Jago Pikaču (©Reuters)
Jago Pikaču (©Reuters)

Fortalezi dogorelo, pobeda je imperativ na Kastelau

Vreme čitanja: 4min | sub. 28.05.22. | 23:10

Brazilska Serija A: Učesnik osmine finala Kopa Libertadores je poslednjeplasirani u šampionatu. U goste stiže skromni Žuventud

Sa ostvarenom misijom plasmana u eliminacionu fazu Kopa Libertadores, Fortaleza sada svu svoju pažnju posvećuje poboljšanju situacije u nacionalnom prvenstvu u kome trenutno ima kampanju koja je sušta suprotnost od one koju smo imali prilike da je vidimo u prethodnoj sezoni.

Tim iz Seare, sa samo bodom, najlgori je rangiran na tabeli, što će definitivno i ostati bez obzira na ishod predstojećeg osmog kola Serije A u kojem će biti domaćin Žuventudu. Utakmica između ova dva tima koja se nalaze u donjem delu tabele na program je noćas (01.30), na stadionu Kastelao, u Fortalezi.

Izabrane vesti

Početak sezone za Fortalezu bio je obećavajući. Tim je krunisan za šampiona državnog prvenstva Seare, a nešto kasnije poneo je i titulu Severoistočnog kupa Brazila. Pored toga, ostvaren je i plasma u narednu fazu Kopa Libertadores. Ipak, sastav kojim komanduje Argentinac Huan Pablo Vojvoda slabo je počeo novu sezonu u Brazileirau. Posle šest kola, Fortaleza i dalje traži prvu pobedu. Da stvar bude još gora, od početka prvenstva, doživela je čak pet poraza i ima samo bod, u remiju sa Sao Paulom. Tako se Leao našao na samom začelju tabele, sa sedam bodova razlike u odnosu na Kujabu koja se nalazi na 16. mestu, prvom van zone ispadanja.

01.30: (1,65) Fortaleza (3,60) Žuventud (6,00)

Ovo je najgori start Trikolora u istoriji prvenstva Brazila. Nikada ranije nije prošlo šest kola, a da tim sa Kastelaa nije ostavrio bar jednu pobedu. Sličan scenario viđen je davne 1983. godine, kada je nacionalno prvenstvo Brazila imalo sasvim drugačiji model, gde je u početnoj fazi bilo osam grupa od po pet ekipa u svakoj. Tim iz Seare je bio na poslednjem mestu u svojoj grupi, bez pobede. I pored toga, posle šest utakmica, ekipa je imala četiri boda iz isto toliko remija, naspram jednog u tekućoj kampanji.

Poteškoće u podeli snaga na međunarodnoj sceni i u Brazilu mogu delimično da objasne trenutno posrnuće Fortaleze. Govoreći o Libertadoresu, Leao je ostvario istorijski rezultat pobedivši Kolo Kolo, u Čileu, garantujući sebi tako plasman u osminu finala najvećeg klupskog takmičenja u Južnoj Americi. U svom prvom učešću u Kopa Libertadores, Fortaleza je ušla kao autsajder u grupi u kojoj su bili još River Plejt iz Argentine i Kolo Kolo, kao kandidati za mesta u osmini finala. Brazilski sastav uspeo je da sruši Čileance, zauzevši drugo mesto u Grupi F.

U sredu su srušene Poglavice u Santijago de Čileu sa 4:3. Ekipa iz Seare je učešće završila sa deset bodova (tri pobede, jedan remi i dva poraza), šest iza River Plejta, koji je zauzeo prvo mesto u grupi. Možda će ovaj uspeh dati podstrek ekipi, koja po svaku cenu mora da dođe do tri boda u meču protiv Žuventuda.

23.55: (1,63) Sao Paulo (3,60) Seara (6,25)

Uz mnogo lakši raspored odigravanja susreta od Fortalezinog, Žuventud je poslednji put izašao na teren u subotu na stadionu Alfredo Žakoni, gde je pretrpeo poraz od Palmeirasa. Klub iz Sao Paula ga je razbio sa 3:0. Palmeiras je čitav meč držao situaciju pod svojom kontrolom.

Žuventud nema mnogo bolju kampanju od Fortaleze i trenutno je na 18. mestu, sa šest osvojenih bodova u sedam utakmica. Njihov dosadašnji bilans je jedna pobeda, tri remija i tri poraza. Po svemu sudeći, klub iz Sera Gauča će se do poslednjeg kola boriti protiv ispadanja u Seriju B.

Sa sedam postignutih i 13 primljenih golova u sedam mečeva, tim predvođen Eduardom Baptistom čeka grčevita borba za opstanak. Žuve je od početka sezone kao gost, ostvario više bodova na strani nego kao domaćin, četiri naspram dva boda osvojena na svom Alfredo Žakoniju, uz četiri postignuta i šest primljenih golova. Trener Eduardo Baptista trebalo bi da za ovaj meč računa na povratak veziste Čika, napadača Paula Moselina i defanzivca Paula Mirande, koji nisu mogli da se suoče sa Palmeirasom zbog suspenzija.

Poslednji duel ovih timova odigran je upravo na Kastelau početkom prošle godine. Tada je domaći sastav slavio minimalnom pobedom i golom Valentina Depijetrija u 82. minutu susreta. U zvaničnim mečevima, Žuventud nikada nije slavio protiv Fortaleze u gostima, zabeležio je dva remija, od kojih je poslednji bio još 2016. godine.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

BRAZIL 1 – 8. KOLO

Subota

Gojas – Bragantino u toku

23.55: (1,63) Sao Paulo (3,60) Seara (6,25)

Nedelja

01.30: (1,65) Fortaleza (3,60) Žuventud (6,00)

21.00: (2,45) Koritiba (3,10) Botafogo (3,10)

21.00: (3,90) Santos (3,40) Palmeiras (2,00)

23.00: (1,63) Korintijans (3,60) Amerika Mineiro (6,25)

23.00: (2,70) Kujaba (2,95) Atletiko PR (2,90)

23.00: (4,00) Fluminense (3,45) Flamengo (1,95)

23.55: (1,25) Atletiko Mineiro (5,80) Avai (12,0)

Utorak

01.00: (1,75) Internasional (3,50) Atletiko GO (5,10)

***kvote su podložne promenama


PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaŽuventudFortalezaBrazil 1BrazilBrazilska Serija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara