičan tim. Biće to vrlo zanimljiv duel. Ali moj fokus je sada isključivo na onome što nas čeka u utorak, a to utakmica sa Slovenijom i borba za opstanak u B Ligi nacija."

Za kraj, na osnovu utiska koji je imao o Srbiji, a koji je večeras dobio još jednu novu nijansu, Forsberg daje Orlovima značajne šanse da u Kataru izađu iz grupe sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom.

"To je vrlo teška grupa, ali Srbija igra odličan fudbal, ima jasnu ideju šta želi i uz igrače koje poseduje, sve je moguće. Uz veru u prolaz, Srbija ima velike šanse da to i ostvari", zaključio je švedski plejmejker.


tagovi

Emil Forsbergfudbalska reprezentacija Srbijefudbalska reprezentacija Švedske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara