Vinćenco Grifo (Reuters)
Vinćenco Grifo (Reuters)

Frajburg je za ovu godinu prva pratilja Bajerna, Unionu je sreća da kreće Mundijal

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.11.22. | 19:25

Het-trik Vinćenca Grifa za samo 20 minuta

U prvih 12 kola Bundeslige, Union Berlin je bio najprijatnije iznenađenje, lider na tabeli i ekipa sa najmanje primljenih golova (9).

A onda se u roku od sedam dana – raspao! Primio je 11 golova u tri utakmice?!

Izabrane vesti

Berlinski tim je prošlog vikenda doživeo debakl u Leverkuzenu kada je primio pet golova za pola sata igre u drugom poluvremenu (0:5), potom je tokom nedelje odigrao samo 2:2 kod kuće protiv skromnog Augzburga da bi danas zabeležio novu rezultatku katastrofu. Frajburg je poluvreme napunio mrežu Uniona, dao mu četiri gola i na kraju slavio 4:1.

Naravno, ne može se ovako visok rezultat samo objasniti kroz Unionovu krizu. Ima tu mnogo i do Frajburga koji igra verovatno najbolji fudbal u klupskoj istoriji. Do sada im je najveći uspeh bio treće mesto u sezoni 1994/95 kada su igrali Jerg Hajnrhih, Uve Spiz, Rodolfo Kardozo… Ali čini se da bi ovo aktuelno remek delo Kristijana Štrajha moglo da ispiše nove stranice klupske istorije. Prošle sezone su se borili za Ligu šampiona, završili kao šesti, igrali finale Kupa Nemačke, a ove su još bolji. U Ligi Evrope je u dominantnom stilu unbezbedio osminu finala i prvo evropsko proleće, a u Biundesligi se posle današnjeg ratsuranja Uniona nalaze na drugom mestu.

S obzirom da se nemački fudbal uz ovakav Bajern sveo na nivo svetske reprezentativne košarke kada Ameri igraju sa najboljim igračima, Bundesliga se može nazvati i takmičenjem za prvu pratilju bavarskog giganta. A iako su već godinama najveći konkurenti za tu privilegiju Borusija Dortmund, Lajpcig, Menhengladbah ili Leverkuzen, sada je u prvi plan iskočio skromni Frajburg.

Doduše sa budžetom od 132.000.000 evra naspram Unionovog od 47.000.000, Frajburg deluje kao sila ali sve je to debelo zasluženo. Kristijan Štrajh radi u u klubu već 27 godina što kao trener mladog, što kao trener rezervnog tima što kao trener A selekcije od 2011. Prvo je pozicionirao Frajburg u grupu njastabilinijih bundesligaša, zaradio mu novac za velelepni trening centar, finansijski ga stabilizovao a sada je uspeo da jesenji deo sezone završi na drugom mestu nemačkog šampionata. I to protiv direktnog rivala za tu poziciju…

Frajbrugov kontinuitet se ogleda i u današnjem okršaju sa Unionom koji je bio u koži senzacije ali očigledno da gubi dah. Meč je rešio italijanski reprezentativac Vinčenco Grifo het-trikom za samo 20 minuta igre!

Prvo je pogodio iz penala u četvrtom minutu, potom na asistenciju Gregoriča u šestom i onda opet iz penala u 20. minutu. A Union je za tih 20 minuta uspeo da promaši penal i zaradi crveni karton?! Lud početak meča…

Tačku je stavio Gregorič u nadoknadi prvog poluvremena a posle toga se ništa nije menjalo i Bundesliga za ovu godinu je završena.

BUNDESLIGA - 15. KOLO

Petak

Borusija Menhengladbah - Borusija Dortmund 4:2 (3:1)

/Hofman 4, Bensebaini 26, Tiram 30, Kone 46 - Brant 18, Šloterbek 40/

Subota

Augzburg - Bohum 0:1 (0:0)

/Abtvi Ađeji 58/

Leverkuzen - Štutgart 2:0 (1:0)

/Dijabi 30, Ta 82/

Herta - Keln 2:0 (1:0)

/Kanga 9, Rihter 54/

Hofenhajm - Volfzburg 1:2 (1:0)

/Baumgartner 42 - Kabak 45+5, Baku 56/

Verder - RB Lajpcig 1:2 (0:1)

/Gros 57 - Andre Silva 14, Šlager 71/

Šalke - Bajern 0:2 (0:1)

/Gnabri 38, Šupo Moting 52/

Nedelja

Majnc - Ajntraht 1:1 (1:0)

/Burkart 40 - Kolo Muani 67/

Frajburg - Union Berlin 4:1 (4:0)

/Grifo 4 penal, 6, 20 penal, Gregorič 45+1 - Mičel 84 penal/



tagovi

Vinćenco Grifo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara